mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Anugerah Kemerdekaan

Petikan Khutbah Jumaat 28 Ogos 2020M / 09 Muharram 1442H JAIS

Anugerah Kemerdekaan

Kemerdekaan adalah suatu anugerah Allah SWT yang sangat tinggi nilainya. Melalui kemerdekaan, kita bebas daripada belenggu penjajah dan dapat memerintah negara sendiri.

jais.jpgWalaupun begitu, sebagai orang beriman, kemerdekaan bukanlah matlamat terakhir hidup kita kerana keutamaan kita adalah untuk hidup bahagia dan sejahtera dalam negara yang adil dan makmur, serta mendapat keampunan Allah SWT.

Firman-Nya dalam surah Saba’ ayat 15: “Negeri yang baik (aman dan makmur), dan Tuhan kamu adalah)Tuhan yang maha Pengampun”.

Sebagai tanda syukur dan menghargai nikmat kemerdekaan, selain daripada mengibarkan jalur gemilang sebagai tanda patriotik, kita juga hendaklah mengisi kemerdekaan dengan membangun negara ke arah kesejahteraan. Ia bukan sahaja suatu ibadah, tetapi suatu tanggungjawab sebagai Khalifah di bumi ini.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 30:“Dan (ingatlah) ketika tuhanmu berfirman kepada Malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang Khalifah dibumi” .

Ibnu Jarir dalam tafsirnya menyatakan, khalifah adalah pengganti dalam memutuskan sesuatu perkara secara adil di antara semua makhluk.

Tugas yang diamanahkan oleh Allah SWT kepada pemimpin adalah meliputi segala bidang kehidupan masyarakat seperti ilmu pengetahuan, ekonomi, sosial dan politik agar ummah mencapai matlamatnya menjadi umat yang cemerlang.

Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 143: “Dan demikianlah (sebagaimana Kami telah memimpin kamu ke jalan yang lurus), Kami jadikan kamu (wahai umat Muhammad) satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah) dan Rasulullah (Muhammad) pula akan menjadi orang yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu.”

Dalam memperingati kemerdekaan, segala bentuk penjajahan yang masih lagi menguasai pemikiran, ekonomi dan nilai kebudayaan rakyat mestilah dibuang sepenuhnya kerana ia merupakan pencabulan dan penodaan terhadap kesucian fitrah yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Mudah-mudahan kita terus maju kehadapan dan dapat menjaga lima perkara yang dinyatakan oleh para Ulama iaitu memelihara agama, nyawa, keturunan, akal dan harta.

Kita semua bertanggungjawab sebagai pemimpin yang akan disoal pada hari akhirat nanti sebagaimana dijelaskan dalam sebuah hadis yang diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar Radhiallahu Anhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggungjawab diatas apa yag dipimpinnya” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Bersempena dengan sambutan kemerdekaan Negara kita pada tahun ini yang hampir bersamaan dengan sambutan Maal Hijrah 1442 pada minggu yang lalu, maka kita memohon kepada Allah SWT agar memberi kekuatan kepada kita menghijrahkan diri untuk lebih dekat dengan Allah SWT.

Bahkan terus istiqamah mengerjakan amalan-amalan soleh yang boleh membawa kita ke syurga. Kita juga memohon kepada Allah agar melindungi kita daripada godaan nafsu yang mendorong kepada kejahatan dan maksiat. Semoga kita memperoleh perlindungan Allah SWT daripada siksaan api nerakaNya مِ آ ْ ي َ ن ً َ ا ز ا ب ْ ال َ ػ ِ َ اإلا ْ . ين.

Mengakhiri khutbah ini, marilah kita hayati beberapa perkara penting seperti berikut:

1. Umat Islam hendaklah yakin bahawa kita diberi tanggungjawab sebagai Khalifah untuk memakmurkan bumi ini berdasarkan akidah dan syariah.

2. Umat Islam hendaklah bersyukur ke hadrat Allah SWT atas anugerah kemerdekaan dan bersama-sama mengisinya dengan agenda membangun ummah.

3. Umat Islam hendaklah menjalin persaudaraan dan membuang sikap bersengketa sesama sendiri demi kemakmuran Negara dan kesejahteran rakyat.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah diantara dua saudara kamu (yang bertelingkah) Itu, dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat”. (al-Hujurat :10)

Tags: khutbah, merdeka
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments