mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Menangani LGBT”

Petikan Khutbah Jumaat 24 Ogos 2018M / 12 Zulhijjah 1439H: JAIS

 “Menangani LGBT”.

Satu gerakan songsang yang menyalahi hukumhakam agama Islam yang semakin berani ke hadapan dalam menuntut hak bagi ahli-ahlinya. Gerakan ini atas nama LGBT iaitu singkatan bagi Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender.

Dari segi pengertian, Lesbian ialah perempuan yang melakukan hubungan seks sesama perempuan. Gay pula ialah lelaki yang jais.jpgmembuat hubungan seks sesama lelaki. Biseksual pula ialah lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dan perempuan. Begitu juga wanita yang melakukan seks dengan lelaki dan perempuan. Manakala Transgender pula ialah lelaki yang merasakan dia seorang wanita dan wanita merasakan dia seorang lelaki dan kadang-kadang menukar alat jantinanya melalui pembedahan.

Dalam sejarah, kehidupan LGBT ini bukanlah suatu yang baharu. Ia sudah pun wujud sejak zaman Nabi Luth AS lagi sebagaimana Allah SWT berfirman dalam surah al-A’raf ayat 80-81 yang dibacakan di awal khutbah ini yang bermaksud: “Dan Nabi Luth juga (Kami utuskan), ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: “Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji, yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dengan meninggalkan perempuan, bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas”.

Dalam Islam, LGBT adalah perbuatan mungkar yang dilaknat dan diharamkan oleh Allah SWT samada dilakukan secara terus terang atau sembunyi. LGBT juga merupakan perbuatan dosa besar dan terkutuk yang menyalahi hak kemuliaan seseorang manusia kerana menafikan hak berhubungan melalui perkahwinan yang sah dan diiktiraf oleh syarak sebagai suami isteri.

Allah SWT berfirman dalam surah al-Syuara’ ayat 165-166:“Patutkah kamu melakukan hubungan jenis dengan lelaki dari kalangan manusia. Dan kamu tinggalkan apa yang diciptakan oleh Tuhan kamu untuk kamu (melakukan hubungan yang halal) dari badan isteri-isteri kamu? (Kamu orangorang yang bersalah) bahkan kamu adalah kaum yang melampaui batas (keinginan kebanyakan haiwan)!”.

Manakala dalam hadis pula yang menunjukkan kemungkaran LGBT ialah, Abu Hurairah Radhiallahu Anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Ada empat golongan manusia, mereka berpagi dalam kemurkaan Allah, dan mereka berpetang juga dalam kebencian Allah Taala. Para sahabat bertanya: Siapakah mereka itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab, mereka itu ialah orang lelaki yang menyerupai perempuan, orang perempuan yang menyerupai lelaki, orang yang menyetubuhi binatang atau minta disetubuhi binatang dan lelaki yang menyetubuhi lelaki.” (Riwayat al-Tabrani dan Baihaqi)

Perbuatan yang terkutuk ini bukan sahaja dilarang dan diharamkan malah langkah-langkah awal ke arah itu juga dilarang sebagaimana Rasulullah SAW menegaskan dalam sabdanya yang bermaksud: “Tidak boleh seseorang lelaki melihat lelaki yang lain dan tidak boleh seseorang wanita melihat aurat wanita yang lain. Tidak boleh seorang lelaki menyentuhkan badannya kepada badan lelaki yang lain di dalam satu selimut dan tidak boleh seorang wanita menyentuhkan badannya kepada badan wanita yang lain dalam satu selimut”. (Riwayat Muslim).

Menurut statistik Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, pada tahun 2013 sahaja sebanyak 3 peratus daripada rakyat Malaysia didapati terlibat dalam gejala LGBT iaitu bersamaan lebih kurang 173,000 orang.

Untuk makluman juga, berdasarkan laporan Sektor HIV/STI, Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan Malaysia, sebanyak 3,347 kes HIV baru telah dicatatkan pada tahun 2017 dan daripada jumlah tersebut, sebanyak 1,697 kes adalah melibatkan individu yang mengamalkan tabiat seks songsang seperti homoseksual dan biseksual (LGBT).

Selain itu, penularan virus tersebut dalam kalangan mereka yang homoseksual dan biseksual semakin meningkat dari tahun ke tahun dengan 63 kes pada tahun 2000 kepada 1,553 kes pada tahun 2016 dan 1, 697 kes pada tahun lepas.

Dalam menangani isu LGBT ini, pihak JAIS khususnya Bahagian Pengurusan Penguatkuasaan menjalankan tindakan berdasarkan peruntukan Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Tahun 1995 sedia ada seperti peruntukan Seksyen 27 bagi kesalahan hubungan jenis bagi orang yang sama jantina, Seksyen 28 bagi kesalahan persetubuhan luar tabii dan Seksyen 30 bagi kesalahan lelaki berlagak seperti perempuan.

Bagi tempoh bermula tahun 2015 hingga tahun 2018, sebanyak 30 aduan direkodkan berkaitan dengan kesalahan-kesalahan yang dinyatakan sebelum ini dan daripada jumlah tersebut sebanyak 7 tangkapan telah dilakukan oleh pihak penguatkuasa JAIS.

Ini kerana jika perbuatan terkutuk dan dosa besar ini dilakukan juga serta masih berleluasa, maka tidak mustahil Allah akan menurunkan hukuman dan azab sebagaimana yang berlaku ke atas kaum Nabi Luth Alaihis Salam.

Allah SWT berfirman dalam surah Hud ayat 82-83: “Maka apabila datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Luth itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada dimuka buminya) dan Kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu. Batu-batu itu ditandakan di sisi Tuhanmu (untuk membinasakan mereka, dan Ia pula tidaklah jauh dari orang-orang yang zalim itu.”

Allah berfirman dalam surah al-An’am ayat 162-163:“Sesungguhnya sembahyangku dan ibadahku dan hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.”

Mengakhiri khutbah ini, marilah kita menghayati tausiah berikut:

1. Umat Islam hendaklah menyakini Allah Amat Mengasihani kepada hamba-Nya yang beriman dan Amat murka kepada hamba-Nya yang derhaka.

2. Umat Islam wajib merasa jijik dan jengkel terhadap sebarang perbuatan yang dikutuk oleh Allah dan Rasul-Nya..

3. Umat Islam wajar berusaha membantu orang-orang yang ingin berhijrah kembali ke jalan yang diredhai Allah..

“Dan orang-orang yang sabar kerana mengharapkan keredaan Tuhan mereka semata-mata dan mendirikan sembahyang, serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka dan mereka pula menolak kejahatan dengan cara yang baik; mereka itu semuanya adalah disediakan baginya balasan yang sebaik-baiknya pada hari akhirat”. (al-Ra’d : 22).
Tags: khutbah, lgbt
Subscribe

Posts from This Journal “lgbt” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments