mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Hidup Berdisplin Kesihatan Terjamin

Petikan Khutbah Jumaat 15 Januari 2021M/ 2 Jamadilakhir 1442H JAWI


Hidup Berdisplin Kesihatan Terjamin


Islam sangat menitikberatkan aspek kesejahteraan hidup manusia.


Dalam memastikan ia dapat dipelihara, sebagai umat Islam kita dituntut supaya sentiasa menjaga kesihatan dan nyawa pada setiap masa lebih-lebih lagi ketika wabak pandemik COVID-19 di negara ini masih belum dapat diatasi penularannya.
jawi_logo.jpg

Oleh yang demikian, seharusnya kita mensyukuri nikmat kesihatan yang dikurniakan Allah SWT kepada kita dengan sentiasa mengamalkan gaya hidup sihat dan berdisiplin tinggi dalam menjalani kehidupan di era norma baharu ini.


Sememangnya membentuk disiplin diri dalam hidup memerlukan didikan yang berterusan.


Kerana itulah Allah SWT memberi panduan kepada kita dalam membina disiplin diri melalui firman-Nya dalam surah al-‘Asr ayat 1 hingga 3 yang bermaksud : “Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.”

Hidup berdisiplin bukan sahaja terhadap penjagaan masa bahkan ia turut meliputi setiap perkara dalam kehidupan.


Menyedari bahawa penjagaan kesihatan diri sendiri, keluarga dan masyarakat adalah satu tanggungjawab yang besar, justeru kita hendaklah juga berusaha untuk meningkatkan disiplin diri dengan mematuhi setiap arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa.


Sesungguhnya Rasulullah SAW telah mendidik kita untuk mendisiplinkan diri ketika berhadapan dengan wabak penyakit berbahaya.


Imam Ahmad meriwayatkan hadis daripada ‘Aishah Radhiyallahu ‘anha, bahawa beliau pernah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang wabak taun, Baginda SAW menjawab: Bermaksud: “Sesungguhnya ia merupakan azab yang dihantarkan oleh Allah kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki. Maka Allah menjadikan ia sebagai rahmat bagi golongan yang beriman. Tidaklah seorang lelaki itu saat berlakunya taun lalu dia duduk di dalam rumahnya dengan penuh sabar serta mengharapkan ganjaran pahala, dan dia tahu tidaklah musibah menimpa dirinya melainkan apa yang Allah telah tetapkan buat dirinya maka dia mendapat seperti ganjaran pahala orang yang syahid.”


Menerusi hadis ini, jelaslah bahawa Nabi SAW telah menekankan disiplin diri sebagai panduan dalam menghadapi wabak penyakit daripada menular dan membinasakan masyarakat lainnya.


Antaranya adalah melaksanakan kuarantin iaitu mengasingkan diri daripada orang lain.


Di sini, disiplin diri semua pihak sangat diperlukan sebagai komitmen demi mengelakkan penularan wabak pandemik COVID-19 dalam masyarakat.

Permulaan tahun 2021 telah mencatatkan sejarah apabila negara kita melaksanakan proklamasi darurat.


Malah, Perintah Kawalan Pergerakan di beberapa negeri termasuklah Wilayah Persekutuan turut dikuatkuasakan dalam mengekang pandemik ini terus meningkat.

Sesungguhnya segala usaha yang dilakukan oleh kerajaan ini tidak akan mencapai kejayaan sekiranya kita tidak memberikan komitmen dan kerjasama dalam mematuhi setiap garis panduan dan arahan pihak berkuasa.


Justeru, lihatlah betapa pentingnya kita untuk meningkatkan tahap disiplin diri sendiri dan ahli keluarga dengan sentiasa mengamalkan kawalan kendiri di samping peka dengan keadaan sekeliling lebih-lebih lagi ketika berada di luar kediaman.

Demikianlah sifat yang diajar oleh Nabi SAW supaya kita tidak mementingkan diri sendiri sebaliknya peka dan mengambil kira kesusahan orang lain. Imam Muslim r.h meriwayatkan daripada al-Nu‘man bin Bashir Radhiyallahu ‘anhu, bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bermaksud: “Perumpamaan golongan yang beriman pada sifat berkasih sayang, saling merahmati, dan saling membantu adalah seperti suatu badan. Apabila ada anggota badan yang sakit, ia menyebabkan keseluruhan tubuh badan tidak dapat tidur dan juga menjadi demam.”

Oleh itu, dalam konteks ini janganlah kita mengabaikan disiplin diri untuk mematuhi SOP dalam menjaga kesihatan diri dan komuniti. Semoga Allah SWT menyelamatkan kita semua daripada ancaman virus COVID-19 ini.


Mengakhiri khutbah, marilah sama-sama kita hayati firman Allah SWT dalam surah al- Muddaththir, ayat 1 hingga 5: Bermaskud : “Wahai orang yang berselimut. Bangunlah serta berilah peringatan dan amaran (kepada umat manusia). Dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya. Dan pakaianmu, maka hendaklah engkau bersihkan. Dan segala kejahatan, maka hendaklah engkau jauhi.”
Tags: disiplin, kesihatan, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “disiplin” Tag

 • Didik ikut aturan agama

  PERDEBATAN dalam isu rotan yang wujud sejak berpuluh tahun lalu, hanya menjurus kepada penyelesaian sehala. Tidak kira sama ada perbincangan isu…

 • Nabi tak guna kekerasan dalam mendidik

  Akhir-akhir ini ramai yang bertanya adakah rotan dibenarkan dalam Islam khususnya daripada mereka yang mempunyai anak ramai. Adakalanya ibu bapa…

 • 'Sayang anak, tangan-tangankan' masih relevan

  'Sayang anak tangan-tangankan....' mungkin hanya tinggal pepatah usang jika cadangan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments