mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat “Antara Hak Dan Keinginan”

Petikan Khutbah Jumaat 19 April 2019M / 13 Syaaban 1440H: JAIS

“Antara Hak Dan Keinginan”. 

Manusia seringkali keliru untuk menentukan antara hak dan keinginan. Ini kerana mereka mungkin menganggap sesuatu perkara itu sebagai hak, tetapi pada hakikatnya ia hanyalah keinginan sahaja.
jais.jpg
Terdapat banyak suara dan gerakan yang memperjuangkan hak asasi, tetapi hak yang ingin diperoleh itu bukanlah hak yang sepatutnya diperoleh. Itu hanyalah keinginan sahaja dan keinginan manusia tidak terbatas.

Allah SWT berfirman dalam surah al-An’am ayat 153:“ Dan bahawa sesungguhnya inilah jalan-Ku (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) menceraiberaikan kamu dari jalan Allah, dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertaqwa.”

Menyingkap beberapa dakwaan yang dinyatakan tadi, khatib ingin menjelaskan bahawa dakwaan mengatakan bahawa arak merupakan hak seseorang sehingga perlu menganjurkan pesta adalah dakwaan yang tersasar.

Ia bukan sahaja ditolak oleh Islam, tetapi juga ditolak oleh agama Kristian, Hindu, Budha, bahkan ditolak oleh semua agama. Ia memberikan kesan buruk kepada kesihatan khususnya kepada usus, perut, jantung, otak dan akal manusia.

Tiada siapa yang suka sekiranya ahli keluarga pulang ke rumah dalam keadaan yang mabuk kerana ia boleh merosakkan barangan rumah, mencederakan orang dan membahayakan diri sendiri.

Dakwaan arak sebagai hak seseorang adalah tidak betul kerana minum arak hanyalah keinginan sahaja. Ia merupakan minuman yang menghilangkan kewarasan manusia dan membawa mudarat yang sangat banyak.

Begitu juga dakwaan sesetengah pihak bahawa menukar jantina merupakan suatu hak. Sebenarnya ia hanyalah keinginan yang berasaskan kejahilan dan timbul dari perasaan tidak puas hati atas ciptaan Allah.

Ia hanyalah keinginan untuk berseronok sahaja kerana menukar jantina hanyalah mengubah suai alat kelamin tetapi hakikat dan identiti dirinya tidak berubah.

Daripada Abdullah bin Amru Radhiallahu Anhuma bahawa dia mendengar Nabi SAW bersabda:“Allah SWT telah menentukan takdir semua makhluk sebelum Dia menciptakan langit dan bumi lima puluh ribu tahun.” (Riwayat Muslim).

Tuntutan kebebasan dan hak asasi ini merupakan pemikiran yang berasaskan kepada logik akal semata-mata tanpa bimbingan wahyu Allah.

Pemikiran ini menjadikan hak asasi sebagai topeng untuk mendapatkan sesuatu yang mereka inginkan.

Firman Allah dalam surah al-Ahzab ayat 36 sebagaimana yang dibcakan dalam muqaddimah tadi yang bermaksud: “Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara - (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata.”

Keistimewaan Islam ialah ia datang daripada wahyu yang merupakan sebagai pencipta kepada manusia. Dalam menyelesaikan kecelaruan untuk membezakan antara hak dan keinginan, manusia memerlukan bimbingan dan panduan daripada Allah.

Manusia tidak mampu untuk membezakan antara keduanya kerana manusia sering membesarkan tuntutan dirinya sendiri berbanding orang lain. Oleh kerana Allah merupakan pencipta manusia, Allah mengetahui sifat semula jadi kejadian manusia. Allah telah meletakkan panduan yang sempurna antara hak dan keinginan.

Selagimana keinginan manusia tidak bercanggah dengan wahyu Allah maka ia dibenarkan. Sebaliknya jika ia bertentangan, maka wahyu Allah lah yang perlu diutamakan dan dijadikan pegangan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 34:“Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada malaikat: “Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam”. Lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir.”

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah sama-sama kita menghayati beberapa pengajaran yang boleh diambil seperti berikut:

1. Umat Islam hendaklah mengenali bahawa segala ketetapan dan perintah Allah wajib dipatuhi oleh seluruh umat manusia sebagai tanda keimanan kepada Allah.

2. Umat Islam hendaklah memastikan hak dan keinginannya tidak bercanggah dengan wahyu Allah dan pedoman Rasulullah SAW.

3. Umat Islam hendaklah menolak segala keinginan yang bertopengkan hak asasi manusia atau kebebasan bersuara yang bertentangan dengan syariat.

“Katakanlah (wahai Muhammad): “Inilah jalanku, Aku dan orang-orang yang menurutku, menyeru manusia umumnya kepada agama Allah dengan berdasarkan keterangan dan bukti yang jelas nyata. Dan Aku menegaskan: Maha suci Allah (dari segala iktiqad dan perbuatan syirik); dan bukanlah Aku dari golongan yang mempersekutukan Allah dengan sesuatu yang lain." (Yusuf : 108)
Tags: hak, keinginan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “hak” Tag

 • Hak wanita dalam harta sepencarian

  Wanita Islam lebih mudah menuntut harta sepencarian apabila berlaku perceraian, malangnya masih ramai tidak membuat tuntutan kerana gagal mengenal…

 • The rights and criteria of ownership

  Islam upholds social justice that aims to ensure that every individual can enjoy reasonable living standards. THE right to own a home is…

 • Hak beri nafkah tugas suami

  KEHADIRAN Saidatina Khadijah Khuwailid sebagai suri dalam hidup Nabi Muhammad SAW memberi satu kekuatan dan tenaga pendorong untuk menghadapi tugas…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments