mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: “Sayangi Malaysia"

Petikan Khutbah Jumaat: 31 OGOS 2018 / 19 ZULHIJJAH 1439 JAKIM

“Sayangi Malaysia"

Secara umumnya kemerdekaan adalah kebebasan daripada cengkaman penjajah dalam semua aspek sama ada secara fizikal ataupun pemikiran. Kita amat bersyukur kerana negara kita telah mencapai kemerdekaan selama 61 tahun.

jakim.jpgAllah telah mengutuskan para rasul-Nya kepada setiap umat bermula dari Nabi Adam hingga kepada Rasul terakhir Muhammad . Antara lain Rasul diutuskan bertujuan untuk membebaskan manusia daripada kehambaan kepada kemanusiaan.

Firman Allah dalam surah A-Nahl ayat 36. “Dan sesungguhnya kami telah mengutuskan seorang Rasul bagi setiap umat untuk menyeru “sembahlah Allah dan jauhilah Taghut” kemudian di antara mereka ada yang diberi petunjuk oleh Allah dan ada pula yang tetap dalam kesesatan. Maka berjalanlah kamu dimuka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang mendustakan (Rasul-Rasul)”

Suatu ungkapan yang menggambarkan kemerdekaan jiwa yang dimiliki oleh seorang muslim telah diucapkan oleh sahabat Nabi bernama Rab’i bin ‘Amir (عامر بن عىِب ر ( ketika ditanyakan tujuan kehadirannya ke bumi Parsi. Sebuah kisah yang mashyur, pertemuan bersejarah Rab’i bin ‘Amir dengan panglima tentera Parsi bernama Rustum telah membawa sebuah slogan kemerdekaan serta kebebasan yang sebenar menurut Islam.

Beliau menyatakan “Allah telah mengutuskan kami untuk membebaskan manusia daripada pengabdian sesama manusia kepada pengabdian hanya kepada Allah sematamata, daripada kezaliman agama-agama kepada keadilan Islam, daripada kesempitan dunia kepada keluasan dunia dan akhirat”. Beliau tidak merasa rendah di hadapan para pemuja harta, juga tidak merasa hina berhadapan dengan para penguasa, kerana memiliki jiwa merdeka berdasarkan tarbiyah Islam.

Sebagai Muslim yang mempunyai jiwa merdeka kita mestilah berlepas diri dari menjadi tawanan hawa nafsu kepada pengabdian kepada Allah .

Apabila Negara kita merdeka dan telah mengambil Islam sebagai teras dan diabadikan dalam perkara 3(1) perlembagaan yang memperuntukkan “Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan”.

Ini bermakna kita wajib memahami bahawa peruntukan undang-undang ini telah menyediakan tapak asas kepada pengurusan pentadbiran islam di negara ini.

Kemerdekaan menurut Islam sebagai al-Salam (kesejahteraan, kedamaian dan keamanan), al-Hurriyyah (kebebasan daripada segala bentuk kehinaan dan tekanan), al-Musaawah (persamaan), al-Karamah (kemuliaan, harga diri dan maruah) dan al-I’zzah (kekuatan dan keperkasaan).

Hakikat ini dapat dilihat semasa perkembangan awal Islam apabila Rasulullah membawa kemakmuran kepada negara Madinah dan memerdekakan Kota Mekah daripada cengkaman kafir Quraisy. Begitu juga perkembangan di zaman Khulafa’ al-Rasyidin yang banyak memerdekakan negara daripada cengkaman kekufuran.

Islam juga bersifat merdeka dalam erti kata lain bermaksud bebas daripada keruntuhan akhlak dan kemurkaan Allah . Lantaran itu, Islam berjaya menyelamatkan tamadun manusia daripada sistem perhambaan, sama ada perhambaan sesama manusia ataupun perhambaan terhadap hawa nafsu yang diselaputi oleh syirik, kekufuran, kemungkaran dan kemaksiatan.

Pengisian kemerdekaan hendaklah dilaksanakan mengikut acuan yang sebenar ke arah perpaduan, ukhuwwah dan kasih sayang.

Dengan itu, kita perlu bekerja bersungguh-sungguh untuk membangunkan ummah menurut al-Quran dan sunnah dalam erti kata yang sebenarnya untuk kejayaan dunia dan akhirat.

Allah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 201: “Dan di antara mereka pula ada yang (berdoa dengan) berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab Neraka.”

Sebagai mengakhiri khutbah pada hari ini, mimbar ingin mengajak sidang Jumaat sekalian untuk menghayati intipati khutbah yang menyeru kita semua sebagai umat Islam supaya:

Pertama: Mensyukuri nikmat kemerdekaan, keamanan dan kesejahteraan.

Kedua: Menjadi benteng dan perisai daripada ancaman pihak yang mencemburui kestabilan dan kemakmuran negara

Ketiga: Melaksanakan pengisian kemerdekaan mengikut acuan Islam ke arah perpaduan, ukhuwwah dan kasih sayang kepada negara

" Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah SWT (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah SWT kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah SWT menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam,) maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah SWT itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah SWT selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah SWT menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan-Nya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayah-Nya”. (Surah ali ‘Imran ayat: 103)
Tags: khutbah, malaysia, merdeka
Subscribe

Posts from This Journal “malaysia” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments