mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: “Liberalisme Perosak Islam”

Petikan Khutbah Jumaat 13 Okt 2017M / 22 Muharram 1439H: JAIS

“Liberalisme Perosak Islam”.

Fahaman liberalisme adalah fahaman bebas yang tidak terikat dengan syariat Islam. Fahaman ini menjauhkan jais.jpgseseorang Muslim daripada agamanya.

Islam adalah agama yang mengatur akidah, syariat dan akhlak bagi setiap Muslim sesuai dengan panduan alQuran dan al-Sunnah kerana Islam bermaksud ketaatan, kepatuhan dan penyerahan kepada Allah SWT dan rasul-Nya.

Berikut dijelaskan secara khusus beberapa bentuk bahaya fahaman liberalisme terhadap kesucian akidah umat Islam:

Pertama: Fahaman liberalisme membawa kepada fahaman semua agama adalah sama.

Golongan liberalisme dan pluralisme menolak wujudnya kebenaran Islan dan menyatakan semua agama adalah sama dan menganjurkan kepada kebaikan. Mereka mendakwa bahawa jika orang bukan Islam diberikan kebebasan untuk menukar agama, maka orang Islam pun hendaklah diberikan kebebasan untuk murtad.

Firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 85: “Dan sesiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya dan dia pada hari akhirat kelak adalah orang-orang yang rugi”

Kedua: Fahaman liberalisme memperjuangkan fahaman sekularisme.

Golongan sekularisme mendakwa agama bertentangan dengan sains, atau wahyu bertentangan dengan akal. Kerana itu, mereka menganggap manusia tidak perlu tunduk kepada aturan agama.

Ketiga: Fahaman liberalisme berpaksikan logik akal semata-mata.

Mengikut logik akal semata-mata secara mutlak adalah bahaya tanpa sebarang panduan wahyu iaitu al-Quran dan al-Sunnah. Kerana kemampuan akal sangat terbatas berbanding wahyu Allah SWT. Fahaman tersebut boleh membawa kepada kekufuran.

Sesungguhnya al-Quran dan al-Sunnah mengajarkan umat Islam kaedah-kaedah memperkukuhkan akidah. Antara panduannya ialah berpegang teguh dengan wahyu Allah membantu setiap Muslim untuk berada pada jalan yang lurus dan akidah yang sahih.

Firman Allah SWT dalam surah Al-Zuhruf ayat 43: “Dengan yang demikian, berpegang teguhlah engkau kepada AlQuran yang telah diwahyukan kepadamu; kerana sesungguhnya engkau berada di atas jalan yang lurus”.

Diriwayatkan daripada Abi Said al-Khudri R.Anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah bersahabat melainkan dengan orang beriman dan janganlah ada orang yang memakan makanan kalian melainkan orang yang bertakwa”. (Riwayat Ahmad).

Hadis daripada Anas bin Malik R.Anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Akan datang kepada manusia suatu zaman, orang yang berpegang teguh pada agamanya seperti orang yang menggenggam bara api”. (Riwayat al-Tarmizi).

Mengakhiri khutbah Jumaat pada hari ini, mimbar menyeru kepada seluruh umat Islam supaya:

1. Umat Islam hendaklah berpegang teguh dengan ajaran Islam sesuai dengan pegangan ulama Ahli Sunah Wal-Jamaah dalam aspek akidah, syariat dan akhlak.

2. Umat Islam hendaklah menyedari tentang bahayanya fahaman liberalisme kerana ia sangat memudaratkan akidah umat Islam.

3. Umat Islam hendaklah merujuk kepada al-Quran dan alSunnah, dan tidak hanya membuat tafsir secara logik akal semata-mata.

4. Umat Islam hendaklah mendampingi orang-orang soleh dan para ulama untuk mendapatkan ilmu pengetahuan, mengambil adab yang baik dan bersama-sama mereka untuk terus konsisten dalam ketaatan kepada Allah SWT.

“Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjuk-Ku, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta”. (Toha : 124)
Tags: khutbah, liberal
Subscribe

Posts from This Journal “liberal” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments