mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Nuzul al-Quran, tarawih di Aceh meriah

Jemaah melimpah di Masjid Raya Baiturrahman

Pengalaman menghayati peristiwa nuzul al-Quran di Masjid Raya Baiturrahman, Banda Aceh, pada 17 Ramadan lalu cukup memberi kesan. Ia bukan saja memberi pengalaman spiritual yang amat diperlukan umat Islam akhir zaman ini, malah memperlihat keindahan budaya Ramadan tanpa sebarang polemik mengenai jumlah rakaat solat tarawih.


Di negara sendiri, sambutan nuzul al-Quran cukup sederhana, malah sesetengahnya tidak sedar pun kedatangannya. Terdapat juga negeri yang memberi cuti umum sebagai menghormati peristiwa turunnya al-Furqan kepada Rasulullah SAW, namun penghayatannya tidak jelas, mungkin sekadar menghabiskan cuti untuk membeli-belah pakaian Aidilfitri.Suasana malam di Masjid Raya Baiturrahman, Banda Aceh.

Doa Syeikh Ali pada akhir ceramah dan solat tarawih cukup memberi kesan kerana semua jemaah menangis menghayati doa yang dipanjatkan memohon keampunan kepada Allah. Jika selama ini, doa disampaikan dalam bahasa Arab hanya imam saja yang menangis, namun kali ini ia disampaikan dalam bahasa Indonesia, menyebabkan ia terus meresap ke jiwa.


Sesuai dengan jolokan Aceh sebagai Serambi Makkah, pihak berkuasa melaksanakan peraturan memastikan semua kedai makan hanya dibuka selepas jam tiga petang, bagi membolehkan orang ramai membeli juadah berbuka.

Selepas Asar, semua masjid memperdengarkan bacaan al-Quran melalui pembesar suara masing-masing menjadikan suasana menjelang berbuka cukup meriah.

Masjid Raya Baiturrahman yang terletak megah di tengah-tengah bandar mempunyai sejarah tersendiri. Sultan Iskandar Muda membangunkan masjid yang pada mulanya dikenali sebagai Masjid Raya pada 1022 H/1612 M. Malangnya ketika serangan tentera Belanda untuk menakluki Aceh pada 1873, masjid itu musnah dibakar.

Pemerintah tentera Belanda, Mayjen Khohler yang dibunuh di perkarangan masjid ketika rakyat mempertahankan masjid turut dapat dilihat kesannya pada tugu kecil di bawah pokok ketapang, berhampiran pintu di sebelah utara masjid.


Selepas pembinaan semula pada 1875 dan melalui beberapa perubahan, sekali lagi ketika tsunami melanda Aceh pada 26 Disember 2004, masjid itu menjadi tempat masyarakat bandar Aceh menyelamatkan diri daripada ombak besar yang menghanyutkan manusia dan harta benda.

Diceritakan, ombak besar yang mengganas, secara tiba-tiba menjadi reda ketika menghampiri masjid sehingga mereka yang menyelamat diri dalam masjid dapat menarik nafas lega. Kejadian itu masih menjadi buah mulut masyarakat Aceh walaupun selepas tujuh tahun tragedi melanda setiap kali bertemu pelancong asing yang bertanyakan mengenai kejadian berkenaan.

Bekas imam Madinah berbahasa Indonesia

Pada malam nuzul al-Quran, bandar Aceh sesak apabila kira-kira 10,000 jemaah berbondong masuk ke masjid untuk melakukan solat sunat tarawih. Tarikan ke masjid kali ini ialah kehadiran bekas imam Masjid Madinah, Syeikh Ali Jaber memberi ceramah sebelum tarawih, seterusnya menjadi imam solat berkenaan.

Syeikh Ali Jaber yang fasih berbahasa Indonesia pertama kali datang ke Aceh pada 2008 dan kini menetap di Jakarta untuk mempelajari bahasa Indonesia sambil berdakwah.

Ceramah selepas Isyak yang berkisar mengenai sejarah nuzul al-Quran, indahnya Ramadan dan mengingati mati menyentuh jiwa jemaah yang melimpah sehingga ke kawasan tanah lapang di sekeliling masjid.

Syeikh Ali menceritakan sejarah penurunan al-Quran dari Loh Mahfuz ke Baitulizzah dan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah SAW di Makkah dan Madinah selama 23 tahun. Katanya, sesiapa menjadikan kitab suci itu sebagai sumber kehidupan, ia akan selamat di dunia dan akhirat.

Apabila mengaitkan kejadian tsunami di Aceh, Syeikh Ali berkata, bencana itu datang ke Aceh kerana masyarakat jarang membaca al-Quran.

“Air laut setiap hari tiga kali meminta izin untuk menenggelamkan manusia kerana berani melawan hukum Allah. Allah hantar tsunami itu sebagai peringatan, jika Allah murka, habis Sumatera dimusnah-Nya,” katanya.

Beliau turut mengingatkan jemaah supaya mengingati kematian yang semakin dilupakan manusia kerana lalai mengejar keduniaan.

“Kematian adalah benar. Dengan menziarahi kubur akan mengingatkan kita mengenai mati dan jangan masuk kubur (mati) dalam penyesalan,” katanya.

Jemaah menangis mengaminkan doa

Doa Syeikh Ali pada akhir ceramah dan solat tarawih cukup memberi kesan kerana semua jemaah menangis menghayati doa yang dipanjatkan memohon keampunan kepada Allah.

Jika selama ini, doa disampaikan dalam bahasa Arab hanya imam saja yang menangis, namun kali ini ia disampaikan dalam bahasa Indonesia, menyebabkan ia terus meresap ke jiwa.

Suasana malam nuzul al-Quran di serambi Makkah mempunyai aura tersendiri, terutama bagi mereka yang pernah melakukan ibadat umrah di Makkah pada pertengahan atau akhir Ramadan.

Sesuatu yang jelas, majoriti jemaah yang hadir terdiri daripada remaja dan golongan belia. Hanya dengan berseluar denim dan baju T mereka membanjiri masjid melakukan solat sunat tarawih.

Solat tarawih lapan rakaat dilakukan tanpa selang seli dengan tasbih dan selawat diakhiri solat witir menarik minat golongan muda untuk mendekati masjid. Tambahan 12 lagi rakaat solat diiringi selawat, diteruskan untuk menjadi 20 rakaat yang kebanyakannya di hadiri golongan tua.

Jika di Malaysia, wujud polemik mengenai lapan atau 20 rakaat solat tarawih sehingga menyebabkan golongan muda tidak ramai menghidupkan malam Ramadan, di Aceh sebaliknya.Muhd Yusuf Abu Bakar Sumber: Berita Harian Online Agama Isnin , 13 Ogos 2012, 24 Ramadan 1433 H
Tags: al-quran, masjid, mekah, ramadhan
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments