mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pendidikan adalah kunci kepada kemakmuran dan kesejahteraan

Untuk memacu kemakmuran dan kesejahteraan bersama, kita perlu memastikan semua orang boleh mendapatkan pendidikan dan latihan sepanjang hayat yang diperlukan untuk berjaya pada abad ke-21 dan setrusnya.

Ketika bercuti menyambut Tahun Baru Cina 2020, saya berkesempatan bertemu beberapa orang bekas murid dan pelajar saya.

Ada yang rakyat tempatan dan tentunya ada ‘Malindo’. Bagi bekas murid dan pelajar saya yang berkerakyatan Malaysia nampaknya mereka senang, senang sahaja tapi yang ‘Malindo’ nampaknya mereka agak resah bertemu saya.

Seperti banyak keluarga imigran, keluarga mereka meninggalkan negara mereka untuk mengejar peluang dan kehidupan yang lebih baik (kononnya di Malaysia). .

Dan apabila mereka membayangkan bahawa kehidupan yang lebih baik untuk saya, mereka selalu memberitahu saya perkara yang sama: Ia bermula dengan pendidikan yang baik.

Ketika saya dibangku sekolah rendah dan menengah, arwah ibu bapa saya akan sering meminta dan memberitahu kami adik beradik untuk menjadi lebih baik. Sungguhpun kami mampu dan boleh meneruskan pengajian di kolej dan universiti namun mereka tetap akan meminta kami menjadi lagi lebih baik.

Sebagai anak yang nakal, saya sering memberitahu mereka bahawa sejauh mana bagusnya saya, saya akan tetap hanya akan mendapat 2A sahaja (iaitu A untuk Azizi, A untuk Ahmad). [Abaikan nota ini: sekadar gurauan].

Kisah seperti ini mengesahkan papan utama impian serata dunia bahawa jika anda bekerja keras dan mendapat pendidikan, anda boleh berjaya.

Tetapi, dengan perkembangan dan kemajuan teknologi, pekerjaan tertentu menjadi sukar, kemahiran yang diperlukan untuk kejayaan berkembang, dan keyakinan dalam impian untuk kemakmuran seperti itu, yang dipegang oleh warganegara di seluruh dunia, telah terguncang.

Untuk memacu kemakmuran bersama, kita perlu memastikan semua orang dapat memperoleh pendidikan dan latihan seumur hidup yang mereka perlukan untuk berjaya pada abad ke-21.

Sistem pendidikan kita tentunya mempunyai peranan yang kritikal untuk memberi pendidikan yang dikehendaki, tetapi komuniti perniagaan turut perlu dan mesti meningkatkan juga.

Khususnya, kita dapat membantu mempersiapkan generasi pekerja seterusnya dalam tiga cara kritikal.

1. Bersekutu dan kolaborasi dengan kolej dan universiti

Pertama, institusi syarikat dan institusi akademik harus bekerjasama secara aktif untuk memastikan pelajar memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang mereka perlukan sebaik sahaja mereka memasuki tenaga kerja.

Kolej dan universiti perlu melalui dua perkongsian awam-swasta yang inovatif.

Pastinya , syarikat terkemuka di Malaysia perlu menyertai pasukan dengan kolej dan universiti untuk memastikan program kesediaan tenaga kerja mereka sejajar dengan keperluan majikan tempatan.

Dengan cara itu, pelajar menamatkan pengajian dengan kemahiran yang paling dalam permintaan, dan perniagaan mempunyai penyaluran bakat yang lebih mantap.

Di luar perkongsian ini, syarikat besar harus memberi bekerjasama dengan sekolah untuk merancang kursus dan memberikan pengalaman kritikal kepada para pelajar.

Kerjasama dua hala diantara industri dengan pendidik dan pakar perkhidmatan profesional untuk membuat perpustakaan maya percuma modul kurikulum mengenai pelbagai topik yang berkaitan dengan industri boleh dijadikan permulaan.

Walaupun usaha seperti ini boleh memberi impak besar, usaha ini hanya boleh dilaksakan sekiranya kolej dan universiti bersedia dan sudi membuka peluang.

Namun biasanya, fakulti kolej tentunya menolak untuk menukarkan kurikulum yang sedia ada dan yang masa lalu, walaupun dunia berubah dengan pantas di luar pintu mereka.

Sudah tiba masanya untuk mengubahnya dan bagi universiti industri untuk bekerjasama.

2. Membantu lebih ramai pelajar melanjutkan Pengajian ke peringkat tinggi

Sudah tentu, apa yang diajar di kolej dan universiti hanya berkaitan dengan pelajar yang dapat peluang mendaftar dengan apa yang mereka pohon..

Sebab itulah juga penting bagi industri untuk melabur dalam komuniti mereka dan membantu mengurangkan halangan kepada pendidikan tinggi.

Di Amerika Syarikat, tinjauan dalaman tidak rasmi mendapati kira-kira satu pertiga daripada pekerja adalah graduan kolej generasi pertama.

Itulah sebabnya mereka melabur masa dan sumber untuk membantu pelajar di seluruh negara untuk menikmati pendidikan tinggi sebagai jalan realistik.

Industri adalah mentor para pelajar dalam masyarakat yang kurang mampu, membantu mereka menavigasi proses memohon kolej dan biasiswa.

3. Menggalakkan pembelajaran berterusan di tempat kerja

Akhirnya, kita sering bercakap tentang pendidikan kerana ia berkaitan dengan pelajar, tetapi pembelajaran tidak boleh berakhir apabila kerjaya anda bermula.

Pihak industri digalakkan membuat dan memberi pelaburan tinggi dalam latihan dan dalam pengajaran kelas setiap tahun.

Mempromosikan pembelajaran secara berterusan menerusi program yang bermanafaat akan membolehkan para pelajar mendapat kepercayaan untuk memperoleh dan menggunakan kemahiran baru.

Usaha ini akan membantu menjaga tenaga kerja yang kuat sambil memberi cara untuk mendapatkan kemahiran yang berharga yang akan memberi manfaat kepada mereka sepanjang karier .

Salah satu perkara yang membuat impian ini begitu luar biasa dan begitu menarik di seluruh dunia adalah bahawa ia boleh diakses oleh semua lapisan masyarakat dari semua latar belakang dan latar belakang kehidupan.

Hari ini, apabila industri dan perniagaan menjadi lebih bertenaga, terpulang kepada syarikat-syarikat untuk membuat pelaburan dalam pendidikan dan latihan tenaga kerja untuk memastikan bahawa janji itu selalu menjadi nyata
Tags: kemakmuran, kesejahteraan, pendidikan
Subscribe

Posts from This Journal “pendidikan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments