mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Raja Disayangi, Rakyat Sejahtera

Petikan Khutbah Jumaat 06 Disember 2019M / 09 Rabiulakhir 1441H: JAIS

Raja Disayangi, Rakyat Sejahtera

Keteguhan struktur pentadbiran negara yang bertunjangkan kepada sistem raja berperlembagaan dan demokrasi berparlimen telah menjamin suasana negara yang aman, stabil dan harmoni.

jais.jpgInstitusi Raja memainkan peranan penting dalam mengembangkan dan memelihara Islam.

Malah dengan mengamalkan ajaran Islam, hubungan erat antara raja dan rakyat bertambah baik serta sayangnya rakyat kepada raja bertambah kuat kerana Islam memerintahkan seseorang pemimpin itu hendaklah berlaku adil dan mengajar umatnya supaya mentaati Allah, Rasul dan pemimpin.

Firman Allah SWT dalam surah al-Nisa ayat 59:“Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amri" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) Rasul-Nya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.”

Manakala dalam Hadis pula, Abdullah bin Umar Radhiallahu Anhuma meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda:“Dengar dan taat adalah menjadi kewajipan seorang muslim samada ia suka atau benci sesuatu suruhan itu selagi mana tidak disuruh kepada maksiat, maka jika disuruh untuk melakukan maksiat, maka tiada lagi untuk dengar dan taat suruhan itu.” (Riwayat al-Bukhari).

Tarikh 11 Disember 2019 bersamaan 14 Rabiulakhir 1441H yang akan datang, kita akan menyambut ulang tahun keputeraan DYMM Sultan Selangor ke-74.

Bersama-samalah kita mendoakan semoga DYMM Tuanku sentiasa mendapat hidayah dan inayah Allah SWT untuk meneruskan pemerintahan baginda dengan taqwa dan adil di negeri yang aman dan maju ini.

Kita juga berdoa semoga Duli Yang Maha Mulia Sultan sentiasa istiqamah dalam perkembangan semasa khususnya dalam meningkatkan syiar Islam dalam negeri ini.

kita juga hendaklah sentiasa menyokong segala usaha Tuanku untuk menyekat sebarang penyebaran ajaran sesat seperti Syiah, Hizbut Tahrir, Millah Abraham dan lain-lain lagi. Untuk menghadapi cabaran ini, umat Islam di negeri ini mestilah berpegang teguh kepada ajaran dan amalan Ahlus Sunnah Wal Jamaah

Sesungguhnya Tuanku telah berkenan menjadikan Negeri Selangor penanda aras kepada kemunculan rantau ini sebagai pemimpin peradaban dunia Islam.

Khazanah negara yang dianugerahkan oleh Allah SWT pasti akan pupus sekiranya para pemimpin bergelumang dengan amalan rasuah, salah guna kuasa dan tamak haloba.

DYMM Sultan Selangor mengajak seluruh rakyat mengambil iktibar daripada sejarah yang telah berlaku di mana kuasa-kuasa besar dahulu runtuh dan hancur akibat budaya rasuah, fitnah-memfitnah yang berleluasa dan gaya kehidupan yang bermewah-mewah.

Firman Allah SWT dalam surah al-Israk ayat 16 dan 17:“Dan apabila sampai tempoh Kami hendak membinasakan penduduk sesebuah negeri, Kami perintahkan (lebih dahulu) orang-orang yang melampau dengan kemewahan di antara mereka (supaya taat), lalu mereka menderhaka dan melakukan maksiat padanya; maka berhaklah negeri itu dibinasakan, lalu Kami menghancurkannya sehancur-hancurnya. Dan berapa banyak umat-umat yang Kami telah binasakan sesudah zaman Nabi Nuh; dan cukuplah Tuhanmu (Wahai Muhammad) mengetahui lagi melihat akan dosa-dosa hamba-Nya.”

Islam adalah agama yang amat mementingkan keharmonian dalam kehidupan bermasyarakat. Lantaran itu, umat Islam hendaklah mengetepikan sikap suka menghina, mencela dan memfitnah serta berperasaan hasad dengki demi memastikan terbinanya ukhwah Islamiah yang kukuh.

Sebagai Raja dan Ketua Agama Islam di negeri ini, Baginda menegaskan bahawa memelihara kemuliaan agama Islam serta maruah junjungan besar Nabi Muhammad SAW adalah tuntutan utama dalam maqasid syariah dan menjadi tanggungjawab umat Islam agar sentiasa mempertahankannya.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita menghayati dan mengambil panduan daripada perkara-perkara berikut:

1. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa ketaatan kepada Allah, Rasul dan pemimpin adalah tuntutan agama Islam.

2. Umat Islam hendaklah menjauhi perkara-perkara yang boleh merosakkan hubungan antara raja dan rakyat.

3. Umat Islam hendaklah sentiasa memperkukuh keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT bagi meraih keberkatan dan rahmat daripada Allah SWT.

“Dan (Tuhan berfirman lagi): sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. tetapi mereka mendustakan (Rasul kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.” (al-Aa’raf : 96).
Tags: khutbah, raja, rakyat, sayang, sejahtera
Subscribe

Posts from This Journal “raja” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments