mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Menyantuni umat membawa rahmat

Petikan Khutbah Jumaat:14 September 2018/4 Muharram 1440H JAKIM

Menyantuni umat membawa rahmat

Kini kita telah melangkah masuk ke tahun baru 1440 hijrah dan meninggalkan tahun lalu dengan pelbagai kenangan dan pengalaman. Sesungguhnya hijrah Rasulullah dari Kota Mekah ke Kota Madinah adalah satu rancangan strategik dalam menyusun strategi bagi mempertahankan agama Allah , menjamin keselamatan dan kemenangan Islam, serta memelihara nilai-nilai murni Islam untuk jangka panjang.
jakim.jpg
Hijrah Rasulullah menandakan titik transformasi dalam kemajuan umat Islam dan melahirkan satu sistem hidup bermasyarakat yang sempurna. Ia menyaksikan transformasi kekuatan umat Islam daripada satu umat yang lemah kepada satu umat yang mantap, bertenaga dan berkemampuan tinggi.

Satu tamadun dan peradaban yang tinggi telah dapat dilahirkan dalam satu tempoh yang singkat sehingga Islam menjadi agama kedua terbesar pada hari ini dengan populasi dianggarkan seramai 1.8 bilion orang atau 24% daripada jumlah penduduk dunia.

Realiti hari ini umat Islam menjadi masyarakat yang ditindas disebabkan kelemahan dari segi pendidikan, ekonomi dan politik. Sebahagian kita leka dengan keseronokan dan hiburan semata-mata tanpa mempedulikan nasib ummah.

Penciptaan manusia sebagai khalifah di bumi ini adalah atas dasar matlamat dan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan sebelum kita dikembalikan ke alam akhirat yang kekal, penciptaan ini bukan sia-sia sahaja sebagaimana Allah mengingatkan melalui surah al-Mukminun ayat 115:“Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu sia-sia sahaja? Dan kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami (di alam akhirat)”

Kunci utamanya ialah dengan melaksanakan kehidupan menurut alQuran dan al-Sunnah sepertimana yang telah dipimpin oleh Rasulullah . Ingatlah pesanan Baginda kepada kita melalui hadis riwayat Imam Malik berikut: “Aku telah meninggalkan pada kamu sekalian dua perkara yang kamu tidak akan sesat selagi mana kamu berpegang teguh kepada keduanya, iaitu : Kitab Allah (al-Quran) dan Sunnah Nabi-Nya ”

Konsep hijrah juga menuntut agar kita sentiasa berusaha mewujudkan kehidupan bermasyarakat yang harmoni dan sejahtera seperti yang dilakukan oleh Rasulullah di Madinah sekalipun dalam kepelbagaian agama, bangsa dan keturunan.

Islam adalah agama yang membawa rahmat kepada seluruh manusia tanpa mengira pangkat, darjat, keturunan dan bangsa. Kesempurnaan dan kelestarian Islam amat terserlah melalui layanan terhadap semua makhluk Allah di muka bumi ini menerusi prinsip Maqasid Syariah yang meraikan kesemua sudut kehidupan dan keadaan. Kehebatan Islam lebih dirasai oleh setiap yang mempercayai, menyakini dan beriman dengan Allah .

Sikap keterbukaan untuk menerima kepelbagaian haruslah diusahakan agar umat Islam dapat membentuk satu umat yang benar-benar bersaudara dengan penuh kasih sayang

Mengakhiri khutbah pada hari ini, mimbar ingin menekankan beberapa intipati penting yang perlu diberi perhatian serius iaitu:

Pertama: Peristiwa hijrah merupakan titik tolak kepada tranformasi umat yang perlu sentiasa diambil iktibar dan dilaksanakan ke arah melakar kecemerlangan dunia dan akhirat.

Kedua: Menyantuni kepelbagaian masyarakat hari ini dengan memahami kekuatan dan kelemahan masing-masing menerusi jiwa muafakat dan toleransi.

Ketiga: Islam adalah agama yang membawa rahmat kepada seluruh manusia yang meraikan kesemua sudut kehidupan dan keadaan


“Dan sesiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya ia akan dapati di bumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur; dan sesiapa yang keluar dari rumahnya untuk berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”
Tags: khutbah, menyantuni, rahmat, umat, ummah
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments