mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Golongan yang dikasihi Allah

Petikan Khutbah Jumaat 29 Januari 2021 l 09 Jumadal Akhirah 1442H JAIS

Golongan yang dikasihi Allah

Allah telah menciptakan makhluknya dengan pelbagai bentuk, rupa dan keadaan. Ada yang dilihat cantik dan ada yang dipandang buruk pada pandangan mata kasar manusia.

jais.jpgBegitu jugalah dengan penciptaan manusia, ada yang Allah golongkan mereka dalam kalangan orang yang dikasihi dan ada pula golongan yang dimurkai oleh-Nya.

Antara golongan manusia yang dikasihi Allah ialah;

Pertama:  Orang Yang Bertakwa.

Orang yang bertakwa ialah orang yang sentiasa menunaikan janji mereka terhadap Allah untuk menjadi seorang hamba yang sentiasa taat dan patuh untuk melaksanakan perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Allah SWT menjanjikan kasih sayang-Nya kepada orang yang bertakwa.

Firman Allah dalam Surah Ali Imran ayat 76.: Bahkan sesiapa yang menepati janji (yang dibuatnya) dan bertakwa, maka sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertakwa”.

Kedua: Orang Yang Membuat Kebaikan

Antara amalan baik yang menyebabkan golongan ini mendapat kasih sayang Allah SWT adalah seperti yang digambarkan melalui firman Allah SWT dalam Surah Ali Imran ayat 134: “Iaitu orang-orang yang menafkahkan hartanya, pada waktu senang ataupun susah, dan orang-orang yang menahan marahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. Allah mengasihi orang-orang yang membuat kebaikan”

Ketiga: Orang Yang Membersihkan Diri dan Orang Yang Bertaubat

Orang Yang Membersihkan Diri  ialah golongan manusia yang sentiasa membersihkan diri mereka daripada sebarang bentuk kekotoran zahiriah. Seperti bersih daripada najis yang terdapat pada tempat, pakaian, makanan dan minuman harian mereka. Begitu juga mereka adalah golongan yang sentiasa membersihkan diri mereka dengan memeliharanya daripada melakukan dosa dan maksiat. ا

Manakala Orang Yang Bertaubat pula ialah orang yang membersihkan diri mereka dengan bertaubat kepada Allah SWT daripada segala dosa dan maksiat yang telah dilakukan. Kedua-dua golongan ini merupakan golongan yang dikasihi Allah

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah ayat 222: “Sesungguhnya Allah mengasihi orang yang Bertaubat dan mengasihi orang yang menyucikan diri.

Rasululllah SAW turut menegaskan bahawa sebaik-baik anak Adam yang berdosa ialah mereka yang bertaubat terhadap dosa yang telah mereka lakukan.

Hadis daripada Anas RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:“Setiap anak Adam itu ada melakukan dosa. Dan sebaik-baik orang yang melakukan dosa itu ialah mereka yang bertaubat”. (Riwayat Ibnu Majah).

Golongan Keempat ialah: Orang Yang Sabar.

Kesabaran dalam menghadapi pelbagai situasi dalam kehidupan bukanlah suatu perkara yang mudah. Kadang-kadang seseorang yang ingin mendapatkan kasih sayang Allah terpaksa bersabar dengan mengorbankan hartanya, tenaganya, masa lapangnya malah nyawanya demi agama Islam.

Lihatlah bagaimana Allah telah menjelaskan kepada kita kisah kesabaran para pengikut nabi-nabi yang terdahulu.

Firman Allah dalam Surah Ali Imran ayat 146 “Dan berapa ramai para nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikutnya yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak pula menyerah kepada musuh.Allah mengasihi orang-orang yang sabar”.

Golongan Kelima: Orang Yang Adil.

Bersikap adil dan tegas dalam memutuskan sesuatu perkara bersesuaian dengan syariat Allah merupakan perkara yang amat dituntut dalam agama. Berlaku adil dalam setiap perkara merupakan perintah Allah dan orang yang menegakkan keadilan akan mendapat kasih sayang-Nya.

Firman Allah dalam Surah al-Maidah ayat 42: “Dan jika kamu memutuskan perkara mereka, maka putuskanlah perkara itu di antara mereka dengan adil, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang adil”.

Manakala golongan keenam pula ialah Orang Yang Bertawakkal.

Orang yang bertawakkal ialah golongan yang bergantung harap hanya kepada ketentuan Allah SWT setelah melakukan pelbagai usaha untuk mencapai sesuatu matlamat yang dimpikan. Mereka meyakini bahawa sesuatu perkara itu baik dan buruknya adalah datangnya daripada Allah SWT.

Firman Allah dalam Surah Ali Imran ayat 159: “Kemudian apabila kamu telah berazam, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya”.

Golongan seterusnya yang juga dikasihi oleh Allah ialah golongan yang mencontohi keperibadian Nabi Muhammad SAW dalam semua perkara sama ada dalam soal kehidupan berkeluarga, bermasyarakat dan juga kehidupan bernegara

Firman Allah dalam Surah Ali Imran ayat 31. “Katakanlah: “Wahai Muhammad Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosadosamu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”.

Antara tanda yang menunjukkan seseorang itu mendapat kasih sayang Allah ialah dia semakin dekat dengan agama Allah. Ertinya jika seseorang itu rajin solat, rajin menghadiri majlis-majlis ilmu, suka mendengar nasihat-nasihat agama, rajin membaca al-quran serta ringan tulang untuk melakukan amalan soleh yang lain serta amat membenci perkara maksiat dan melalaikan, itu merupakan tanda akan kecintaan Allah SWT kepada kita.

Hadis daripada Abdullah Bin Mas’ud RA bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah Azza Wa Jalla memberi dunia kepada orang yang Allah sukai dan yang Allah tidak sukai. Namun Allah tidak memberi agama kecuali kepada orang yang Allah suka sahaja. Barangsiapa yang diberi agama, maka bererti dia telah dicintai oleh Allah”. (Riwayat Imam Ahmad).

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah sama-sama kita mengambil pengajaran dan penghayatan daripada khutbah ini antaranya ialah :

1. Umat Islam hendaklah memperkukuhkan aqidah dan mempertahankan agama Islam untuk meraih kasih sayang Allah SWT.

2. Kita hendaklah melaksanakan segala perintah Allah SWT dan meninggalkan larangannya sekiranya ingin mendapat kasih sayang Allah SWT.

3. Umat Islam hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah SWT agar dikurniakan kebaikan, kerahmatan dan terhindar daripada azab Allah SWT

“Dan di antara mereka pula ada yang (berdoa dengan) berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan peliharalah kami dari azab neraka". (al-Bazqarah : 201).

Tags: adil, baik, bersih, kasihi, khutbah, sabar, takwa, taubat, tawakal
Subscribe

Posts from This Journal “takwa” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments