mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : “Hargai Perjuangan Pahlawan Negara”

Petikan Khutbah Jumaat 20 September 2019M / 20 Muharram 1440H: JAIS

“Hargai Perjuangan Pahlawan Negara”

Hari Pahlawan merupakan hari bagi mengingati jasa dan pengorbanan para pahlawan yang telah banyak berkorban kepada negara dan tanahair. Ini adalah tanda penghargaan seluruh rakyat atas perjuangan para pahlawan kita, kerana memelihara keamanan dan kesejahteraan negara.
jais.jpg
Pahlawan yang ikhlas dalam perjuangannya terutama dalam menegakkan Agama islam, disisi Allah mereka hidup dan diberi ganjaran yang berterusan.

“Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki.”

Hadis yang diriwayatkan oleh Sahl Ibn Said al-Sa’idi Radhiallahu Anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda:“Berjuang di jalan Allah satu hari, lebih baik daripada dunia dan apa yang ada di atasnya”. (Riwayat Al-Bukhari)

Nikmat keamanan yang dinikmati pada hari ini tidak akan dapat diraih dengan mudah tanpa pengorbanan dan perjuangan para pahlawan.

Bersiap siaga mempertahankan nikmat keamanan daripada diganggu gugat oleh anasir yang boleh merosakkannya. Sikap mengadu domba, menghina para pejuang agama dan pahlawan serta membawa anasir songsang ke dalam negara wajiblah ditolak kerana ia menjadi punca kepada kerosakan dalam negara.

Nama-nama agung seperti Sayidina Hamzah, Mus’ab bin Umair, Abu Ubaidah bin Al-Jarrah, Khalid bin Al-Walid, Saad bin Abi Waqqas, Jaafar bin Abi Talib dan ramai lagi. Mereka ini adalah pejuang dan pahlawan tulen dalam mempertahankan kesucian Islam dan sanggup berkorban demi Agama Islam.

Begitu juga para pahlawan kita yang terdiri daripada para ulama yang masyhur seperti Abd Rahman Limbong, Tok Janggut, Mat Kilau bahkan ramai lagi yang telah terkorban menggadaikan nyawa dan diri mereka demi perjuangan Islam. Bahkan ramai juga para pejuang negara terkorban yang nama mereka tidak dikenali. Moga-moga roh mereka diganjari Allah dengan pahala yang berterusan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Taubah ayat 111 yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.”

Perjuangan pahlawan dalam mempertahan keamanan adalah sangat suci. Oleh itu semangat perjuangan generasi lalu mestilah ditiup ke dalam setiap jiwa generasi hari ini.

Firman Allah SWT dalam Surah al-Baqarah ayat 218:“Sesungguhnya orang-orang yang beriman, dan orang-orang yang berhijrah serta berjuang pada jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam), mereka itulah orang-orang yang mengharapkan rahmat Allah. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah sama-sama kita menghayati dan mengambil pengajaran daripada apa yang telah disampaikan. Antaranya ialah:

1. Umat Islam wajiblah yakin bahawa mempertahankan agama dan negara adalah suatu kewajipan menurut syarak.

2. Umat Islam hendaklah menghargai jasa dan pengorbanan pahlawan lampau melalui usaha dengan menjadi warga negara yang baik, berintegriti, amanah dan bertanggungjawab demi keamanan dan keharmonian.

3. Umat islam hendaklah sentiasa mendoakan agar perjuangan para pahlawan lampau diterima oleh Allah SWT dengan ganjaran yang berpanjangan.

”Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran; dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.” (al-aAhzab : 23)
Tags: khutbah, pahlawan
Subscribe

Posts from This Journal “pahlawan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments