mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Legasi Nabi Ibrahim AS

DALAM kehidupan berkeluarga, siapakah idola anda? Kebiasaannya orang mengidolakan individu tertentu dan bukannya sesebuah keluarga untuk berjaya dalam hidup.

Ini bermakna masih ramai yang menginginkan kejayaan secara solo dari segi duniawi. Malah, pencapaian tersebut belum tentu dapat dikongsikan dengan keluarganya. Ditambah jika ada yang bersikap 'seperti kacang lupakan kulit' atau 'Si Tanggang' setelah memperoleh kesenangan.

Dalam Islam, keluarga menjadi kewajiban dan tanggungjawab bagi Muslim untuk mendidik dan membimbing mereka ke jalan syurga. Inilah kejayaan hakiki sebagai hamba ALLAH.


Mendidik anak dekati al-Quran. - Gambar hiasan

ALLAH SWT berfirman: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu (berhala)...” (Surah Al-Tahrim: 6)

Untuk mengupas lebih lanjut, Penasihat Modul Rumah Ngaji, Ustaz Mohd Hasnil Abu Bakar telah berkongsi ilmu bertajuk "Membangun Keluarga Al-Quran: Legasi Keluarga Ibrahim" melalui program Rahsia Insan Cemerlang Hidup (Rich) di Kompleks Tabung Haji, Kelana Jaya, 16 Oktober lalu.

Beliau berkata, ALLAH telah memilih beberapa individu dan keluarga yang ‘melebihi’ segala umatnya. Ini disebut dalam Surah Al-Imran, 33 yang bermaksud: “Sesungguhnya ALLAH telah memilih Adam, Nuh, keluarga Ibrahim dan keluarga Imran melebihi segala umat (pada zaman masing-masing)”.

ALLAH SWT berfirman: “Harta dan anak-pinak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amal-amal soleh yang berterusan adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.” (Surah Al-Kahfi: 46)

Mohd Hasnil berkata, ALLAH memilih keluarga Ibrahim AS dan keluarga Imran untuk menjadi contoh kepada umat Islam kerana isteri dan anak mereka berpegang teguh dalam beragama. Ini menunjukkan kedua-dua ikon ini menjadi suami dan bapa yang bagus dalam membimbing keluarga masing-masing.

Doa Ibrahim AS

Mohd Hasnil berkata, antara sifat Ibrahim AS yang perlu dicontohi oleh setiap keluarga adalah mendoakan untuk anak cucu dan keturunannya dalam berpegang ke jalan ALLAH:

“Ya Tuhan kami, jadikanlah kami orang yang berserah diri kepada-Mu, dan anak cucu kami (juga) umat yang berserah diri kepada-Mu dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara melakukan ibadah (haji) kami dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya, Engkaulah Yang Maha Penerima Taubat, Maha Penyayang.” (Surah Al-Baqarah: 128)

Beliau yang juga Pengerusi Pertubuhan Amal Mabrur Malaysia (PAMM) berkata doa Ibrahim As telah dimakbulkan ALLAH. Ternyata selepas Ibrahim, terdapat beberapa orang nabi yang lahir daripada keturunannya termasuk Nabi Muhammad SAW.

“Dalam kehidupan seharian, pasti kita ada buat silap. Mintalah ALLAH terima taubat kita. Membaca al-Quran boleh membersihkan jiwa.

“Oleh itu Rumah Ngaji boleh dijadikan tempat untuk membina akidah, beriman dan bertakwa, seterusnya mengamalkan apa yang terkandung dalam al-Quran.

“Proses penambahbaikan diri untuk mendekati ALLAH atau bertaqarrub adalah usaha meneruskan legasi orang-orang soleh. Antara rukun taqarrub pertama, mestilah berkorban dari segi masa (rehat). Di dunia bukanlah masa untuk berehat, tetapi di alam barzakh,” katanya.

Usaha ke syurga

Mohd Hasnil berkata, Nabi Ibrahim AS sebagai Khalilur Rahman adalah ayah yang  hebat. Ibrahim AS sanggup menghadapi kesusahan hijrah serta keperitan bersama legasinya dalam ketaatan itu ke lembah yang tandus gersang.

Tambah beliau, al-Quran mencerita kisah ini iaitu isterinya Siti Hajar dan anak kecilnya, Ismail AS ke Makkah untuk mendekatkan diri dengan ALLAH.

“Ibrahim AS bersama keluarga berjalan dari Jerusalem ke Makkah. Sepanjang perjalanan tersebut, zikir diperkuatkan. Kesan banyak membaca zikir seperti tasbih, tahmid dan takbir mampu meredakan stres dalam kehidupan.

“Nabi Ibrahim juga mendoakan Makkah sebagai negeri aman sebagaimana disebut dalam Surah Al-Baqarah ayat 127.

"Ini kerana Baginda mahu anak isteri tinggal di tempat yang aman. Doa adalah senjata atau perisai bagi Muslim daripada ancaman bahaya,” katanya.

Lihatlah hasil pengorbanan Ibrahim AS, ketaatan setia seorang isteri, Siti Hajar dan kesabaran seorang anak iaitu Nabi Ismail AS menyebabkan Makkah kini menjadi tarikan umat Islam di seluruh dunia untuk mengerjakan ibadah umrah dan haji. Ia menjadi tempat berkumpul untuk bersolat.

Tambah beliau, kita perlu meneliti dan mempelajari legasi Nabi Ibrahim AS sebagai hamba ALLAH yang terpilih sebagai ikon keluarga mithali yang meninggalkan sesuatu yang hebat buat umat di belakang hari.

Apa pula yang sedang kita siapkan untuk keluarga dan generasi kita yang akan datang?

Ini kerana kita akhir akan 'terserempak' jua dengan manusia hebat ini di Mahsyar, namun adakah kita akan bersama mereka di syurga-Nya?

Tags: legasi, nabi
Subscribe

Posts from This Journal “legasi” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments