mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Terlalu mengejar kemenangan membahayakan kesihatan

Semua orang tentunya akan gembira  apabila berjaya mencapai sesuatu matlamat, sering ingin menjadi juara atau berada ditempat teratas atau pertama, tetapi ternyata, berada di tempat kedua mungkin bukan satu alternatif yang buruk.

Malah, ia boleh membantu anda hidup lebih lama.

Menurut kajian University of Virginia yang diterbitkan dalam Journal of Health Economics, para pemenang pingat perak Olimpik cenderung hidup lebih lama dan memperoleh pendapatan lebih banyak daripada pemenang pingat emas, yang telah mendorong para penyelidik untuk menyiasat apa yang terjadi selepas kemenangan besar, dan mengapa atlet tempat kedua lebih berjaya dalam kehidupan mereka.

Para penyelidik membandingkan taraf kehidupan antara para pemenang emas dan perak sukan Trek dan Padang Olimpik antara tahun 1896 dan 1948, dan mendapati terdapat trend gemilang hasil kewangan para atlet yang diperhatikan.

Kajian itu mendapati bahawa kira-kira separuh daripada pemenang pingat perak masih hidup sehingga umur 80 tahun, berbanding hanya satu pertiga daripada atlet pemenang pingat emas.

Mereka juga mendapati bahawa atlet tempat kedua memohon pekerjaan bergaji  tinggi selepas Sukan Olimpik, sementara pemenang tempat pertama hanya memohon pekerjaan yang rendah pembiayaan.

70 peratus daripada pemenang pingat perak memperolehi hasil kewangan yang lebih besar, sementara hanya 20 peratus pingat emas melakukan perkara yang sama.

Adam Leive, penyelidik kajian mendapati juga pemenang pertama dan kedua Olimpik adalah tidak begitu berbeza dari segi fizikal dan neurologi, dan para pemenang pingat perak menjadi lebih berjaya selepas karier Olimpik mereka, yang mungkin  menyumbang kepada jangka hayat hidup lebih lama.

"Terlalu mengejar kemenangan boleh membahayakan kesihatan," jelasnya.

"Masa yang ditumpu dan dihabiskan untuk berlatih dan bertanding mungkin memberi kesan kepada tenaga kesihatan."

Beliau juga mengatakan bahawa selepas usaha untuk memenangi pingat emas, para atlet tidak begitu bermotivasi untuk mencari lebih banyak kejayaan dan menjaga diri mereka sendiri.

"Kemenangan dapat mempengaruhi motivasi masa depan dan dengan itu mempengaruhi sumber dan kesihatan yang sebenar," katanya.

Hasil perolehan kewangan para atlet mungkin menjejaskan kesihatan jangka panjang mereka, tetapi terdapat pilihan gaya hidup yang lain yang memberi kesan terhadap kejayaan atau kegagalan.

"Mengasingkan hubungan antara pencapaian dan kesihatan adalah mencabar kerana beberapa saluran boleh beroperasi serentak," kata Leive.

"Bagaimana orang memberi respon terhadap kejayaan atau kegagalan dalam peristiwa kehidupan yang penting boleh menghasilkan akibat yang berkekalan untuk kesihatan," jelasnya.

Walaupun kita cenderung dan percaya bahawa kejayaan dalam karier akan membantu masa hadapan kita, dalam kes ini, memenangi tempat pertama sebenarnya boleh menghalang trajektori anda selepas menang.

Dan sementara kita masih merancang untuk mencapai matlamat tinggi, penemuan kajian ini berfungsi sebagai peringatan bahawa jika anda masih berada ditempat kedua atau tidak memenangi kejuaraan, anda tidak perlu terlalu keras untuk diri sendiri.

Pada penghujung hari, apa yang anda lakukan selepas kejayaan atau kegagalan anda, ianya lebih banyak daripada hasilnya sendiri.
Tags: kemenangan, kesihatan
Subscribe

Posts from This Journal “kemenangan” Tag

 • Janji kemenangan tegak kebenaran

  Pertembungan dengan musuh Islam uji keimanan Setiap hari dunia memaparkan kisah kezaliman dan kedurjanaan yang dilakukan musuh-musuh Islam terhadap…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments