mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Aidilfitri (Di Rumah) Berbeza Namun Bermakna

Petikan Khutbah Aidilfitri (Di Rumah) 24 Mei 2020 1 Syawal 1441H JAKIM

Berbeza Namun Bermakna

Hari ini merupakan Eidul Fitri yang cukup istimewa dan bermakna buat kita semua. Sebagai hamba Allah, sepanjang Ramadan yang berlalu kita telah berusaha melakukan yang terbaik dalam menghidupkan Ramadan dengan pelbagai agenda ibadah siang dan malam semuanya kerana menjunjung perintah Allah SWT dan Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.jakim.jpg

Semoga Allah SWT menerima semua amal ibadah kita. Marilah kita bersama-sama saling mendoakan dengan doa yang berbunyi: Yang bermaksud: Semoga Allah menerima daripadamu (segala amal ibadahmu).

Sesungguhnya Ramadan dan Syawal kali ini kita sambut dalam suasana yang berbeza namun bermakna. Sepanjang Ramadan kali ini kita telah bersama-sama belajar menjalani ibadah di rumah masing-masing dengan pengalaman baru yang pasti tidak akan kita lupakan selama-lamanya.

Seterusnya pada hari ini kita bersolat sunat Hari Raya dan berkhutbah pun di rumah masing-masing. Semoga ini semua menjadi asbab Allah SWT melimpahkan rahmahNya ke atas rumah dan keluarga kita semua. Inilah yang dimaksudkan dengan berbeza namun bermakna.

Suasana yang telah kita lalui ini banyak mengajar kita semua tentang hikmah kesabaran dan ketabahan, hikmah pergantungan dan penyerahan diri kepada Allah, hikmah ketaatan kepada ulamak dan umarak atau pemerintah, hikmah persahabatan dan persaudaraan, hikmah saling menghormati dan melengkapi antara satu sama lain serta pelbagai hikmah di sebalik musibah virus Covid-19 yang melanda dunia dan Negara kita.

Semua ini mudah-mudahan akan menjadikan kita semua hamba-hamba Allah yang semakin meningkat keimanan dan kesyukurannya kepada Allah, Tuhan yang Maha Mengetahui segala-galanya. Sebagai hamba Allah kita wajib yakin dengan janji Allah yang berfirman dalam surah al-Insyirah:Maksudnya: Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (Surah al-Insyirah: ayat 5-6)

Untuk itu marilah kita bersama-sama terus merayakan Eidul Fitri pada hari ini dengan terus melakukan amal ibadah kepada Allah SWT. Semua yang kita lakukan sepanjang Ramadan hendaklah diteruskan khususnya amalan puasa sunat enam hari di bulan Syawal selain pembacaan Al-Quran dan sebagainya.

Pada masa yang sama kita hendaklah mematuhi segala arahan pihak berkuasa bersempena PKPB yang masih berjalan. Jangan kita lupa tentang bahawa keluarga di kampung masih boleh kita hubungi, sanak saudara masih boleh kita santuni, rakan-rakan masih boleh kita tanyakan khabar mereka walaupun tanpa agenda ziarah menziarahi di alam nyata tetapi masih boleh dilakukan di alam maya.
Tags: aidilfitri, bermakna, beza, khutbah, raya
Subscribe

Posts from This Journal “aidilfitri” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments