mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Kekal Waspada, Elak Bahaya

Petikan Khutbah Jumaat Sempena Hari Bomba Sedunia 19 Julai 2019M/ 16 Zulkaedah 1440H JAWI

Kekal Waspada, Elak Bahaya

Sering kali kita mendengar ungkapan ‘malang tidak berbau’ dalam peribahasa melayu. Ia memberi makna bahawa sesuatu kemalangan itu boleh berlaku secara tiba-tiba tanpa sebarang alamat atau petanda.

jawi_logo.jpg
Kehadiran bahaya, kemusnahan harta dan kehilangan nyawa adalah sesuatu yang merunsingkan setiap manusia. Tentunya kita semua tidak mahu apa jua keburukan menimpa diri dan ahli keluarga.

Namun demikian, realiti kehidupan menunjukkan bahaya dan bahagia, malang dan mujur, senang dan susah, kalah dan menang, semua itu datang silih berganti.

Ketika bahaya datang mengancam, manusia kerap menunding jari ke arah orang lain atau alam. Jarang dalam kalangan manusia yang menginsafi bahawa bahaya itu adalah disebabkan akibat kesalahan yang telah mereka lakukan.

Allah SWT telah berfirman menerusi surah al-Shura, ayat 30-31: “Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (daripada perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa), dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar daripada dosa-dosa kamu. Dan kamu tidak akan dapat melemahkan kuasa Allah (daripada menimpakan kamu dengan bala bencana, walau pun kamu melarikan diri di mana sahaja) di muka bumi (atau di langit); dan kamu juga tidak akan beroleh sesiapa pun yang lain dari Allah sebagai Pelindung atau Pemberi pertolongan.”

Al-Quran mengingatkan kita bahawa setiap bahaya yang datang mengancam adalah akibat usaha tangan manusia itu sendiri, dengan tujuan supaya manusia itu sedar akan kesalahannya.

Maka sewajibnya manusia yang diserang bahaya, merenungkan kesalahannya dan memeriksa diri sendiri, meneliti dosa dan kejahatan yang mungkin menimbulkan bahaya itu. Seterusnya dia bertaubat kepada Allah SWT serta mengatasi kesulitan tadi dengan penuh ketelitian, keberanian dan kesabaran.


Segala yang berlaku itu adalah ketentuan dan takdir daripada Allah SWT. Namun begitu, setiap yang berlaku itu ada sebab-musabab yang menjadi puncanya. Malah Allah SWT telah memberikan pilihan kepada manusia untuk berbuat tindakan bagi mendapatkan sesuatu kebaikan atau mengelak sesuatu keburukan.

Imam al-Tirmizi r.h telah meriwayatkan hadid daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: “Seorang lelaki bertanya: “Wahai Rasulullah, adakah aku (perlu) menambatnya (unta) dan bertawakkal, atau aku biarkannya (unta) dan bertawakkal?” Baginda menjawab: 'Tambatlah ia dan bertawakkallah.”

Usaha-usaha membantu dan menyelamatkan mangsa-mangsa yang mengalami musibah seperti kebakaran, kemalangan, lemas, banjir dan sebagainya adalah suatu tindakan yang terpuji. Kita harus berterima kasih dan menghargai sumbangan yang telah diberikan oleh pasukan-pasukan penyelamat khususnya pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Ketahuilah, dalam urusan kecemasan yang melibatkan kepentingan awam, Baginda SAW adalah contoh yang terbaik sepanjang zaman.

Dalam hal ini, Imam al-Bukhari r.h. telah meriwayatkan daripada Anas bin Malik RA, beliau berkata: “Nabi SAW adalah manusia yang paling baik dan sangat berani. Pernah pada suatu malam penduduk Madinah digemparkan (dengan suatu bunyi). Lantas mereka keluar menuju ke arah bunyi tersebut. Mereka menemui Nabi SAW yang sedang menyampaikan khabar tanda kelegaan.

Ketika itu Baginda menunggang kuda yang dipinjam dari Abu Talhah dalam keadaan tanpa pelana dan pada tengkuk Baginda terdapat pedang. Baginda bersabda: “Jangan kamu bimbang, jangan kamu bimbang.” Kemudian Baginda bersabda lagi: “Kami dapati ia (kuda Abu Talhah) adalah laut.” Atau “Sesungguhnya ia (kencang) seperti laut.”

Kesimpulan yang dapat diambil daripada khutbah hari ini ialah:

Pertama: Musibah yang menimpa manusia adalah ujian daripada Allah SWT kepada hamba-hambaNya agar kita bermuhasabah dan kembali kepadaNya.

Kedua: Kita hendaklah sentiasa dalam keadaan berwaspada bagi mengelakkan sebarang kemalangan dan bahaya menimpa diri dan orang lain.

Ketiga: Kita hendaklah turut sama membantu pihak berwajib dalam memudahkan mereka melaksanakan tugas membantu dan menyelamat mangsa-mangsa yang ditimpa musibah.

Frman Allah SWT dalam surah Yunus, ayat 12: “Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan, merayulah ia ditimpa Kami (dalam segala keadaan), sama ada ia sedang berbaring atau duduk atau pun berdiri, dan manakala Kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, ia terus membawa cara lamanya seolah-olah dia tidak pernah merayu kepada Kami memohon hapuskan sebarang kesusahan yang menimpanya (sebagaimana ia memandang eloknya bawaan itu) demikianlah diperelokkan pada pandangan orang-orang yang melampaui apa yang mereka lakukan.”
Tags: bahaya, khutbah, waspada
Subscribe

Posts from This Journal “waspada” Tag

 • Waspada penghapus pahala

  "ALHAMDULILLAH." Ucapan syukur ini harus terbit dari mulut seorang Muslim apabila diberi kesempatan berada dalam bulan Ramadan yang penuh…

 • Waspada penghapus pahala

  SUATU hari, Abdurahman bin Auf berkunjung ke rumah isteri Nabi yang bernama Ummu Salamah. Beliau memang terkenal sangat berbakti kepada…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments