mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ibadat puasa meriah di Makkah

Jemaah berebut membuat kebajikan mengejar pahala Ramadan

Fasa ketiga Ramadan adalah saat ditunggu-tunggu kerana pada sepuluh malam terakhir ini terdapat satu malam yang sentiasa dicari umat Islam seluruh dunia, malam lailatulqadar iaitu malam yang lebih baik daripada seribu bulan.

Firman Allah SWT: Sesungguhnya kami telah menurunkan al-Quran pada malam qadar. Dan apakah dia malam qadar itu? Iaitu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Malaikat dan roh turun pada malam itu dengan izin Tuhan mereka untuk mengatur tiap urusan. Selamatlah malam itu hingga terbit waktu fajar.” (Surah al-Qadr, ayat 1-5)


Kebanyakan masyarakat di Makkah mengambil cuti pada minggu terakhir Ramadan dengan niat memberi tumpuan kepada amal ibadat. Mungkin juga mereka terdorong oleh kenyataan yang sering diingatkan kepada kita, apakah kita akan bertemu lagi Ramadan akan datang.

Bertuahlah mereka yang dipilih Allah untuk menemui malam itu. Walaupun dikatakan malam lailatulqadar ialah pada malam-malam ganjil tetapi itu bukan asas untuk kita jadikan pegangan dengan meningkatkan amalan hanya pada malam ganjil.

Sebaliknya, kita digalakkan menumpukan setiap malam melaksanakan amal ibadat yang mampu mendekatkan diri kepada Allah seterusnya mendapatkan keredaan-Nya. Sekali lagi, alangkah bertuahnya andai kita turut dipilih untuk menikmati malam tiada tandingan nilainya itu.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah kerana saya masih diberi nikmat untuk menjalani ibadat Ramadan di Tanah Suci bersama ahli rombongan yang lain. Doa saya, semoga hasrat untuk khatam al-Quran di depan Kaabah akan dimakbulkan.

Di Makkah, malam 27, 28, 29 Ramadan akan meriah dengan jemaah yang khatam al-Quran. Silap-silap, jika lambat ke masjid, tidak ada peluang untuk membaca al-Quran di dalam masjid.


Saya juga seronok melihat suasana meriah umat Islam meraikan Ramadan di rumah Allah. Masing-masing berebut-rebut melakukan amal kebaikan. Masing-masing berebut untuk bersedekah dan paling tidak pun, mengambil air zamzam untuk disusun di saf berbuka jemaah.

Mereka akan mencari apa juga cara untuk mendapatkan ganjaran pahala yang berlipat ganda di bulan mulia ini hatta memimpin tangan saudara yang tidak berdaya.

Malah, ada antara jemaah yang sanggup bergaduh hanya kerana berebutkan saf untuk solat. Kita faham, masing-masing ingin mendapatkan hanya yang terbaik daripada Allah. Maklumlah, pahala puasa hamba adalah milik Allah menentukannya.

Sudah tentu semua inginkan markah penuh dan bagi memastikan ibadat puasa mendapat markah yang banyak, maka amalan sunat serta perkara dianjurkan dilakukan pada Ramadan menjadi rebutan semua.

Itulah kelebihannya apabila puasa dilaksanakan sepanjang Ramadan ini dilakukan dengan penuh penghayatan. Barulah jihad kita melawan nafsu di siang hari memberi makna. Kehebatan ibadat puasa hanya kita dapat merasainya, jika ada peningkatan iman dalam diri, itu tanda positif.

Sebaliknya jika sikap dan amalan tiada beza seperti bukan di bulan puasa, itu tanda ada yang tidak kena pada ibadat puasa kita. Oleh itu, seharusnya kita berusaha dan bertekad supaya ibadat puasa kita tidak menjadi amalan sia-sia.

Kebanyakan masyarakat di Makkah mengambil cuti pada minggu terakhir Ramadan dengan niat memberi tumpuan kepada amal ibadat. Mungkin juga mereka terdorong oleh kenyataan yang sering diingatkan kepada kita, apakah kita akan bertemu lagi Ramadan akan datang.

Berbeza dengan senario di negara kita kerana penghujung Ramadan dijadikan kesempatan untuk melakukan persediaan hari raya. Sedangkan, sepatutnya persediaan hari raya dilakukan lebih awal supaya tidak menjadi halangan untuk memberi tumpuan kepada ibadat lain.

Semua itu boleh dilakukan jika kita merancang dengan baik. Tepuk dada tanya iman kerana menjadi satu kerugian jika waktu yang sepatutnya diluangkan dengan memperbanyakkan membaca al-Quran, menunaikan solat sunat dan berzikir kepada Allah dihabiskan di pusat beli-belah atau bazar hari raya.

Rasanya, masyarakat kita masih belum berubah daripada budaya kehidupan yang dirasakan mereka sebagai sesuatu yang normal. Sebab itu, mereka susah untuk melakukan perubahan terutama apabila terpaksa mengorbankan kegirangan menyambut hari raya.

Sebenarnya, sudah tiba masanya untuk kita menongkah arus. Jika orang lain masih sibuk melakukan persediaan raya, adalah lebih baik kita sibuk memperbanyakkan amal supaya apabila Ramadan berlalu, tiada tinggal perasaan sesal.

Ayat merawat selesema, surah al-Anfal (ayat 36-50). Amalkan secara istiqamah dan sentiasa berdoa kepada Allah SWT.Ashraf Muslim Sumber: Berita Harian Online Agama Isnin , 13 Ogos 2012, 24 Ramadan 1433 H
Tags: masjid, mekah, puasa, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments