mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Akhlak Diperbaiki, Keadilan Dikecapi

Petikan Khutbah Jumaat 18 Disember 2020M/ 3 Jamadilawal 1442H JAWI


Akhlak Diperbaiki, Keadilan Dikecapi


Islam mendidik manusia supaya mengamalkan akhlak yang mulia di dalam kehidupan. Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT kepada manusia untuk menyempurnakan akhlak mulia.
jawi_logo.jpg

Antara sifat yang merosakkan nilai akhlak ialah sifat zalim. Ia boleh berlaku dalam hubungan sosial dan muamalat masyarakat apabila hak orang lain dikurangkan, dinafikan atau dirampas. Dengan sebab itu, berlakulah penindasan, penyeksaan, penganiayaan, pembulian dan sebagainya.


Firman Allah SWT menerusi surah al-Syura, ayat 42 yang bermaksud : “Sesungguhnya jalan (untuk menyalahkan) hanyalah terhadap orang-orang yang melakukan kezaliman kepada manusia dan bermaharajalela di muka bumi dengan tiada sebarang alasan yang benar. Mereka itulah orang-orang yang beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya.”

Kita sekarang berada di zaman moden yang pesat dengan perkembangan teknologi. Seharusnya dengan perkembangan tersebut
kehidupan manusia mestilah bebas daripada sebarang pencabulan hak orang lain.


Namun, sebaliknya saban hari berita mengenai penindasan berlaku apabila golongan yang lemah dizalimi oleh individu yang tidak berperikemanusiaan.


Penganiayaan dan perbuatan zalim sering berlaku sama ada dalam institusi keluarga, sektor pekerjaan, perniagaan dan sebagainya.


Apa yang membimbangkan, ia telah memberi kesan kepada fizikal dan mental mangsa seperti kemurungan dan tekanan jiwa. Malah paling menyedihkan ada yang berkesudahan dengan membunuh diri.

Sama ada kita sedar atau tidak, penganiayaan dan pembulian dalam dunia siber di media-media sosial berlaku setiap hari. Ia bermula dengan kritikan, sindiran, penghinaan, fitnah, kecaman sehinggalah membawa kepada tipu daya, pemerasan, penipuan, ugutan dan sebagainya.


Lihatlah ramai yang telah menjadi mangsa buli siber ini, bermula dengan sebaran maklumat berkemungkinan tidak tepat oleh individu yang tidak bertanggungjawab.


Kesannya, ramai yang terjebak dengan perlakuan buli siber tersebut tanpa menilai kebaikan dan keburukan akibat tindakan tersebut.


Justeru, sebagai umat Islam yang berakhlak mulia, kita dituntut untuk mengamalkan cara hidup muslim yang sebenar.


Renungkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari, daripada ‘Abdullah bin ‘Amr Radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Seorang muslim itu ialah orang muslim yang lain selamat daripada bencana lidah dan tangannya.”


Mimbar ingin menarik perhatian sidang jemaah sekalian bahawa Negara kita merupakan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengguna pakai Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat atau UDHR.

Dalam perkara 5 perisytiharan tersebut menyatakan, “Tiada sesiapa pun boleh dikenakan seksaan atau layanan, atau hukuman yang zalim, tidakberperikemanusiaan atau menghinakan.”

Selain itu, negara kita juga merupakan anggota Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) yang mengguna pakai Perkara 20, Perisytiharan Kaherah Mengenai Hak Asasi Manusia Dalam Islam yang menyatakan, “Adalah tidak dibenarkan seseorang individu menjalani penyeksaan fizikal atau psikologi atau pun sebarang bentuk penghinaan, kekejaman atau pencabulan maruah.”

Sesungguhnya kita semua mempunyai peranan untuk menentang sebarang perbuatan zalim dan melampaui batas yang bertentangan dengan ajaran Islam dan nilai kemanusiaan.


Semua pihak termasuk para pemimpin, majikan, penguatkuasa, penjawat awam dan ibu bapa mestillah memastikan setiap mereka yang berada di bawah tanggungjawabnya supaya tidak sesekali melakukan sebarang kezaliman dan penindasan terhadap orang lain lebih-lebih lagi di media sosial.


Di samping itu, jadilah masyarakat yang prihatin dengan melindungi dan memberi perlindungan kepada mereka yang teraniaya.

Mengakhiri khutbah, marilah kita menghayati firman Allah SWT dalam surah al-A’raf, ayat 44: “Dan (apabila ahli-ahli syurga itu berada di tempat masing-masing), berserulah mereka kepada ahli neraka dengan berkata: Sesungguhnya kami telah dapati apa yang telah dijanjikan kepada kami oleh Tuhan kami, semuanya betul. Maka adakah kamu juga telah dapati apa yang telah dijanjikan oleh Tuhan kamu itu semuanya betul? Mereka menjawab: Benar ada. Kemudian berserulah penyeru (malaikat) di antara mereka (kedua-dua puak itu) menyatakan: Bahawa laknat Allah tertimpa ke atas orang-orang yang zalim.”
Tags: akhlak, keadilan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “akhlak” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments