mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Belanja berhemah

KITA sudah melepasi pertengahan Ramadan, bulan mulia yang bukan sahaja afdal lebih daripada 1,000 bulan tetapi juga bulan pentarbiah diri seluruh umat Islam agar mencari seberapa banyak pahala daripada pengisian ibadat yang amat unik dan istimewa ini.

Salah satu hikmat kedatangan Ramadan adalah menganjurkan umatnya agar bersederhana dalam berbelanja terutama untuk persiapan berbuka dan bersahur.

Dalam situasi ekonomi negara yang masih lagi berdepan dengan harga minyak yang masih tinggi dan harga barangan keperluan yang telah meningkat, maka pada bulan Ramadan inilah kita perlu mempraktikkan sikap berhemah berbelanja yang sebenarnya.

Jika sebelum Ramadan, kita makan empat kali sehari, pada bulan ini kita hanya perlu mengeluarkan perbelanjaan untuk dua kali makan sahaja, iaitu waktu berbuka dan bersahur.


Berbuka puasa di luar tidak salah tetapi perlulah dirancang dengan sebaik-baiknya. - Gambar hiasan

Namun, bagi segelintir daripada kita, perkara sebaliknya pula yang berlaku. Perbelanjaan dapur meningkat berganda berbanding hari-hari biasa. Ramai yang tunduk pada nafsu hingga menyebabkan kepelbagaian juadah berbuka yang disediakan berlebihan sehingga berlaku pembaziran.

Makanan adalah sesuatu yang amat bernilai kerana ia adalah rezeki Allah SWT yang harus dihargai. Semua agama di dunia ini juga menolak penganutnya daripada suka berboros dan melakukan pembaziran.

Menurut kajian pada 2006, lebihan makanan membentuk hampir separuh buangan pepejal di negara ini. Daripada hampir 20,000 tan buangan pepejal yang dihasilkan setiap hari, 45 peratus terdiri daripada makanan yang dibuang.

Jika difikirkan, menyediakan sendiri juadah berbuka di rumah lebih menjimatkan, buat apa lagi kita membeli makanan di bazar Ramadan yang yang dijual itu terlalu tinggi harganya. Bagi yang berkeluarga berbuka puasa di rumah dapat mengeratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga.

Sesedap mana makanan itu sekalipun, yang penting ialah keredaan Allah SWT kepada kita dalam menjalani ibadah puasa secara keseluruhannya.

Pada bulan puasa ini juga terdapat segelintir daripada kita, terutamanya yang tinggal di bandar-bandar besar menjadikan amalan berbuka puasa di hotel dan restoran mewah sebagai gaya hidup sungguhpun bayaran bufet Ramadan mencecah RM128 bagi seorang dewasa di sebuah hotel lima bintang.

Berbuka di luar

Tidak salah berbuka puasa di luar, sekiranya dirancang dengan sebaik-baiknya. Ini termasuklah memilih tempat berpatutan harganya, ingin mengubah selera pada hari-hari tertentu dan yang penting juga, ia menyediakan kemudahan untuk bersembahyang.

Bukan setakat bersiap siaga untuk menyediakan juadah berbuka dan bersahur, Ramadan begitu besar maknanya bagi kita untuk bermuhasabah diri.

Tidak akan lengkap sekiranya kita tidak membuat penilaian terhadap perbuatan atau perilaku kita yang dilakukan sehari-harian dalam bulan Ramadan yang mulia ini.

Aspek yang perlu kita tanyakan kepada diri kita ialah sejauh mana amalan nilai-nilai murni telah meresap dalam jiwa kita seterusnya menjadi amalan perlakuan kita seharian.

Muhasabah pemikiran yang paling mudah ialah berfikir sama ada kita telah memenuhi tuntutan dalam menghargai nikmat yang kita peroleh dan bersyukur dengan apa yang telah dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada kita.

Renung nikmat

Puasa di bulan Ramadan mengajar kita merenungi bahawa betapa banyak nikmat yang telah kita terima selama hayat kita dan sejauh mana kita telah bersyukur dengan kenikmatan tersebut.

Secara mudah, dalam melaksanakan ibadah puasa sendiri, kita dapat melaksanakannya tanpa terlalu banyak rintangan fizikal yang perlu kita lalui, bahkan suasana bulan Ramadan di Malaysia menunjukkan betapa damai dan melimpahruahnya rezeki, sehingga kadang-kala timbulnya pembaziran.

Ini berbeza dengan suasana Ramadan di kalangan umat Islam di negara-negara yang terpaksa berdepan dengan pelbagai masalah bencana alam, pergolakan, krisis dan keamanan yang tergugat.WAN MARZUKI WAN RAMLI ialah Guru Pendidikan Islam berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam di SK Jerek, Gua Musang, Kelantan.  Sumber: Utusan Malaysia Online Bicara Agama 09/08/2012

Tags: puasa, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments