mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Khas : Gerhana Bulan Bukti Kekuasaan Ilahi

Petikan Khutbah Khas : (17 Julai 2019M/ 14 Zulkaedah 1440H) JAIS

Gerhana Bulan Bukti Kekuasaan Ilahi

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah sembah matahari mahu pun bulan tetapi sembahlah Allah yang menciptakannya, jika kamu hendak sembah”. (surah Fussilat ayat 37)
jakim.jpg
Hari ini kita diperlihatkan dengan satu tanda kekuasaan Allah Yang Maha Agung iaitu kejadian gerhana bulan. Gerhana bulan terjadi apabila bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini hanya boleh berlaku ketika bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir.

Begitulah kehebatan kekuasaan Allah yang mampu mengubah segalanya di langit dan bumi pada bila-bila masa yang tidak ada satu kuasa lain yang dapat menyekat Qada’ dan Qadar.

Allah SWT berfirman dalam surah Fussilat ayat 37: “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah sembah matahari mahu pun bulan tetapi sembahlah Allah yang menciptakannya, jika kamu hendak sembah”.

Fenomena ini telah berlaku sejak alam ini diciptakan sehingga ke hari ini. Ramai pengkaji dari zaman lampau telah mula mengkaji fenomena ini seperti Abu Raihan al-Biruni yang telah membuat cerapan di Ghazna pada tahun 1019M. Abu Hasan Ali bin Abd Rahman bin Yunus pula telah menyiapkan sebuah az-Zij al-Hakimi Al-Kabir, iaitu satu jadual gerhana dan ijtimak planet-planet yang disusun khas untuk  khalifah al-Hakim berdasarkan 100 cerapan.


Kejadian gerhana ini juga dicatit oleh tokoh-tokoh Islam seperti Imam Tabari dalam kitab Tarikhnya, ‘Imaduddiin al-Asfahani al-Khatib di zaman Salahuddin al-Ayyubi dan tokoh-tokoh lain.


Islam menganjurkan umatnya untuk melaksanakan solat sunat Gerhana ketika berlakunya gerhana bulan atau matahari. Berdasarkan hadith Rasulullah s.a.w daripada Aisyah R.Ha: “Bahawasanya matahari dan bulan itu dua tanda daripada segala tanda-tanda yang menunjukkan keesaan dan kekuasaan Allah Taala, tiada gerhana keduanya kerana mati seseorang atau hidupnya, maka apabila kamu lihat akan demikian itu, maka hendaklah kamu sembahyang”, dan baginda bersabda: “maka sembahyanglah kamu hingga disingkap kembali oleh Allah kepada kamu semua (bulan dan matahari)”


Peredaran bulan dan matahari yang teratur setiap hari secara berganti-ganti, matahari beredar di waktu siang, manakala bulan beredar di waktu malam adalah atas kudrat dan iradat Allah SWT.


Gerhana bulan merupakan satu petanda kekuasaan dan keagungan Allah SWT untuk seluruh manusia agar patuh dan setia di atas perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya.


Gerhana bulan berlaku sebagai satu peringatan daripada Allah SWT bahawa di sana akan ada satu hari pembalasan di atas segala amal perbuatan yang telah dilakukan oleh hamba-hamba-Nya.


Kejadian ini akan berterusan sehingga matahari dan bulan dihimpunkan dan ketika itu berlakunya kiamat.


Firman Allah SWT dalam surah al-Qiyamah ayat 7-9: “Maka apabila mata terbelalak (ketakutan), dan apabila bulan telah hilang cahayanya dan matahari dan bulan dikumpulkan”.


Mimbar mengharapkan kejadian gerhana bulan ini akan menimbulkan keinsafan, kesedaran, menambah serta menguatkan lagi keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT.


Sebagaimana firman Allah dalam Surah Al-Qasas ayat 71-73: “Katakanlah: Bagaimanakah pandanganmu jika Allah menjadikan malam kepadamu tetap selama-lamanya hingga ke hari Kiamat; siapakah selain Allah yang dapat membawakan cahaya yang menerangi kepada kamu? Maka mengapa kamu tidak mahu mendengar? Katakanlah: Apakah pendapatmu jika Allah menjadikan siang kepadamu tetap selama-lamanya hingga ke hari Kiamat; siapakah tuhan selain dari Allah, yang dapat membawakan malam kepada kamu untuk kamu berehat padanya? Maka mengapa kamu tidak mahu melihat? Dan di antara rahmat-Nya, Ia menjadikan untukmu malam dan siang, supaya kamu berehat padanya dan supaya kamu berusaha mencari rezeki dari limpah kurnia-Nya, dan supaya kamu bersyukur.”


Berdasarkan kepada maksud ayat yang telah dibacakan, mimbar menggariskan beberapa nasihat untuk dijadikan pedoman bersama:

Pertama : Berfikir dan bertafakkur setiap kejadian fenomena alam;

Kedua : Memperingati tentang nikmat syurga dan azab neraka;

Ketiga : Menjauhkan diri daripada lalai dan lupa kepada Pencipta iaitu Allah SWT;

Keempat : Bersyukur, Menghitung, mempertingkatkan dan memperkemaskan amal kebajikan sepanjang masa; dan

Kelima : Bersegera memohon taubat kepada Allah SWT di atas kealpaan dan keingkaran mentaati perintah-Nya.
Tags: bulan, gerhana, khutbah, kuasa
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments