mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Imunisasi Dilaksana, Komuniti Sejahtera

Petikan Khutbah Jumaat 12 Februari 2021M/ 30 Jamadilakhir 1442H JAWI

Imunisasi Dilaksana, Komuniti Sejahtera

Sebagai umat Islam, kita diajar supaya meletakkan pergantungan hidup kepada Allah SWT dalam setiap perkara yang melingkari kehidupan di dunia ini.
jawi_logo.jpg

Realitinya kita sangat memerlukan petunjuk dan pertolongan daripada Allah SWT termasuklah dalam memenuhi keperluan hidup kita.


Renungkan firman Allah SWT menerusi surah al-Shu‘ara’, ayat 79-81 yang membawa maksud : “Dan Tuhan yang Dia lah jua memberiku makan dan memberi minum. Dan apabila aku sakit, maka Dia lah yang menyembuhkan penyakitku. Dan (Dia lah) yang mematikan daku, kemudian Dia menghidupkan daku.”

Ayat ini menunjukkan bahawa Allah SWT adalah Tuhan yang Maha Berkuasa untuk menyembuhkan penyakit seseorang.


Oleh itu, di samping kita berikhtiar mencari ubat dan penawar segala penyakit, kita juga mestilah memelihara tahap keimanan kita kepada Allah SWT dengan sentiasa bertawakal kepada-Nya.

Sesungguhnya sudah menjadi tuntutan kepada kita untuk merawat penyakit.


Begitu juga, kita dituntut berikhtiar untuk mencari jalan pencegahan wabak atau sebarang penyakit berbahaya.


Melihat kepada situasi semasa jangkitan pandemik COVID-19 di negara ini yang semakin membimbangkan, pengambilan vaksin adalah salah satu kaedah terbaik bagi membendung penularan wabak ini.
Menyedari hakikat ini, kerajaan mengambil tindakan dengan melaksanakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang bakal menjadi program vaksinasi terbesar di negara ini.


Objektif program ini dilaksanakan bagi melindungi populasi masyarakat Malaysia daripada mobiditi dan mortaliti akibat jangkitan COVID-19.


Ianya dapat membentuk perlindungan kelompok dalam kalangan populasi masyarakat dan seterusnya membolehkan sektor ekonomi terus beroperasi dan pada masa yang sama sistem kesihatan dan keselamatan terus diperkukuhkan.

Kerajaan juga dapat mengawal penularan wabak dalam kawasan berisiko tinggi bagi mengurangkan transmisi jangkitan COVID-19 dalam komuniti.


Apabila semakin ramai anggota masyarakat yang mendapat vaksinasi, maka semakin ramai penduduk membentuk antibodi dan seterusnya mengurangkan kebarangkalian kejadian penyakit COVID-19 yang lebih teruk.


Secara tidak langsung ia boleh melindungi golongan berisiko yang tidak layak menerima vaksin.


Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan menyasarkan sebanyak tujuh puluh peratus daripada populasi masyarakat Malaysia atau seramai 23.6 juta orang yang akan dilaksanakan dalam tiga fasa mengikut kumpulan sasaran yang ditetapkan.


Pemvaksinan tujuh puluh peratus penduduk ini perlu dicapai untuk mewujudkan imuniti kelompok (herd immunity). Tanpa kejayaaan imuniti kelompok, risiko pendedahan terhadap jangkitan COVID-19 masih tinggi.


Justeru, kita semua mestilah memainkan peranan dalam pengambilan vaksin ini dan berilah galakan kepada orang lain untuk turut sama mengambil vaksin ini.

Fasa pertama pemberian vaksin dijangka bermula pada akhir bulan Februari sehingga bulan April 2021 yang melibatkan petugas barisan hadapan.


Fasa kedua pula dijangka bermula pada bulan April sehingga bulan Ogos 2021 yang melibatkan kumpulan masyarakat berisiko tinggi.


Manakala fasa ketiga dijangka bermula pada bulan Mei 2021 sehingga bulan Februari 2022 yang melibatkan golongan dewasa.


Tempoh pelaksanaan program ini ialah selama setahun. Harus diingat bahawa suntikan vaksin ini hanya diberikan kepada individu yang berumur 18 tahun dan ke atas sahaja. Ia menjadi fasa yang paling penting bagi membentuk perlindungan kelompok dalam komuniti masyarakat.


Mimbar ingin menegaskan bahawa pengambilan vaksin COVID-19 menjadi keutamaan yang mesti disegerakan. Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-10 yang bersidang pada 3 Disember 2020, telah mengambil ketetapan bahawa hukum penggunaan vaksin COVID-19 adalah harus dan wajib diambil oleh golongan yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia.


Oleh kerana pada ketika ini hanya kaedah pengambilan vaksin ini yang dianggap berkesan, maka ia menjurus kepada wajib kerana sekiranya langkah ini tidak diambil, terdapat risiko untuk mendapat penyakit yang tinggi dan memungkinkan kemudaratan yang lebih terhadap diri seseorang.


Di peringkat antarabangsa, negara-negara Islam yang lain seperti  Arab Saudi, Mesir, Jordan, Turki, Bahrain dan lain-lain telah menggunakan vaksin ini sebagai usaha pencegahan penyakit tersebut.


Sesungguhnya tindakan tersebut telah didasari dengan fatwa-fatwa yang telah dikeluarkan oleh badan-badan fatwa yang berautoriti dan juga melalui kenyataan tokoh-tokoh ulama Islam di peringkat global.


Mimbar ingin menarik perhatian sidang jemaah sekalian untuk sama-sama memahami isu berkaitan vaksin COVID-19 ini dengan merujuk sumber-sumber ilmiah yang tepat.


Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) telah mengeluarkan majalah Al-Bayan siri 7 yang membahaskan tentang pengambilan vaksin COVID-19 dalam aspek hukum dan permasalahannya.


Majalah ini juga boleh dimuat turun daripada laman web rasmi Pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Semoga penerangan daripada majalah Al-Bayan ini dapat merungkai kekeliruan masyarakat mengenai isu vaksin ini.

Marilah juga kita berdoa kepada Allah SWT supaya memberi pertolongan dan pemeliharaan terhadap semua yang bakal menerima suntikan vaksin serta kurniakanlah kejayaan kepada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan ini.


Semoga kita diberi kemenangan dalam perjuangan menghentikan pandemik ini.

Mengakhiri khutbah, marilah kita sama-sama hayati firman Allah SWT dalam surah at-Taubah, ayat 51: Bermaksud : “Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal".”
Tags: imunisasi, khutbah, komuniti, sejahtera
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments