mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Kelestarian Alam Amanah Allah

Petikan Khutbah Jumaat: 1 Mac 2019M/ 24 Jamadilakhir 1440H JAWI

Kelestarian Alam Amanah Allah

Kita sedar bahawa manusia memiliki dua misi utama di muka bumi ini iaitu sebagai hamba Allah SWT dan khalifahNya.

Tuntutan sebagai hamba Allah SWT adalah dengan mengabdikan diri kepadaNya manakala tuntutan sebagai khalifah adalah dengan mengurus dan mentadbir alam ini mengikut aturan dan kehendak Allah SWT.
jawi_logo.jpg
Allah SWT menciptakan alam untuk ditadbir dan diurus dengan baik. Penjagaan alam sekitar memerlukan usaha sama semua pihak dan dilaksanakan secara bersistematik.

Islam sebagai agama yang lengkap telah memberi perhatian terhadap hubungan antara manusia dengan alam sekitar.

Allah SWT menghubungkan manusia dengan empat komponen alam iaitu udara (atmosfera), air (hidrosfera), tanah (litosfera) dan hidupan bernyawa seperti haiwan dan manusia (biosfera) melalui firman-firmanNya.

Berkenaan dengan udara, Allah SWT menyatakan di dalam Surah Fatir, ayat 9 : “Dan Allah jualah yang menghantarkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan, kemudian Kami halakan awan itu ke negeri yang mati (yang kering kontang); lalu Kami hidupkan bumi sesudah matinya dengan (hujan daripada awan) itu. Demikian itulah kebangkitan manusia (hidup semula sesudah mati).”

Al-Quran juga menyentuh soal air dalam kehidupan manusia melalui Surah An-Nahl, ayat 14 :“Dan Dia lah yang memudahkan laut, supaya kamu dapat makan daripadanya daging yang lembut hidup-hidup, dan dapat pula mengeluarkan daripadanya benda-benda perhiasan untuk kamu memakainya dan (selain itu) engkau melihat pula kapal-kapal belayar padanya; dan lagi supaya kamu dapat mencari rezeki daripada limpah kurniaNya; dan supaya kamu bersyukur.”

Allah SWT turut memberikan perhatian kepada tanah yang baik untuk kegunaan manusia. Firman-Nya di dalam Surah Al-A’raf, ayat 58 : Dan negeri yang baik (tanahnya), tanaman-tanamannya tumbuh (subur) dengan izin Allah; dan negeri yang tidak baik (tanahnya) tidak tumbuh tanamannya melainkan dengan keadaan bantut. Demikianlah Kami menerangkan tanda-tanda (kemurahan dan kekuasaan) Kami dengan berbagai cara bagi orang yang (mahu) bersyukur

Melihat kepada keadaan cuaca panas di beberapa kawasan seluruh Negara termasuk Kuala Lumpur, mimbar mengambil kesempatan untuk mengingatkan para Jemaah sekalian supaya mengambil berat terhadap kesihatan diri.

Beberapa panduan untuk kekal sihat di musim panas perlulah diikuti untuk mengelakkan diri kita daripada strok haba.

Antaranya, banyakkan minum air kosong; lebihkan masa berada di dalam rumah; kurangkan minuman berkafein dan bergula; gunakan kipas atau pendingin hawa untuk menyejukkan badan; pakailah pakaian yang ringan,berwarna terang dan longgar; jangan duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa penghawa dingin; dan terakhir pakailah topi atau payung untuk melindungi daripada pancaran haba terus ke badan. Inilah saranan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk panduan masyarakat.

Jadilah orang yang suka memelihara dan memulihara kelestarian alam, kerana pasti Allah SWT akan mengganjarkan dengan pahala yang besar.

Antara tindakan yang perlu kita ambil bagi menjaga alam sekitar ialah :

Pertama : Didiklah masyarakat dengan pelbagai pihak memainkan peranan masing-masing.

Kedua : Jimatkan penggunaan tenaga alam sekitar. Kaedah pengurangan (reduce), guna semula (reuse), dan kitar semula bahan (recycle) dapat mengelakkan pembaziran sumber alam sekitar.

Ketiga : Elakkan pencemaran. Kurangkan penggunaan bahan kimia yang berbahaya yang mencemarkan alam, misalnya pembakaran bahan api industri yang akan membebaskan gas-gas beracun dan mengakibatkan hujan asid.

Mengakhiri khutbah pada hari yang mulia ini, mimbar menyimpulkan kepada tiga perkara:

Pertama : Sebagai khalifah Allah SWT, manusia ditugaskan untuk memelihara dan memulihara alam sekitar. Inilah ajaran Islam yang sentiasa menyeru manusia kea rah kebaikan kerana Islam membawa rahmat ke seluruh alam.

Kedua : Ambillah langkah yang perlu bagi memelihara alam sekitar seperti menjimatkan penggunaan tenaga dan mengelakkan pencemaran alam.

Ketiga : Kerosakan alam sekitar bukan sahaja memberikan kesan buruk kepada persekitaran, bahkan memberi mudarat kepada manusia.

Firman Allah SWT di dalam Surah ar-Ruum, ayat 41 hingga 42 : “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian daripada balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat). Katakanlah: Mengembaralah kamu di muka bumi kemudian lihatlah bagaimana kesudahan orang yang telah lalu (yang telah dibinasakan); kebanyakan mereka adalah orang musyrik.”
Tags: alam, amanah, kelestarian, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments