mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Sejahtera Di Dunia, Bahagia Di Akhirat

Petikan Khutbah Jumaat 6 Disember 2019M/ 9 Rabiulakhir 1441H JAWI

Sejahtera Di Dunia, Bahagia Di Akhirat

Sudah menjadi fitrah penciptaan, setiap manusia dianugerahkan perasaan untuk hidup berpasangan dalam menjalani kehidupan. Sejarah juga membuktikan bahawa fitrah inilah yang mempertautkan hubungan antara Adam dan Hawa Alaihimassalam.

jawi_logo.jpgDalam memenuhi fitrah tersebut, Islam sebagai agama rahmat telah mensyariatkan ikatan perkahwinan kepada umat Islam dengan syarat-syarat yang ditetapkan. Inilah jalan yang yang menghalalkan hubungan pasangan lelaki dan perempuan menepati fitrah manusia.

Firman Allah di dalam surah al-Nur, ayat 32:“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurnia-Nya kerana Allah Maha Luas (rahmat-Nya dan limpah kurnia-Nya), lagi Maha Mengetahui.”

Selain memenuhi keperluan dan keinginan secara lahiriah, secara rohaninya juga adalah suatu bentuk ibadah dan pengabdian diri kepada Allah SWT. Allah SWT telah berfirman menerusi surah al-Rum, ayat 21:“Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaanNya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang yang berfikir.”

Islam sangat menggalakkan perkahwinan sepertimana saranan Rasulullah SAW di dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari Rahimahullah daripada Abdullah bin Mas’ud RA, Rasulullah SAW bersabda :“Wahai para pemuda, sesiapa yang mampu untuk berumah tangga, maka hendaklah dia berkahwin, kerana perkahwinan akan menundukkan pandangan dan memelihara kehormatannya. Sesiapa yang tidak mampu, maka hendaklah dia berpuasa, kerana puasa itu menjadi perisai bagi dirinya (syahwatnya).”

Alangkah mulianya kedudukan perkahwinan dalam Islam. Ia menjadi benteng untuk memelihara maruah diri manusia dan jalan keluar dari nafsu syahwat yang mengajak kepada perzinaan.

Sesungguhnya pernikahan dalam Islam mempunyai pelbagai hikmah yang sangat besar kepada manusia, antaranya ialah:

Pertama : Pernikahan dapat memelihara keturunan dan perkembangan generasi manusia.

Kedua : Pernikahan dapat memelihara maruah diri, menundukkan nafsu syahwat dan menghindarkan diri daripada perbuatan haram seperti khalwat, zina dan sebagainya.

Ketiga : Pernikahan dapat mewujudkan ketenangan dan ketenteraman jiwa.

Keempat : Pernikahan dapat memupuk sikap bertanggungjawab dan mendisiplinkan diri umat Islam.

Rumah tangga yang dibina atas dasar iman dan taqwa dapat mengelakkan berlaku keretakan dalam hubungan. Setiap pasangan mestilah mematuhi perintah Allah SWT dan mengikuti sunnah Rasulullah SAW dalam kehidupan berumah tangga untuk memperoleh syurga dunia.

Ingatlah bahawa perkahwinan adalah permulaan dalam pembentukan keluarga muslim yang akan melahirkan generasi yang taat kepada tuntutan syariat malah bersedia berkorban demi agama dan negara.

Ikatan perkahwinan adalah asas keluarga sakinah yang menjadi sebahagian daripada gagasan rahmah untuk membentuk masyarakat bersatu-padu, harmoni dan saling berkasih-sayang.

Kesimpulan yang dapat diambil daripada khutbah hari ini ialah:

Pertama: Perasaan cinta dan kasih sayang kepada pasangan adalah naluri dan fitrah yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada setiap hambaNya.

Kedua: Perkahwinan dapat memelihara agama, keturunan dan nyawa dalam maqasid al-Syariah. Ia juga memelihara maruah manusia dan menjadi benteng daripada nafsu syahwat yang mengajak kepada maksiat.

Ketiga: Perkahwinan adalah asas keluarga sakinah yang menjadi sebahagian daripada gagasan rahmah untuk membentuk masyarakat bersatu-padu, harmoni dan saling berkasih-sayang.

Firman Allah SWT dalam surah al-Zaariyat, ayat 49 hingga 51:“Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami). (Katakanlah wahai Muhammad kepada mereka): “Maka segeralah kamu kembali kepada Allah (dengan bertaubat dan taat), sesungguhnya aku diutuskan Allah kepada kamu, sebagai pemberi amaran yang nyata. Dan janganlah kamu adakan tuhan yang lain bersama Allah (dalam kepercayaan kamu), sesungguhnya aku diutus oleh Allah kepada kamu sebagai pemberi amaran yang nyata.”
Tags: akhirat, bahagia, dunia, khutbah, sejahtera
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments