mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Bayar zakat di institusi berwajib

Pengagihan secara individu dikhuatiri tidak patuh ketetapan syarak

Dewasa ini, masyarakat berlumba-lumba bersedekah apabila berlaku sesuatu bencana, peristiwa atau hari-hari tertentu. Ini petanda menunjukkan masyarakat kita begitu prihatin. Namun, di sebalik kemurahan itu pernahkah kita terfikir wujudnya sedekah wajib dikeluarkan apabila cukup syaratnya tanpa perlu menunggu sesuatu bencana berlaku.

Persoalan kepentingan menunaikan sedekah wajib iaitu zakat sudah banyak diperjelaskan di media massa mahupun media cetak, namun masyarakat masih tidak mengutamakan zakat sebagai wadah terbaik menyelesaikan masalah sosioekonomi umat Islam.

Dari segi pahala juga ternyata amalan wajib melebihi pahala amalan sunat. Maka sepatutnya kita hendaklah mengutamakan amalan wajib kerana pahalanya lebih besar dan dosanya juga besar jika diabaikan. Amalan sunat jika ditinggalkan tidak berdosa tetapi apabila dilakukan mendapat pahala.

Zakat, rukun Islam ketiga diwajibkan ke atas orang Islam yang telah memenuhi syarat tertentu. Manakala sedekah bukan rukun Islam tetapi digalakkan dan disunatkan kepada setiap orang beriman sama ada kaya atau miskin, kuat atau lemah.

Zakat adalah harta yang nyata sementara sedekah tidak terbatas kepada harta sebaliknya semua kebaikan termasuk dalam sedekah. Penerimanya juga berbeza kerana zakat hanya layak untuk lapan asnaf seperti ditentukan Allah, manakala sedekah kepada sesiapa saja termasuk haiwan.

Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa melakukan ibadah sunat di bulan Ramadan pahalanya seperti melakukan ibadah wajib. Barang siapa melakukan ibadah wajib, maka pahalanya seperti melakukan 70 kewajipan dibanding bulan lain.”

Pahala berlipat ganda

Dari segi pahala juga ternyata amalan wajib melebihi pahala amalan sunat. Maka sepatutnya kita hendaklah mengutamakan amalan wajib kerana pahalanya lebih besar dan dosanya juga besar jika diabaikan. Amalan sunat jika ditinggalkan tidak berdosa tetapi apabila dilakukan mendapat pahala.

Seperkara yang sering berlaku, apabila timbul keinginan masyarakat untuk melantik wakil sendiri dalam pengagihan wang zakat, sedangkan adalah lebih baik diserahkan ke institusi zakat berwajib atau Majlis Agama Islam.

Di Wilayah Persekutuan contohnya, Pusat Pungutan Zakat-MAIWP (PPZ-MAIWP) telah ditubuhkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan untuk meningkatkan jumlah pembayar dan jumlah kutipan Zakat Harta di Wilayah Persekutuan.

Institusi zakat adalah satu sistem yang diwarisi sejak 1,400 tahun lalu. Institusi ini ditubuhkan Ulil Amri (pemerintah) bagi mengutip serta mengagihkan zakat kepada asnaf. Urusan zakat bukannya diuruskan secara individu tetapi diuruskan oleh institusi yang diberikan kuasa.

Mana-mana yang ingkar boleh dihukum dan ini hanya boleh dikuatkuasakan oleh pemerintah melalui institusi bukannya individu. Pengagihan yang dibuat secara individu, dikhuatiri tidak sampai kepada mereka yang berhak.

Pengagihan lebih berkesan

Oleh itu, satu mekanisme mantap, telus, memenuhi prinsip tanggungjawab serta keadilan diperlukan dalam proses mengagihkan kepada mereka yang layak. Jika tidak memenuhi kriteria ditetapkan syarak, maka dibimbangi ibadah zakat hanya dikira sebagai sedekah.

Apabila ini berlaku, maka kewajipan kita masih belum tertunai dan wajib menggantikannya (qada zakat). Menjadi tanggungjawab kita untuk berzakat melalui institusi zakat berwajib supaya kewajipan menunaikan zakat benar-benar memenuhi tuntutan syarak serta diterima ibadah itu oleh Allah.

Kemurahan hati kita berbelanja dan bersedekah masih tidak dapat meyakinkan diri mengenai kelayakan berzakat. Masih ramai mengatakan perbelanjaan melebihi pendapatan. Ada juga awal-awal lagi mengatakan mereka terlepas daripada berzakat.

Apapun kira dulu baru tahu kita kena atau tidak. Jika ditaksir semula, mungkin kebanyakan harta yang diperoleh wajib untuk dizakatkan. Kini banyak kemudahan, layari zakat.com.my kita boleh mengira zakat seterusnya membuat pembayaran.

Selain itu, kita boleh hubungi pihak PPZ-MAIWP untuk mendapat maklumat tepat berkenaan kelayakan atau persoalan mengenai zakat.

Firman Allah: “Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat dan taatlah kepada Rasul supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah An-Nur, ayat 56)

Ayat ini menjelaskan kewajipan berzakat. Maka siapa mengingkari atau meragui kefarduannya, maka ia terkeluar dari agama Islam. Sejarah membuktikan Saidina Abu Bakar memerangi orang yang ingkar membayar zakat.

Oleh itu, kita harus menukar tanggapan berzakat hanya layak untuk orang kaya atau mempunyai lebihan pendapatan. Peranan setiap individu Islam ialah meneliti kelayakan untuk berzakat supaya terselamat daripada meninggalkan rukun Islam ketiga.

Bagi yang ingin berzakat, bolehlah ke sembilan kaunter zakat PPZ-MAIWP. Maklumat lanjut hubungi 1-300-88-5757 atau www.zakat.com.my.

Sumber: Berita Harian Online Agama Ahad , 12 Ogos 2012, 23 Ramadan 1433
Tags: eid, fitrah, ramadhan, syawal, zakat
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments