mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Mengekalkan Ketakwaan Di Musim Jamuan”

Petikan Khutbah Jumaat : 14 Jun 2019M / 10 Syawal 1440H JAIS

“Mengekalkan Ketakwaan Di Musim Jamuan”

Makanan dan minuman adalah salah satu keperluan terpenting dalam kehidupan manusia.

Kepentingan makanan dan minuman dapat dilihat apabila Imam Al-Ghazali di dalam Kitab jais.jpgUlumiddin menukilkan kata-kata dari generasi salafussoleh yang menyebutkan:“Sesungguhnya makan itu sebahagian daripada agama.”

Kenyataan ini memberi pengertian bahawa makanan dan minuman perlu dijadikan wasilah untuk mendapatkan kekuatan dalam menegakkan agama dengan beramal soleh, menuntut ilmu, mencari nafkah yang halal dan aktivitiaktiviti lain yang bermanfaat.

Kefahaman ini sangat bertepatan dengan firman Allah Taala dalam Surah Al-Mukminun ayat 51, yang telah mengaitkan amal soleh dengan perbuatan makan. “Makanlah dari benda-benda Yang baik lagi halal dan kerjakanlah amalamal soleh.”

Setelah berlalunya 1 Syawal, umat Islam di pelbagai tempat di negara ini akan mengadakan rumah terbuka dan jamuan makan bagi mengeratkan hubungan ukhuwwah sesama masyarakat setempat.

Namun disebalik kemeriahan menganjurkan jamuan, ia mesti diuruskan dengan bijak agar tidak menjadi penyumbang kepada pembaziran makanan.

Dalam hal ini, Allah SWT telah mengingatkan kita melalui firmanNya dalam surah Al-A`raf ayat 31: “Dan makanlah serta minumlah, dan jangan pula kamu melampau, Sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas.”

Sifat al-israf atau melampau ialah melakukan suatu perkara yang melebihi had munasabah.

Menurut kajian Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (Solid Waste Corporation) pada tahun 2017, setiap hari, rakyat Menurut kajian Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (Solid Waste Corporation) pada tahun 2017, setiap hari, rakyat Malaysia dilaporkan telah membuang tidak kurang 3 juta kilogram makanan yang masih boleh dimakan.

Ini bermakna, kira-kira 540 juta kilogram makanan yang tidak habis atau diusik dalam tempoh dua bulan tersebut, berakhir di tapak pelupusan

Mari kita renung kembali objektif syarak di sebalik pensyariatan ibadah puasa. Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 183: “Wahai orang-orang yang beriman! kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”

Ubai bin Ka`ab Radhiallahu Anhu pernah ditanya oleh Umar bin AlKhattab r.a tentang apakah hakikat taqwa? Lalu Ubai bertanya kembali kepada Umar, “Bagaimanakah keadaan kamu ketika berjalan di suatu lorong yang penuh dengan onak dan duri?” Umar menjawab : “Saya akan berjalan dengan penuh hati-hati.” Lalu Ubai berkata : “Demikianlah hakikat taqwa…”

Takwa ialah sebuah proses membina sikap waspada ketika berfikir, berkata-kata dan melakukan sesuatu tindakan, lalu memilih yang halal serta meninggalkan yang haram, dan melaksanakan suruhan Tuhan serta meninggalkan tegahan-Nya.

Sikap acuh tak acuh atau tanggapan „makanan biar lebih dari tidak mencukupi‟ perlu difikirkan semula kerana realitinya, ia menjadi punca pembaziran dan kerosakan.

Ketika Allah SWT mengizinkan kita makan dan minum, Dia juga telah mengingatkan kita, makan jangan sampai menimbulkan kerosakan. Allah berfirman di dalam surah Al-Baqarah, ayat 60: “Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi.”

Mengakhiri khutbah ini, terdapat beberapa kesimpulan dan pengajaran yang boleh kita renungkan:

1. Umat Islam mestilah meyakini bahawa perbuatan pembaziran itu adalah dilarang oleh Allah SWT dan wajib kita jauhi.

2. Umat Islam perlu menjadikan makanan sebagai wasilah penguat diri untuk melakukan kebaikan, bukan penyebab kepada penyakit dan kemalasan.

3. Umat Islam hendaklah menginsafi diri ketika kita sedang menikmati makanan. Ini kerana masih terdapat saudara seislam lain yang kelaparan dan memerlukan makanan.

“Adapun orang yang takutkan keadaan semasa ia berdiri di mahkamah Tuhannya, (untuk dihitung amalnya), serta ia menahan dirinya dari menurut hawa nafsu. Maka Sesungguhnya syurgalah tempat kediamannya.” (Surah al-Nazi’at : 40-41)
Tags: israf, khutbah, takwa
Subscribe

Posts from This Journal “takwa” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments