mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat “Bukan Setakat Ramadan”

Petikan Khutbah Jumaat 07 Jun 2019M / 03 Syawal 1440H: JAIS

“Bukan Setakat Ramadan”. 

Ramadan yang telah berlalu pastinya meninggalkan seribu satu kenangan terindah dalam diri kita semua. Masih terasa lagi keindahan kita berpuasa di siang hari dan bertarawikh di malamnya pula.
jais.jpg
Ditambah lagi dengan amalan tadarus al-Quran, qiamullail dan lain-lain lagi. Itulah keistimewaan Ramadan berbanding bulan-bulan lain.

Perasaan sedih meninggalkan Ramadan dan harapan untuk bertemu lagi Ramadan pada tahun hadapan merupakan fitrah jiwa orang yang cintakan amal soleh sepertimana dinyatakan oleh Mu’alla bin Al-Fadhl, salah seorang ulama tabi’ tabiin: “Dulu para sahabat, selama enam bulan sebelum datang Ramadan, mereka berdoa agar Allah mempertemukan mereka dengan bulan Ramadan. Kemudian, selama enam bulan sesudah Ramadan, mereka berdoa agar Allah menerima amal mereka dibulan Ramadan yang lalu.”

Apa selepas Ramadan? Bagaimana untuk kita terus istiqamah dan beramal soleh?

1. Sentiasalah memperbaharui niat dengan ikhlas dalam setiap amalan yang kita lakukan.

2. Perbanyakkanlah berdoa kepada Allah SWT agar kita dikurniakan kekuatan untuk melakukan amal soleh dan dijauhkan daripada godaan iblis dan syaitan yang sentiasa menghasut kita untuk melakukan maksiat.

Rasulullah SAW sering berdoa sepertimana yang diriwayatkan dalam sebuah hadis daripada Shahar bin Haushab Radhiallahu Anhu:“Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hati ku di atas agama-Mu.” (Riwayat al-Tirmizi).

3. Berusahalah mencari teman-teman dan sahabat yang suka melakukan kebaikan.

4. Hayatilah sirah nabi dan kehidupan para sahabat Rasulullah SAW.

5. Mulakanlah amal soleh secara berperingkat-peringkat tetapi berterusan.

“Amalan yang paling dicintai oleh Allah SWT ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.” (Riwayat Muslim).

Mulakanlah amalan membaca Al-Quran dengan jumlah yang sedikit dan ringan. Begitu juga amalan puasa sunat, mulakanlah dengan puasa 6 hari dibulan Syawal terlebih dahulu dan puasa sunat pada hari Isnin dan juga Khamis.

Mengakhiri khutbah pada kali ini, khatib menyeru dan mengajak seluruh umat Islam supaya menghayati beberapa pengajaran berikut untuk dijadikan sebagai pedoman hidup kita:

1. Umat Islam hendaklah beramal dengan penuh keikhlasan kerana ia merupakan syarat suatu amal itu diterima oleh Allah SWT.

2. Umat Islam digalakkan untuk melakukan puasa 6 hari di bulan Syawal kerana ganjarannya cukup besar disisi Allah SWT

3. Umat Islam hendaklah memperkukuhkan hubungan silaturrahim antara sesama Muslim dengan menghidupkan budaya ziarah menziarahi.

4. Umat Islam hendaklah meneruskan segala amal soleh yang telah dikerjakan sepanjang bulan Ramadan.

“Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal-amal yang baik) untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu, dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar.” (Surah al-Hadid : 21).
Tags: khutbah, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “ramadhan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments