mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Mendaki Tangga Masjid

Petikan Khutbah Jumaat 07 Feb 2020M /13 Jumada al-Akhirah 1441H: JAIS

Mendaki Tangga Masjid

Masjid dan surau adalah tempat yang suci dan mulia di sisi agama Islam. Ia adalah tempat untuk kita beribadah menunaikan solat-solat fardhu secara berjemaah dan juga ibadah-ibadah sunat yang lain seperti solat nawafil, membaca al-quran, berzikir dan mendengar kuliah-kuliah serta pengajian agama.
jais.jpg
Bahkan fungsi masjid yang sebenar adalah lebih luas lagi sebagai pusat komuniti, perpaduan dan pembangunan ummah itu sendiri.

Sesungguhnya perjalanan terjauh dan terhebat bagi seorang lelaki adalah perjalanan ke masjid. Ini kerana jarak jauhnya kita dengan masjid tidak diukur dengan langkah kaki tetapi diukur dengan hati.

Sejauh manapun masjid dan surau pasti akan dapat dijangkau sekiranya hati sudah terpaut. Namun jika hati semakin jauh daripada masjid, sedekat manapun jaraknya, terasa berat dan susah untuk melangkah dan mendaki anak-anak tangganya, walaupun kita disuruh untuk memakmurkan rumah-rumah Allah sebagai bukti keimanan kita.

Firman Allah SWT dalam surah al-Taubah sebagaimana disebut pada awal khutbah yang bermaksud: “Hanyasanya yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjidmasjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi golongan yang mendapat petunjuk.”

Menghadirkan diri ke masjid untuk menunaikan ibadah solat fardhu secara berjemaah pada awal waktu adalah merupakan tanggungjawab seorang muslim.

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu Anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Lelaki yang hatinya terpaut dengan masjid.” (Riwayat al-Bukhari).

Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu Anhu, baginda SAW bersabda : “Sesiapa yang bersuci di rumahnya kemudian berjalan menuju ke salah satu daripada rumah-rumah Allah (masjid) untuk menunaikan solat yang telah difardhukan oleh Allah, maka kedua-dua langkah kakinya itu, salah satunya menghapuskan dosa dan yang lain mengangkat darjat.” (Riwayat Muslim).

Sesungguhnya banyak kelebihan beribadah di masjid dan di surau berbanding dengan beribadah di rumah. Hati kita akan merasa lebih tenang ketika berada di masjid dan jiwa akan merasa lebih kuat untuk melakukan ibadah. Apabila berada di dalam masjid, kita merasa lebih rajin untuk melakukan ibadah-ibadah sunat berbanding di rumah.

Betapa pentingnya menunaikan solat fardhu secara berjemaah di masjid sehingga Baginda SAW memberi amaran yang keras kepada mereka yang tidak menunaikan tanggungjawab ini sebagaimana disebut dalam sebuah hadis daripada Abu Hurairah Radhiallahu Anhu bahawa Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya aku bertekad supaya solat didirikan. Kemudian aku akan pergi ke setiap rumah seseorang yang tidak hadir solat berjemaah, lalu akan aku perintahkan agar dibakar rumah mereka.” (Riwayat al-Bukhari).

Mulakan dengan satu waktu solat fardhu secara berjemaah di masjid. Kemudian ditambah dengan dua waktu, tiga waktu dan seterusnya lima waktu sehari semalam.

Berusahalah untuk mendirikan solat di belakang imam sebelum kita disolatkan di hadapan imam. Janganlah menunggu waktu tua untuk mendaki anak-anak tangga masjid kerana tiada siapa yang boleh menjamin bahawa kita akan pasti dapat mencapai usia tua dalam keadaan sihat dan bertenaga.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah sana-sama kita hayati beberapa tausiah dari khutbah ini untuk dijadikan pengajaran dan panduan dalam hidup ini. Antaranya:

1. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa semua perintah-perintah Allah dan agama hendaklah dolakukan dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas.

2. Umat Islam wajib meyakini bahawa solat berjemaah di masjid merupakan salah satu tuntutan yang diperintahkan oleh Allah SWT.

3. Umat Islam hendaklah berlumba-lumba untuk meraih pahala dan mengapuskan dosa dengan menghadirkan diri ke masjid untuk solat berjemaah.

“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.” (ali Imran : 133).
Tags: khutbah, masjid, tangga
Subscribe

Posts from This Journal “masjid” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments