mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Tanggungjawab Dalam Rumahtangga”

Petikan Khutbah Jumaat 20 Julai 2018M / 07 Syawal 1439H: JAIS

“Tanggungjawab Dalam Rumahtangga”

Keluarga adalah anugerah dan amanah daripada Allah SWT. Peranan dalam membentuk peribadi isteri dan anak-anak merupakan tanggungjawab ketua keluarga.

Firmanjais.jpg Allah SWT sebagaimana yang disebutkan di awal khutbah yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan  keluarga kamu dari neraka.”

Oleh itu,  suami semestinya bertanggungjawab dalam menyempurnakan tugas sebagai ketua keluarga sama ada suami atau bapa, yang merupakan pemimpin dalam rumahtangga.

Firman Allah SWT dalam Surah An-Nisa’ ayat 34 : “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orangorang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka..”

Ketua keluarga juga mestilah menjadi orang yang amanah terhadap diri sendiri, sempurna penghayatan agamanya dan sentiasa bertanggungjawab.

Setiap isteri diwajibkan taat kepada suami manakala anak-anak wajib taat kepada ibu bapa dan penjaga mereka.

Sebagai ketua keluarga, suami mestilah bertanggungjawab dan memelihara amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas diri kita dan ahli keluarga kita keseluruhannya.

Tanggungjawab terhadap diri sendiri ialah dengan menunaikan perintah Allah dan menjauhi segala larangan-Nya.

Manakala tanggungjawab terhadap keluarga pula, hendaklah memimpin dan membimbing mereka mengikut syariat yang telah ditetapkan, memberikan didikan yang seimbang untuk kejayaan di dunia dan akhirat, bertanggungjawab melindungi keselamatan mereka, memberikan nasihat, memberikan layanan yang baik serta kasih sayang yang sewajarnya dan bertanggungjawab terhadap nafkah isteri dan anak-anak.

Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 233 :“Dan kewajipan keatas bapa (suami) memberikan nafkah (makan minum) dan pakaian kepada para ibu (isteri) dengan cara yang baik.”

Hari ini terdapat sebahagian isteri yang bernasib malang kerana dizalimi oleh suami mereka. Terdapat segelintir suami yang mementingkan diri sendiri. Membiarkan isteri bersusah-payah mencari nafkah untuk diri dan anak-anaknya, ada suami yang memaksa isteri bekerja, tetapi hasil gajinya diambil oleh suaminya sehingga isteri tiada wang perbelanjaan untuk diri sendiri.

Isteri adalah pasangan yang mesti dijaga maruah dan perasaannya. Bergaullah bersama mereka dengan cara yang baik, agar suami berjaya membina kehidupan penuh berkasih sayang, keluarga sakinah, rumahtangga bahagia dan umat yang cemerlang.

Hadis daripada Ibnu Umar Radhiallahu Anhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda :“Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggungjawab keatas rakyat yang dipimpinnya. Setiap lelaki (suami) adalah pemimpin rumahtangganya, dan dia akan bertanggungjawab keatas ahli rumahnya, dan para isteri juga ada tanggungjawab, dia bertanggungjawab keatas rumah suaminya”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Setiap ketua keluarga mestilah melaksanakan tanggungjawab dalam rumahtangga dengan sempurna. Lebih-lebih lagi yang melibatkan perkahwinan anak-anak perempuan mereka. Oleh itu, setiap ketua keluarga atau wali yang ingin mengahwinkan anak perempuannya mestilah memastikan bakal pasangan mereka yang ingin mendirikan rumahtangga itu memahami dan bersedia memikul tanggungjawab selepas berkahwin.

Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2013 telah menetapkan umur minima perkahwinan bagi lelaki adalah 18 tahun dan bagi perempuan adalah 16 tahun. Walau bagaimanapun, sekiranya wujud keaadan yang menyebabkan perkahwinan di bawah umur tersebut perlu dilaksanakan, maka ianya mestilah mendapat kebenaran secara bertulis daripada Hakim Syarie.

Mengakhiri khutbah hari ini, adalah diharapkan agar kita semua dapat menghayati perkara-perkara berikut:

1. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa setiap ketua keluarga bertanggungjawab penuh terhadap ahli keluarganya dan akan dihisab dihadapan Allah di hari akhirat kelak

2. Setiap ketua keluarga wajib memberikan pendidikan yang sempurna kepada anak-anak dan tanggungannya.

3. Umat Islam mestilah mematuhi hukum syarak dan peraturan serta undang-undang yang telah ditetapkan demi menjamin kemaslahatan ummah.

4. Ketua keluarga hendaklah melaksanakan tanggungjawab bagi mewujudkan keluarga bahagia dan berkasih sayang.

“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaannya dan rahmat-Nya, bahawa ia menciptakan untuk kamu (Wahai kaum lelaki), isteriisteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir. (al-Ruum : 21).
Tags: khutbah, rumah tangga, tanggungjawab
Subscribe

Posts from This Journal “tanggungjawab” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments