mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Islam Asas Kesatuan Ummah

Petikan Khutbah Jumaat 01 Mac 2019M / 24 Jumada al-Akhirah 1440H:JAIS

 “Islam Asas Kesatuan Ummah”.

Realiti umat Islam zaman ini sedang menghadapi ujian dan fitnah perpecahan yang besar di seluruh dunia.
jais.jpg
Permusuhan sesama umat Islam merupakan musibah yang besar yang belum ada kesudahannya sejak jatuhnya Khilafah Islam Turki Uthmaniah pada 3 Mac 1924.

Semenjak daripada tarikh itu, umat Islam semakin lemah dan jauh daripada Islam walaupun jumlah mereka ramai.

Musibah yang berlaku hari ini telah diperingatkan oleh Nabi SAW di dalam sebuah hadis daripada Thauban Radhiallahu Anhu, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa di seluruh dunia akan datang mengerumuni talam hidangan mereka. Maka salah seorang sahabat bertanya “Adakah kerana jumlah kami sedikit pada hari itu, Ya Rasulullah?”. Nabi SAW menjawab, “Tidak. Bahkan kamu pada waktu itu ramai, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati-hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit wahan. Seorang sahabat bertanya, “Apakah wahan itu Ya Rasulullah?” Nabi SAW menjawab, cinta pada dunia dan takut pada mati”. (Riwayat Abu Daud)

Rasulullah SAW mengambil perhatian yang amat serius terhadap kesatuan umat Islam dengan melaksanakan beberapa tindakan penting. Di antaranya ialah :

1. Nabi berulang-kali menekankan pengukuhan keimanan kaum muslimin sebagai asas kesatuan. Penekanan ini dapat kita lihat dengan banyaknya ayat-ayat Al-Quran yang memerintahkan umat Islam supaya hidup bersatu-padu dan mengutamakan persaudaraan sebagaimana firman Allah SWT yang dibacakan pada permulaan khutbah tadi, ayat 10 surah alHujuraat yang bermaksud: “Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.”

2. Nabi SAW dan para sahabat sentiasa bersegera memadamkan anasir-anasir yang boleh membawa perpecahan umat dengan mendamaikan pihak yang bertelingkah. Allah SWT mengingatkan kita melalui firman-Nya dalam Surah Al-Anfal, ayat 46:
“Dan Taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); Sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang sabar.”

Di samping itu Nabi sentiasa memaafkan segala kesalahan sesama manusia dan tidak menyimpan dendam.

3. Nabi mengukuhkan kesatuan umat Islam dengan meletakkan perpaduan umat Islam bersama dengan bangsa-bangsa yang wujud di Madinah sebagai tunjang terpenting dalam Piagam Madinah.

Setiap individu muslim perlu berazam ke arah penyatuan ummah dengan berusaha untuk kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. Hasrat ini kita mampu laksanakannya dengan cara mengimarahkan masjid dan surau.

Selain itu kita hendaklah istiqomah dalam menjaga solat berjemaah, mencintai majlis-majlis ilmu dan mengasihi para alim ulama. Begitu juga, umat Islam perlu menghidupkan semangat ithar (mengutamakan saudaranya yang lain) iaitu saling bantu-membantu sesama kaum muslimin seperti membantu dalam menyokong ekonomi umat Islam, membina jaringan sosial dan kebajikan bersama-sama

Mengakhiri khutbah pada kali ini, khatib menyeru dan mengajak seluruh umat Islam supaya menghayati beberapa pengajaran berikut untuk dijadikan sebagai pedoman hidup kita:

1. Umat Islam wajib kembali kepada perintah Allah SWT dan Rasulullah SAW dengan menjadikan Al-Quran dan Al-Sunnah sebagai panduan kehidupan.

2. Setiap pemimpin mestilah meletakkan agenda penyatuan ummah sebagai keutamaan dengan mengikis segala keegoan dan kepentingan peribadi.

3. Umat Islam hendaklah bersama-sama mengimarahkan masjid dan surau dengan menghidupkan solat berjemaah dan menghidupkan majlis ilmu yang merupakan pusat penyatuan ummah dengan bersama-sama menghidupkan solat berjemaah, mencintai majlis ilmu dan menyayangi para alim ulama

“Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. (Muhammad : 7).
Tags: islam, khutbah, ummah
Subscribe

Posts from This Journal “islam” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments