mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Zakat Satu Kewajipan

Petikan Khutbah Jumaat 18 Disember 2020M / 03 Jumadal Ula 1442H: JAIS

Zakat Satu Kewajipan

Tahun 2020 ini, Covid-19 menjadi ujian terberat buat kita. Menurut kajian pelbagai pihak, ratusan ribu orang hilang pekerjaan, ribuan perniagaan terjejas dan menyebabkan jumlah pertambahan kemiskinan luar jangka.

Lembaga Zakat Selangor sendiri menjangkakan berlaku peningkatan kemiskinan sebanyak 20 peratus pada tahun ini. Semua ini menuntut kita untuk bertanya, apakah peranan yang patut kita sama-sama mainkan?
jais.jpg
Pihak kerajaan telah berusaha sedaya mampu untuk meminimumkan kesan pandemik ini, begitu juga peranan LZS dan lain-lain institusi kebajikan, sentiasa berusaha memastikan impaknya tidak menjerumuskan umat Islam ke dalam kancah kerosakan yang parah. Maka, bagaimana pula dengan peranan kita?

Pada tahun 18 Hijrah ketika berdepan dengan tahun kemarau  di Madinah, Umar al-Khattab Radiallahuanhu telah meminta para gabenor di pelbagai wilayah seperti Yaman dan Syria untuk sama-sama meringankan beban penduduk di Madinah.

Ini menjelaskan, dalam Islam kita wajib mengamalkan sikap tolong-menolong apatah lagi ketika ada dalam kalangan kita yang amat memerlukan.

Hadis daripada Abdullah bin Umar Radiallahuanhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Seorang Muslim adalah saudara terhadap Muslim, dia tidak boleh menganiaya dan tidak akan dianiaya oleh orang lain. Sesiapa yang melaksanakan hajat saudaranya, maka Allah SWT akan melaksanakan hajatnya. Sesiapa yang melapangkan kesusahan seseorang Muslim, maka Allah SWT akan melapangkan kesukarannya pada hari kiamat. Sesiapa yang menutupi aib seseorang Muslim, maka Allah SWT akan menutup aibnya pada hari kiamat.”

Inilah yang perlu kita lakukan dengan penuh kesedaran, iaitu menghulurkan tangan meringankan beban.

Dalam Islam, zakat adalah saluran yang sangat tepat untuk memenuhi keperluan sesama umat. Ini kerana, zakat memastikan hanya mereka yang benar-benar ditimpa kesusahan akan dibantu.

LZS dalam hal ini bertindak proaktif mengesan kewujudan orang-orang miskin untuk membantu mereka dengan segera.

Sejak pandemik melanda, LZS telah menyalurkan bantuan zakat lebih dari RM232 juta kepada umat Islam yang terkesan, khususnya kepada lebih 60,000 buah keluarga fakir miskin dan muallaf di negeri Selangor.

Hakikatnya, ini adalah satu komitmen yang sangat besar dan berpanjangan sifatnya.

Namun begitu, seiring dengan tempoh pandemik yang tidak berkesudahan, LZS mendapati bahawa keperluan zakat terus meningkat; sedangkan dana zakat yang ada adalah terbatas.

LZS bimbang jika satu masa nanti, dana zakat tidak lagi mampu menampung keperluan ini.

Dalam pada itu, fenomena pandemik ini turut menjejaskan pelbagai sektor ekonomi. Selangor sebagai negeri termaju menerima kesan langsung yang sangat hebat. Ribuan pekerja diberhentikan, malah banyak perniagaan merudum.

Kesannya, kutipan zakat turut terganggu dan paling membimbangkan, mereka yang terjejas ini boleh berubah statusnya menjadi orang miskin.

Bayangkan, di saat kutipan zakat berisiko jatuh, jumlah kemiskinan pula bertambah. Pastinya senario ini cukup membimbangkan kita semua. Oleh itu, marilah kita sama-sama membantu menangani fenomena ini.

Tunaikanlah zakat kita di Lembaga Zakat Selangor dan yakinlah bahawa setiap sen zakat yang kita berikan itu, akan menjadi saksi di hari akhirat nanti.

Hadis daripada Abu Malik Radiallahuanhu bahawa Rasulullah SAW bersabda:  “Solat itu cahaya, sedekah (zakat) itu bukti, sabar itu sinaran cahaya (dan) al-Quran menjadi hujah kepada kamu. “ (Riwayat Muslim).

Sesungguhnya dalam fenomena yang menguji keimanan ini, marilah kita sematkan dalam hati bahawa zakat yang kita tunaikan itu adalah satu benih kebaikan yang ganjarannya adalah sangat besar, seperti mana yang ditegaskan oleh Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 277: “Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mengerjakan solat serta memberikan zakat, mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita”.

Data yang diberikan oleh pihak LZS, setakat tahun 2019, jumlah yang tampil menunaikan zakat di LZS masih rendah. Daripada 3.9 juta penduduk Muslim di Selangor, hanya seramai 311 ribu orang yang tampil berzakat.

Jika diambil angka yang lebih sederhana, iaitu anggaran 1.6 juta umat Islam Selangor yang layak dan berpotensi membayar zakat, tetap sahaja angka 311 ribu itu masih di tahap amat sederhana.

Pun begitu, kita bersyukur kepada Allah SWT kerana Selangor tetap mencatat kutipan tertinggi di Malaysia iaitu RM855 juta.

Malah Selangor turut menjadi negeri paling tinggi mengagih zakat, iaitu terdiri daripada hampir 60 ribu keluarga fakir, miskin dan muallaf serta ratusan ribu asnaf lain. Malah, secara keseluruhannya lapan asnaf zakat telah menerima santunan lebih RM868.2 juta di Selangor. Inilah bukti komitmen LZS dalam memastikan zakat dikutip dan diagihkan dengan berkesan.

Kesimpulan yang kita boleh perolehi daripada khutbah kali ini ialah:

1. Umat Islam wajib meyakini bahawa segala kewajipan dan perintah Allah yang dilakukan di dunia ini bakal mendapat ganjaran daripada Allah SWT pada hari akhirat.

2. Umat Islam wajib menunaikan zakat apabila cukup syaratsyaratnya.

3. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa dengan membayar zakat akan mengundang pertolongan daripada Allah SWT dalam kehidupan kita.

4. Umat Islam di Negeri Selangor hendaklah membayar zakat di Lembaga Zakat Selangor kerana telah terbukti amat komited dalam menyampaikan zakat kepada asnaf yang berhak.

“Orang-orang yang membelanjakan (menzakatkan) hartanya pada waktu malam dan siang, dengan cara sulit atau terbuka, maka mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, serta mereka pula tidak akan berdukacita”. (al-Baqarah : 274)
Tags: khutbah, zakat
Subscribe

Posts from This Journal “zakat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments