mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Elak lalai ibadat 10 malam terakhir Ramadan

Walaupun kita cuba menidakkan dengan mengatakan sepuluh malam terakhir Ramadan masjid dan surau semakin lengang hanyalah persepsi saja tetapi sebenarnya itulah hakikat yang berlaku tatkala bulan diwajibkan umat Islam berpuasa bakal melabuhkan tirainya.

Banyak sebab berlakunya keadaan itu antaranya masyarakat mula sibuk membuat persiapan hari raya dan bagi yang merantau pula, ada yang sudah pulang ke kampung halaman masing-masing. Justeru, masjid dan surau tidak semeriah ketika awal Ramadan.

Imam Masjid Negara, Azhar Tuarno, berkata semangat ingin menyambut hari raya yang mengatasi kemahuan untuk beribadat juga menyumbang kepada susutnya jumlah jemaah mengimarahkan masjid walaupun ketika itu Ramadan berada pada kemuncaknya.

"Ramadan menjanjikan pelbagai ganjaran dan rugi besar bagi mereka yang tidak merebut peluang ini disebabkan sibuk dengan perkara lain”. - Azhar Tuarno, Imam Masjid Negara

“Kita mesti faham masyarakat kerana secara psikologinya semangat untuk meningkatkan ibadat di bulan puasa ini tidak betul-betul jitu. Masuk minggu akhir Ramadan, perasaan itu sudah lebih kepada ingin menyambut hari raya.

“Jadi, tumpuan kepada ibadat kurang sebaliknya fikiran sibuk hendak melakukan persediaan untuk Aidilfitri. Masa beribadat juga banyak diambil untuk buat persiapan raya,” katanya.

Sedia ubah budaya

Bagaimanapun katanya, suasana masjid dan surau yang kekurangan daripada jumlah jemaah dapat
dielakkan jika masyarakat bersedia mengubah budaya yang diwarisi turun temurun iaitu mengelak membuat persiapan Aidilfitri pada saat akhir.

Justeru, beliau mencadangkan umat Islam membuat perancangan lebih awal supaya dapat memberi tumpuan kepada ibadat puasa dan amalan sunat lain yang digalakkan sepanjang Ramadan.

Katanya, Syaaban boleh menjadi bulan terbaik bagi umat Islam melakukan persediaan menyambut Ramadan, Aidilfitri, termasuk mengambil cuti serta merancang perjalanan pulang ke kampung. Apabila semua itu sudah diuruskan, tumpuan ibadat sepanjang Ramadan nanti tidak terganggu.

Rancang persiapan awal

“Rancang kerja kita dari awal nanti Ramadan tidak sibuk. Umat Islam perlu bersedia belajar buat budaya baru kerana jika tidak dimulakan, ia tidak akan jadi budaya. Apa yang kita ada sekarang ini hanya ikutan generasi dulu.

“Mana yang baik, maka baiklah untuk kita tetapi jika amalan itu hanya merugikan, adalah lebih baik dielakkan. Ramadan menjanjikan pelbagai ganjaran dan rugi besar bagi mereka yang tidak merebut peluang ini disebabkan sibuk dengan perkara lain,” katanya.

Azhar berkata, walaupun Masjid Negara tidak mempunyai kariah tetapi mercu tanda ibu kota itu sentiasa dipenuhi jemaah setia yang datang untuk berbuka serta menunaikan solat tarawih dari awal hingga akhir Ramadan.

Katanya, tidak dinafikan ada masjid serta surau yang terus terang benderang dan penuh dengan jemaah hingga 10 malam akhir Ramadan tetapi jumlahnya tidak banyak.

Menyentuh persiapan Aidilfitri pula, beliau menyarankan imam serta pengurusan masjid memberi pendedahan awal kepada jemaah mengenai solat sunat Aidilfitri dari segi cara menunaikannya serta khutbah yang disampaikan selepas solat.

Pada masa sama, umat Islam diingatkan supaya tidak lupa menunaikan kewajipan membayar zakat fitrah dan jangan menunggu saat-saat akhir hingga ada yang terlupa.

“Memang lebih afdal sebelum solat sunat Aidilfitri tetapi jika semua berebut nak bayar ketika itu hingga amil pun kelam kabut, tidakkah ini lebih menyusahkan. Kita ada sepanjang Ramadan untuk membayar zakat, jadi tunaikan kewajipan itu,” katanya.


Hasliza Hassan Sumber: Berita Harian Online Agama Ahad , 12 Ogos 2012, 23 Ramadan 1433 H
Tags: eid, lailatul qadar, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments