mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Hikmah Di Sebalik Musibah

Petikan Khutbah Jumaat 01 Januari 2021M / 17 Jumadal Ula 1442H: JAIS

Hikmah Di Sebalik Musibah

Musibah bermaksud satu bentuk ujian dan peringatan yang didatangkan oleh Allah SWT kepada manusia.

Ia bukan sahaja berlaku kepada mereka yang lalai dan leka semata-mata, malahan juga kepada orang yang beriman dan beramal soleh.

jais.jpg

Sudah pastinya mereka yang beriman tidak akan terlepas dari ujian Allah SWT.

Firman Allah SWT dalam surah al-Ankabut ayat 1 dan 2: “Alif, Laam, Miim. Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: “Kami beriman”, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?”

Mereka yang berjaya menempuh ujian Allah di dunia  seraya berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”, akan mendapat kebaikan, rahmat dan petunjuk daripada Allah SWT.

Firman Allah didalam surah al-Baqarah ayat 157: “Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya.”

Orang-orang yang beriman hendaklah meyakini bahawa setiap musibah dan ujian yang berlaku keatas mereka mempunyai hikmah yang tersirat hanya diketahui oleh Allah SWT.

Apabila Allah menguji kita dengan satu bentuk ujian, maka kita perlu melihat dengan mata hati dan akal agar terserlah hikmahnya.

Maka, setiap ujian seperti kesakitan, kemalangan, mala petaka dan kerosakan harta benda serta wabak penyakit Covid-19 juga ada hikmah di sebaliknya.

Sesungguhnya para Rasul dan Nabi adalah mereka yang paling sabar dalam menghadapi ujian daripada Allah, sehinggakan sebahagian mereka digelar sebagai Ulul „Azmi.

Hadis daripada Saad bin Abi Waqqas Radiallahuanhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Manusia yang paling kuat diuji adalah para Rasul kemudian yang mengikutinya, kemudian yang mengikutinya, kemudian yang mengikutinya sesuai dengan tahap iman masing-masing”. (Riwayat Ahmad).

Musibah yang berlaku pada hakikatnya mendidik roh dan jiwa kita untuk menguatkan iman dan jati diri.

Sudah pasti, orang-orang yang beriman meyakini bahawa semua takdir Allah itu ada hikmah dengan berfikir secara positif untuk merenung kekuasaan Allah SWT.

Adakalanya hikmah itu mampu dijangkau oleh akal fikiran manusia dan ada kalanya tidak.

Namun perlu diingat bersedih secara berlebihan terhadap musibah yang dihadapi sehingga berburuk sangka kepada ketentuan Allah SWT adalah satu dosa dan musibah yang lebih besar

Sesungguhnya musibah dan ujian adalah tanda kasih sayang Allah. Dengan musibah dan ujian tersebutlah Allah SWT akan menghapuskan dosa dan mengangkat darjat seseorang.

Hadis daripada Aisyah Radiallahuanha bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Setiap ujian yang menimpa orang mukmin, seperti ditusuk duri, atau lebih dari itu, nescaya akan ditinggikan oleh Allah kerananya satu darjat atau digugurkan daripadanya satu kesalahan.” (Riwayat al-Bukhari)

Kita juga dituntut agar sentiasa bermuhasabah diri kerana ada kemungkinan bencana dan musibah yang berlaku disebabkan oleh tangantangan manusia itu sendiri.

Sudah sampai masanya umat Islam melihat semula amaran Allah dan kembali ke pangkal jalan. Marilah sama-sama kita bermuhasabah terhadap setiap peristiwa yang berlaku.

Apa yang terjadi seharusnya mengajak kita supaya takut kepada Allah, melaksanakan setiap perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya.

Marilah sama-sama kita tempuhi ujian dan musibah dengan penuh kesabaran kerana ini akan mendekatkan diri kita kepada Allah SWT dan kita akan berada dibawah naungan rahmat Allah.

Mengakhiri khutbah kali ini marilah sama-sama kita ambil pengajaran dan penghayatan agar dapat dijadikan pedoman dalam hidup ini. Antaranya:

1. Umat Islam hendaklah yakin bahawa di sebalik ujian dan musibah yang menimpa sudah pasti ada hikmahnya yang tersendiri untuk direnungi bersama.

2. Umat Islam hendaklah memperbanyakkan istighfar dan bertaubat kepada Allah SWT agar segala kesedihan dalam diri segera hilang dan mempermudahkan.

3. Umat Islam hendaklah mengucapkan kalimah  إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون    Innalillahi wainnaa ilaihi raji’un setiap kali ditimpa ujian dan musibah.

“(Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.” (al-Baqarah : 156)

Tags: hikmah, khutbah, musibah
Subscribe

Posts from This Journal “hikmah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments