mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Rahmatan Lil Alamin”

Petikan Khutbah Jumaat 16 Nov 2018M /08 Rabi‟ul Awwal 1440H: JAIS

“Rahmatan Lil Alamin”

Bulan Rabi’ul Awal ini, merupakan bulan kelahiran junjungan besar Nabi kita Muhammad SAW. Kehadiran Baginda merupakan rahmat bagi sekalian alam. Kelahiran Rasul SAW telah memberi satu titik permulaan kepada kesempurnaan Islam dan pelengkap kepada jais.jpgsyariat yang dibawa oleh Rasul-rasul terdahulu.

Rasulullah SAW meraikan hari kelahirannya dengan berpuasa pada hari Isnin. Hadis Sahih Riwayat Abu Qatadah Al Ansori Radhiallahu Anhu beliau berkata:“Sesungguhnya Rasulullah SAW ditanya mengenai puasa pada hari Isnin, Baginda SAW bersabda: Hari tersebut adalah hari aku dilahirkan dan hari diangkat aku menjadi rasul atau diturunkan kepadaku Al-Quran”. (Riwayat Muslim).

Aktiviti yang diamalkan sempena Maulidur Rasul seperti berselawat , mengalunkan Qasidah memuji Nabi Muhammad SAW, berzikir, mengadakan majlis ilmu dan mengadakan aktiviti sukan seperti yang diamalkan dalam masyarakat kita dahulu, adalah merupakan amalan yang baik dan perlu diteruskan.

Diantara Qasidah memuji Nabi SAW adalah seperti yang dikarang oleh Shaikh Muhammad Ibnu Sa’id Al-Busairi:Muhammad itu adalah penghulu kepada dua alam dunia dan akhirat, dan penghulu bagi dua kelompok (manusia dan jin), dan ikutan bagi orang arab dan bukan arab. Dialah kekasih Allah yang diharapkan syafaatnya, pada setiap kekalutan dari kedahsyatan yang melanda (di hari kiamat).

Menghidupkan sunnah Nabi SAW dan memupuk kasih sayang kepada Baginda tidak terhad hanya ketika sambutan Maulidur Rasul semata-mata, bahkan ianya perlu berterusan selagi jasad dikandung badan, kerana Rasulullah SAW adalah rahmat bagi kita disepanjang zaman.

Firman Allah SWT dalam surah Al Anbiya’ Ayat 107:“Dan tidaklah Kami (Allah SWT) utuskan kamu wahai Muhammad, melainkan sebagai rahmat kepada sekalian alam”

Mengikut Tafsir al-Tobari, sebahagian ulama’ berpendapat bahawa Nabi Muhammad SAW sebagai rahmat kepada sekalian alam bermaksud rahmat kepada orang beriman dan orang kafir.

Ini berdasarkan kepada tafsiran Ibnu ‘Abbas Radhiallahu Anhuma, bahawa orang yang beriman kepada Allah SWT dan hari akhirat akan mendapat rahmat didunia dan diakhirat, dan sesiapa yang tidak beriman kepada Allah SWT dan rasulNya, maka mereka tidak akan terselamat daripada azab Allah (iaitu ditelan kedalam perut bumi atau dihujani batu dari langit).

Rahmatnya Nabi SAW dengan berakhlak mulia kepada kawan dan lawan serta tidak mengenal erti kesumat dan dendam.

Rahmatnya Nabi Muhammad SAW mengajak manusia kepada redha Allah SWT dan mencegah manusia dari kekufuran dan maksiat.

Rahmatnya baginda Nabi SAW, diutus untuk membendung nafsu manusia dari kejahatan dan kerosakkan, dan bukannya menggalak dan menyubur nafsu songsang dan kemungkaran.

Rahmatnya Rasul SAW, tidak terhenti hanya kepada sekalian insan, tetapi ianya berpanjangan kepada haiwan, tumbuhan dan segala isi alam.

Firman Allah SWT dalam surah Ali ‘Imran ayat 31:“Katakanlah (wahai Muhammad):Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa kamu dan ingatlah Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani”.

Diriwayatkan daripada Abdullah Ibnu Hisham bahawa Umar Ibn Khattab berkata ;“ Ya Rasulullah! Sesungguhnya kamu lebih aku cintai melebihi segalanya kecuali diriku sendir. Maka Nabi SAW bersabda: Demi diriku yang berada di tangan-Nya, sehingga aku dicintai olehmu dari dirimu sendiri. Maka berkata Umar : Sesungguhnya sekarang, demi Allah engkau lebih aku cintai dari diriku sendir, Maka Nabi SAW bersabda: Sekarang (barulah sempurna iman kamu) wahai Umar”. (Riwayat Al Bukhari).

Mencintai baginda SAW merupakan pelengkap kepada keimanan seseorang Islam. Contohilah kasih para sahabat Ridwanallahu ‘Alaihim Ajma’in terhadap Rasulullah SAW.

Kasih mereka terhadap baginda tersangat dalam dan melebihi kasih kepada manusia yang lain, membuatkan mereka mengikut satu persatu, meniru dari sebesar-besar perkara hinggalah sekeci-kecilnya, apa yang diajar oleh Nabi SAW, sehinggakan ada ketikanya, orang yang belum pernah bertemu dengan Nabi SAW menyangkakan sebahagian para sahabat adalah Nabi SAW kerana akhlak mulia yang dizahirkan mirip kepada keindahan akhlak Rasulullah SAW

Mengakhiri khutbah pada kali ini, khatib menyeru dan mengajak seluruh umat Islam supaya menghayati beberapa pengajaran berikut untuk dijadikan sebagai pedoman hidup kita:

1. Umat Islam hendaklah menanam benih kasih dan sayang yang berpanjangan kepada junjungan besar Nabi kita Muhammad SAW melalui pengajian majlis ilmu berkaitan sifat dan akhlak Rasulullah.

2. Umat Islam hendaklah sentiasa menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai contoh dan tauladan dalam mentadbir rumahtangga dengan baik, bertanggungjawab dan penuh kasih sayang.

3. Kita sebagai ummat Islam, mesti memperkenalkan Nabi SAW kepada anak-anak kita sejak kecil lagi, supaya mereka dapat membesar dalam keadaan mengenali akhlak dan keperibadian Nabi SAW, seterusnya menjadikan Nabi sebagai contoh ikutan mereka.

4. Akhlak Nabi SAW hendaklah diterapkan didalam kehidupan seharian kita, tanpa mengira apa jua latar belakang , pangkat dan kedudukan yang kita kecapi sekarang ini.

“Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka ia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).” (surah ali-„Imran : 144)
Tags: amin, khutbah, rahmat, rasulullah
Subscribe

Posts from This Journal “rahmat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments