mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Aidil Adha 1439H: Manifestasi Penyerahan Kepada Pencipta

Petikan Khutbah Aidil Adha 1439H:22 Ogos 2018 / 10 Zulhijjah 1439 JAKIM

Aidil Adha: Manifestasi Penyerahan Kepada Pencipta

Mengambil hikmah pengajaran daripada sirah Nabi Ibrahim , bahawa Islam itu membawa maksud penyerahan diri kepada Allah dengan hati yang ikhlas diikuti dengan jasad beramal dengan perintah-Nya walau diuji dengan pelbagai ujian sehingga terpaksa mengorbankan jakim.jpgdiri dan keluarga.

Ujian-ujian ini tidak lain hadir setelah beriman dengan kalimah tauhid (هللا إال إله ال (dan penolakan terhadap sebarang bentuk kesyirikan dan kekufuran. Ujian-ujian ini juga sebagai cubaan Allah terhadap tiap-tiap hamba-Nya yang mengaku beriman sebagaimana yang terkandung melalui firman-Nya dalam surah al- ‘Ankabut ayat 2:“Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?”

Oleh itu, setiap orang mukmin pasti akan diuji oleh Allah . Para Nabi dan Rasul adalah orang yang paling kuat menerima ujian daripada Allah walaupun mereka tidak melakukan dosa berbanding kita selaku insan biasa yang banyak melakukan dosa kerana lalai dan alpa serta menurut hawa nafsu.

Ujian yang ditimpakan oleh Allah kepada hambanya adalah berbentuk musibah dan nikmat yang mana kedua-duanya adalah bergantung kepada kemampuan kita untuk menerimanya. Baik musibah mahupun nikmat, yang pastinya ujian daripada Allah ini adalah merupakan peringatan, teguran, penghapusan dosa dan juga untuk mengangkat darjat kedudukan sekiranya kita akur, patuh serta kembali bertaqwa kepada Allah .

Seseorang yang beriman kepada Allah , bermakna telah berikrar untuk menyerah diri secara tuntas kepada pencipta-Nya iaitu Allah Yang Maha Berkuasa dan Maha Agong. Penyerahan diri ini termasuklah secara fizikal, mental dan spiritual. Orang yang berserah diri akan ikhlas menerima segala ketentuan Allah , yakin bahawa Dia Maha Penyayang dan Maha Bijaksana dalam menetapkan sesuatu ketentuan terhadap hamba-Nya.

Nabi Ibrahim diuji dengan perintah Allah supaya meninggalkan isterinya Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail di tengah padang pasir yang gersang dan tidak berpenghuni. Seterusnya, Baginda diuji lagi dengan perintah mengorbankan puteranya yang telah sekian lama tidak bertemu. Perintah dan ujian ini bukanlah untuk tujuan penganiayaan tetapi penuh dengan hikmah dan pengajaran yang perlu diambil iktibar.

Antara lain ia memberi iktibar bahwa kita harus menyerah diri dan bergantung sepenuhnya kepada Allah . Kalau kita bergantung selain daripada Allah , maka sesungguhnya kita sedang bergantung dengan sesuatu yang sangat lemah kerana setiap makhluk memang sangat lemah. Yang Maha Kuat (القوي ,(Maha Kaya (الغني ,(Maha Pemurah (الکريم (dan Maha Penyayang (الرحيم ( hanya Allah sahaja. Dengan itu, sesuatu ujian akan menetukan sejauh mana kebergantungan kita kepada Allah dan orang yang bergantung hanya kepada Allah akan terima semua takdir ujian yang ditetapkan kepadanya, kerana yakin dan berserah diri dengan ketentuan Allah .

Hanya Allah sahajalah sebaik-baik tempat untuk kita bergantung dan bertawakal sepenuhnya tanpa keraguan, tidak bergantung harap kepada manusia, tuah, nasib, makhluk ghaib dan sebagainya. Bergantung dan bertawakal kepada Allah akan menjadikan kita sentiasa mengharapkan rahmat, kasih sayang serta pertolongan-Nya dan ia adalah tanda sebenar-benar iman kepada Allah .

Berserah kepada Allah bermaksud kita memfokuskan segala usaha dalam kehidupan dan mengabdikan diri hanya untuk Allah selaras dengan tujuan penciptaan manusia itu sendiri seperti mana firman Allah dalam surah al-Zaariyat: Bermaksud: “Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepada Ku.”

Sabda Rasulullah seperti yang diriwayatkan oleh Imam Muslim: “Berkatalah Dia (Jibril): Beritahu kepadaku tentang Ihsan? (Nabi Muhammad ) bersabda: “(Ihsan ialah) engkau mengerjakan ibadah kepada Allah seolah-olah engkau melihat-Nya, sekiranya engkau tidak melihat-Nya, sesungguhnya Dia (Allah ) melihat engkau.”

Mimbar turut mengingatkan bahawa Aidiladha adalah Idul Akbar (raya terbesar) bagi umat ini kerana banyaknya pembebasan daripada neraka atau pengampunan dosa yang dianugerahkan oleh Allah pada hari sebelumnya iaitu hari Arafah. Kita sering melihat umat Islam menyambut Aidilfitri lebih meriah, lebih hebat dan lebih lama tidak seperti Aidiladha. Tidak hanya sekadar ia berlalu begitu sahaja sebagai hari cuti umum sedang peluang keemasan yang dianugerahkan oleh Allah kepada kita kerana kasih dan sayang terhadap para hamba-Nya.

Sesungguhnya Aidilfitri dan Aidiladha merupakan anugerah Allah yang penuh dengan kebaikan dan perlu diraikan sebaik mungkin. Rasulullah bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Anas bin Malik :“Rasulullah datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari. Maka Rasulullah bertanya: Hari apakah yang dua hari ini? Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari ini pada zaman Jahiliah: Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya Allah telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.”

Mengakhiri khutbah Aidiladha ini, mimbar ingin menyimpulkan bahawa:

Pertama: Orang yang beriman pasti akan diuji oleh Allah dalam bentuk musibah dan nikmat bagi mengukur kebenaran dan kekuatan iman.

Kedua: Berserah dan bergantung hanya kepada Allah yang menetapkan segala ketentuan dan sentiasa berusaha membangun dan memajukan diri.

Ketiga: Umat Islam dituntut meraikan Aidiladha sebagai hari raya dengan penuh penghayatan dan pengisian yang lebih sempurna

“Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil, berbuat baik ﴾ (ihsan) dan memberi bantuan kepada kaum kerabat; dan melarang daripada melakukan perbuatan mungkar dan kezaliman. Ia mengajar kamu supaya kamu mengambil peringatan.”
Tags: aidiladha, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “aidiladha” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments