mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Azam Diperbaharui, Kejayaan Dikecapi

Petikan Khutbah Jumaat 17 Jamadilawal 1442H/1 Januari 2021M JAWI

Azam Diperbaharui, Kejayaan Dikecapi

Hari ini kita melangkah ke tahun baharu 2021. Dengan kedatangan tahun baharu ini, kita seharusnya menzahirkan kesyukuran kepada Allah SWT atas rahmat dan kasih sayang-Nya memberikan nikmat umur untuk bertemu dengan tahun baharu.

jawi_logo.jpg

Peluang yang diberikan ini bukan sekadar untuk kita menikmati hidup seperti biasa bahkan kita mestilah berazam untuk menjadi muslim yang lebih baik dalam setiap perkara.

Hakikatnya, setiap tindakan kita mestilah dengan niat kerana Allah SWT kerana sudah pasti ianya membuahkan pahala sebagai kejayaan di akhirat.

Renungkan firman Allah SWT di dalam surah al-Qasas ayat 77 yang bermaksud : “Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah); dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berbuat kerosakan.”

Kita semua memulakan tahun ini dengan pelbagai jangkaan dan perancangan.

Namun, sebagai mukmin, kita beriman dengan segala ketentuan Allah SWT dan mengambil hikmah di sebalik ketetapan itu.


Begitulah lumrah kehidupan apabila seringkali sesuatu yang dirancang tidakterlaksana sebaliknya yang terjadi adalah di luar jangkaan dan harapan.

Disebabkan itu, kita mestilah sentiasa menilai sejauh mana pencapaian dan prestasi kita dalam bidang apa sekali pun yang kita ceburi bahkan kita juga hendaklah sentiasa bermuhasabah terhadap prestasi amalan sebagai hamba Allah SWT.

Sesungguhnya setiap manusia tidak sempurna dan tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan. Namun, sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan itu adalah mereka yang sedar, insaf dan mahu memperbaiki kesilapannya.

Jadikanlah segala kesilapan itu sebagai faktor perangsang bagi kita membina diri positif untuk mencapai kejayaan dalam segala bidang sama ada kerjaya, rumah tangga, sosial, ekonomi, pendidikan dan sebagainya.

Muslim yang berkualiti dalam segenap aspek adalah pemangkin kepada kesejahteraan dan pembangunan negara.

Justeru, marilah kita memulakan tahun ini dalam era norma baharu dengan keazaman untuk terus memacu kejayaan dan janganlah bersikap sambil lewa sehingga menangguh-nangguhkan kebaikan sebaliknya segera bertindak di samping memastikan kualiti yang terbaik serta penuh integiriti.

Janganlah bersikap lemah kerana sesungguhnya Allah SWT mengasihi hamba-hamba-Nya yang kuat rohani dan jasmani.

Imam Muslim meriwayatkan hadis, daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bermaksud: “Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah SWT daripada mukmin yang lemah; namun pada keduanya ada kebaikan. Bersungguh-sungguhlah kamu untuk mendapatkan apa yang bermanfaat kepadamu dan mintalah pertolongan kepada Allah SWT serta janganlah sekali-kali engkau merasa lemah.”

Mengambil semangat tahun baharu ini juga marilah kita berazam untuk memacu perubahan dalam hidup kita.

Janganlah memulakan tahun baharu ini dengan perkara-perkara yang melalaikan dan dimurkai Allah SWT seperti hiburan yang melampau, menyalahguna media sosial, melakukan maksiat dan sebagainya.

Alangkah baiknya jika kita mengisi masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan aktiviti berfaedah.

Perbanyakkan munajat dan berdoa kepada Allah SWT. Sebagai muslim yang bertanggungjawab, marilah kita berazam untuk menjadi ketua keluarga yang lebih bertanggungjawab terhadap isteri dan anak-anak.

Tunaikanlah hak keperluan nafkah mereka sebaik-baiknya dan isilah rohani mereka dengan didikan Islam yang sebenar.

Dalam pada itu, jadilah warga yang prihatin terhadap saudara mara dan jiran tetangga.

Sejak pandemik COVID-19 melanda negara, ramai dalam kalangan kita yang telah terjejas kehidupan mereka.

Justeru, hulurkanlah bantuan dan pertolongan kepada mereka tanpa mengira perbezaan agama dan bangsa.

Marilah kita sama-sama berdoa semoga tahun baharu ini menjadi lebih baik daripada tahun-tahun yang telah lalu dan kehidupan kita sentiasa mendapat perlindungan Allah SWT daripada segala musibah, bala dan ujian yang berat.

Berdoalah semoga kita dapat bebas daripada cengkaman pandemik COVID-19 yang mengancam kehidupan.

Mengakhiri khutbah, marilah kita menghayati firman Allah SWT dalam Surah an-Nahl ayat 97 : Bermaksud : “Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang dia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan.”

Tags: azam, kejayaan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “azam” Tag

 • Khutbah Jumaat : “Muhasabah Dan Azam”.

  Petikan Khutbah Jumaat 29 Dis 2017M / 10 Rabiulakhir 1439H:JAIS “Muhasabah Dan Azam”. Sesungguhnya muhasabah boleh diertikan sebagai…

 • Khutbah Jumaat: Kejituan Azam

  Sedutan Teks Khutbah Jumaat 1 Januari 2016M/ 21 Rabiulawwal 1437H JAWI Kejituan Azam Setiap kali tibanya tahun baru, maka manusia di seluruh…

 • Memasang azam baharu

  TAHUN demi tahun berlalu, kian laju dan meninggalkan kita sama ada kita mahu atau kita tidak setuju. Dalam Islam, kiraan tahun bermula kala Nabi…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments