mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Wilayah Persekutuan Wilayah Prihatin

Petikan Khutbah Jumaat 5 Februari 2021M/ 23 Jamadilakhir 1442H JAWI

Wilayah Persekutuan Wilayah Prihatin

Sebagai hamba Allah SWT yang beriman kita seharusnya menzahirkan kesyukuran di atas nikmat keamanan dan kesejahteraan yang dapat kita rasai di negara ini khususnya di Wilayah Persekutuan.

Sesungguhnya kesyukuran yang kita zahirkan dapat mengundang pemeliharaan Allah SWT ke atas negeri yang kita cintai ini dan mengurniakan pelbagai nikmat yang berterusan daripada-Nya.
jawi_logo.jpg
Sebaliknya, sekiranya kita mengkufuri nikmat-nikmat tersebut, tentulah ianya akan mengundang kemurkaan daripada Allah SWT.

Renungilah peringatan Allah SWT di dalam surah Ibrahim, ayat 7 yang bermaksud : Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya, jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmat-Ku kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab-Ku amatlah keras".


Sememangnya Wilayah Persekutuan adalah negeri yang maju dan pesat membangun dalam pelbagai sektor. Namun, di sebalik kemajuan yang dikecapi ini, masih ada dalam kalangan masyarakat kita yang menghadapi kesempitan hidup dalam memenuhi keperluan nafkah isteri dan anak-anak.

Justeru, melihat kepada situasi mereka yang kurang berkemampuan ini, apa lagi di saat ramai yang terkesan dengan pandemik COVID-19, kerajaan melalui Kementerian Wilayah Persekutuan sentiasa prihatin dan bersedia menghulurkan bantuan bagi meringankan bebanan hidup mereka yang terjejas antaranya melalui Inisiatif Wilayah Cakna.


Ia meliputi 51 inisiatif utama melibatkan 370,854 orang penerima manfaat yang terdiri daripada golongan B40, asnaf dan berpendapatan rendah, peniaga dan penjaja berlesen, penghuni rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam DBKL, komuniti, atlet, jurulatih dan gelandangan.


Kementerian Wilayah Persekutuan juga turut memperkenalkan program pasar bergerak di kawasan-kawasan perumahan kos rendah awam dan swasta melalui penjualan barang basah dan keperluan harian yang lebih murah daripada harga di pasar awam.

Melihat kepada keperluan pekerjaan kepada masyarakat, kerajaan telah membuka ratusan peluang pekerjaan yang memberi manfaat kepada warga kota yang kehilangan pekerjaan atau diberhentikan kerja kerana pandemik COVID-19.


Dalam memastikan perkhidmatan rawatan kesihatan asas dapat diberikan kepada mereka yang kurang berkemampuan, perkhidmatan klinik bergerak disediakan di kawasan-kawasan perumahan kos rendah.


Selain itu, kerajaan juga menyediakan bantuan keperluan harian kepada golongan miskin bandar dengan pemberian bakul makanan.


Manakala dalam aspek pendidikan pula, kerajaan menyediakan pengangkutan percuma ke sekolah yang memberi manfaat kepada para pelajar di kawasan perumahan awam kos rendah sekali gus meringankan beban ibu bapa bagi golongan B40 dan M40.

Bukan sekadar itu sahaja, warga Wilayah Persekutuan termasuk usahawan muda serta para gelandangan turut mendapat manfaat menerusi Inisiatif Wilayah Bebas Berniaga (IWBB), Program Usahawan Anak Muda serta inisiatif penempatan kerjaya gelandangan.


Dalam hala tuju baharu tahun 2021, Kementerian akan memberi tumpuan kepada penyampaian perkhidmatan yang lebih berfokus dan berkesan, cekap, cakna rakyat, telus dan berintegriti dengan struktur yang lebih mantap menuju tiga matlamat utama iaitu melipat gandakan usaha demi kesejahteraan warga Wilayah Persekutuan, memperkasa komuniti dan merancakkan pembangunan sosioekonomi di Wilayah Persekutuan.

Dalam pada itu, pelbagai agensi di Wilayah Persekutuan termasuk Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan turut memainkan peranan dalam membantu Kementerian Wilayah Persekutuan memakmurkan negeri ini melalui inisiatif bantuan dan sumbangan keperluan harian serta makanan melalui Baitulmal, JAWI Food Bank, Program Dapur It’am dan sebagainya.

Selain itu, MAIWP turut menyediakan pelbagai skim bantuan kepada asnaf bagi mengeluarkan mereka daripada belenggu kemiskinan.

Sesungguhnya kerjasama pelbagai pihak yang diterajui oleh Kementerian Wilayah Persekutuan telah meletakkan Wilayah-Wilayah Persekutuan terus maju ke hadapan.

Mengambil semangat Sambutan Hari Wilayah tahun ini, marilah kita selaku warga Wilayah Persekutuan menzahirkan rasa kasih dan cinta kepada tanah tempat kita diami dan mencari rezeki ini.


Lihatlah bagaimana Rasulullah SAW menyatakan perasaan cinta dan kasih terhadap bumi kelahiran baginda sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam at-Tirmizi daripada Ibnu ‘Abbas Radhiyallahu ‘Anhu, Rasulullah SAW pernah bersabda berkenaan bumi Makkah :Bermaksud: “Alangkah baiknya dirimu wahai Makkah dan betapa cintanya diriku terhadapmu, seandainya kaumku tidak mengeluarkanku darimu, nescaya aku tidak akan tinggal di tempat selainmu.”


Marilah kita sama-sama memperkukuhkan perpaduan, saling berkerjasama dan berganding bahu untuk memelihara keharmonian, keamanan dan kemakmuran Wilayah Persekutuan.

Hindarkanlah segala perbuatan yang boleh mencetuskan kekacauan dan pergolakan yang boleh menggugat kestabilan politik, ekonomi dan sosial di bumi bertuah ini.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita berdoa agar Allah SWT menghapuskan wabak COVID-19, mengurniakan keselamatan dan melepaskan kita daripada musibah ini.

Hayatilah firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah, ayat 126 : Bermaksud : Dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah (negeri Makkah) ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari berbagai jenis buah-buahan kepada penduduknya, iaitu orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat di antara mereka". Allah berfirman:" (Permohonanmu itu diterima) tetapi sesiapa yang kufur dan ingkar maka Aku akan beri juga dia bersenang-senang menikmati rezeki itu bagi sementara (di dunia), kemudian Aku memaksanya (dengan menyeretnya) ke azab neraka, dan (itulah) seburuk-buruk tempat kembali".
Tags: khutbah, prihatin, wilayah
Subscribe

Posts from This Journal “prihatin” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments