mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat “Pecutan Terakhir Ramadhan”

Petikan Khutbah Jumaat 15 Mei 2020 / 22 Ramadhan 1441H:  JAIS

“Pecutan Terakhir Ramadhan”.

Sekarang kita berada pada 10 hari terakhir Ramadhan yang didalamnya terdapat satu malam yang dinamakan Lailatul Qadr.

jais.jpgGanjaran pahala beribadah pada malam itu melebihi pahala amalan seribu bulan. Firman Allah SWT dalam surah al-Qadr ayat 3:“

Malam al-Qadr itu lebih baik daripada seribu bulan”. Rasulullah SAW menghidupkan 10 malam terakhir Ramadhan sepertimana hadis daripada Saidatina ‘Aisyah Radhiallahu Anha: ُّ

“Adalah Rasulullah SAW apabila masuk sepuluh malam terakhir Ramadhan, baginda tidak menggauli para isterinya, menghidupkan malam dan membangunkan ahli keluarga”. (Riwayat al-Bukhari).

Walaupun kita sedang berada dalam tempoh PKPB, marilah kita bersungguh-sungguh merebut peluang ganjaran Lailatul Qadr dengan memperbanyakkan amal ibadah seperti solat Sunat Terawih, berqiamullail, bertadarus dan mentadabbur al-Quran, memperbanyakkan zikir, mengikuti majlis ilmu ataupun tazkirah Ramadhan secara online bersama-sama ahli keluarga.

Kita juga dituntut memperbanyakkan berdoa iaitu sepertimana doa yang diajar kepada Saidatina A’isyah Radhiallahu Anha oleh Rasulullah SAW: “Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan sentiasa memberi keampunan atas kesalahan hamba-Mu, oleh itu maafkanlah segala kesalahanku.” (Riwayat at-Tirmizi).

Dalam merebut ganjaran pada akhir Ramadhan ini, janganlah berlengah atau lupa untuk menunaikan zakat yang diwajibkan dan memperbanyakkan sedekah kepada fakir miskin, anak-anak yatim atau sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan.

Khatib juga mengingatkan agar kita terus mematuhi setiap arahan Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan Malaysia dalam memutuskan rantaian Covid-19.

Pastikan penjarakkan sosial dipatuhi, memakai penutup muka dan menjaga kebersihan. Moga-moga madrasah Ramadhan ini dapat dilalui dengan kejayaan mendapat keampunan dan pembebasan daripada api neraka.

Mudah-mudahan Ramadhan yang kita tempuhi tahun ini dengan kelaziman baharu, akan menjadi titik perubahan dalam diri kita, menjadi insan bertaqwa dan diredhai Allah SWT di dunia dan di akhirat.

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi segala perintah-Ku dan hendaklah mereka beriman kepadaKu, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”. (al-Baqarah : 186)
Tags: khutbah, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “ramadhan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments