mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Institusi Kekeluargaan Pemangkin Komuniti Bebas Dadah

Petikan Khutbah Jumaat 19 Februari 2021M/ 7 Rejab 1442H JAWI

Institusi Kekeluargaan Pemangkin Komuniti Bebas Dadah

Mempunyai keluarga bahagia adalah impian setiap manusia. Islam telah memberikan tanggungjawab yang besar kepada ketua keluarga untuk membina sebuah keluarga yang bahagia berteraskan syariat dalam segenap perkara.

jawi_logo.jpg
Kebahagiaan dalam keluarga bukan semata-mata diukur pada keperluan harta bahkan lebih dari itu ia seharusnya dipenuhi dengan kasih sayang yang erat sesama ahli keluarga.


Sebagai muslim, marilah kita renungi firman Allah SWT di dalam surah al-Furqan ayat 74 yang bermaksud : “Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.”

Saban hari kita sering mendengar isu-isu berkaitan masalah sosialyang semakin membimbangkan. Tidak dinafikan lagi, antara isu yang menyumbang kepada permasalahan ini adalah penyalahgunaan dadah.

Lihatlah, walaupun ketika kita masih berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, namun apa yang menyedihkan penyalahgunaan dadah dilaporkan masih lagi berlaku. Ini menunjukkan bahawa isu ini masih membelenggu kehidupan masyarakat di negara ini.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) sehingga tahun 2020, terdapat lebih 140 ribu penagih dadah telah direkodkan. Daripada jumlah tersebut, hampir 80 peratus terdiri daripada bangsa Melayu dan beragama Islam.


Kajian menunjukkan bahawa antara faktor penyumbang kepada penyalahgunaan dadah adalah berpunca daripada kepincangan institusi keluarga yang membawa kepada tekanan hidup dan perlakuan di luar batas.


Ini termasuklah pengaruh rakan yang dianggap sebagai teman bagi menumpang kasih dan perhatian yang akhirnya hanya mengundang kehancuran.

Sebenarnya kerajaan telah membelanjakan ratusan juta ringgit untuk menangani isu penyalahgunaan dadah ini dengan membina pusat-pusat pemulihan bahkan turut menggalakkan penubuhan Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP).


Kerajaan juga telah menjalankan pelbagai kempen pendidikan dan pencegahan bagi memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai bahayanya gejala ini.


Namun, tanpa kerjasama daripada semua pihak terutama masyarakat, gejala ini sukar untuk ditamatkan.

Justeru, sebagai anggota masyarakat yang prihatin, kita mestilah sama-sama berganding bahu dan mengambil langkah-langkah yang proaktif bagi membendung gejala sosial dalam dalam masyarakat daripada terus membarah.


Marilah kita mengorak langkah bermula daripada keluarga kita sendiri, antaranya ialah:

Pertama : Perkukuhkan pegangan akidah dan amalkan kehidupan beragama di dalam keluarga.


Dengan kehidupan beragama yang sempurna sudah pasti akan menghindarkan seseorang daripada gejala yang tidak sihat kerana agama adalah benteng paling ampuh dalam memelihara diri daripada melakukan perkara-perkara yang menyanggahi syariat.

Kedua : Pastikan ahli keluarga menjalinkan hubungan yang baik dengan masyarakat. Hubungan yang baik atau jalinan yang erat dalam kalangan masyarakat akan menimbulkan nilai keperihatinan dengan keadaan sekeliling.


Hal ini secara tidak langsung akan menjadikan anggota masyarakat itu bersikap penyayang, peduli dan saling menasihati.


Ketiga : Sentiasalah prihatin dan mengambil berat tentang perkembangan anak-anak dari sudut jasmani, emosi, rohani, intelektual dan sahsiah.


Ketahui perkembangan atau perubahan diri dan peribadi anak-anak. Kenali siapa rakan-rakan mereka sama ada sewaktu di sekolah, pusat pengajian tinggi dan sebagainya.


Awasilah penggunaan telefon pintar mereka supaya mereka tidak terlibat dengan aktiviti-altiviti tidak bermoral.

Keempat : Berdoalah agar masyarakat kita sentiasa terpelihara dan dilindungi oleh Allah SWT daripada sebarang keburukan seperti gejala penyalahgunaan dadah ini.


Doa adalah senjata bagi orang-orang mukmin apatah lagi doa ibu bapa terhadap kebaikan, keselamatan dan pemeliharaan anak-anak daripada kerosakan dan keburukan.


Realiti hari ini, generasi anak-anak muda berhadapan dengan pelbagai perkara negatif yang boleh mempengaruhi pembentukan diri mereka.


Bukan sahaja dalam isu penyalahgunaan dadah, malah lebih dari itu mereka juga berhadapan dengan pengaruh gejala-gejala sosial yang merosakkan.

Lihatlah, baru-baru ini kita dikejutkan dengan isu penglibatan anak-anak gadis yang masih menuntut di pusat pengajian tinggi telah mendaftarkan diri sebagai ‘sugar baby’ di aplikasi Sugarbook. Inilah yang meresahkan ramai ibu bapa.


Aplikasi yang memberi penjenamaan semula maksiat ini seolah-olah mahu mengaburi mata masyarakat.


Apa yang dibimbangi ialah lama-kelamaan aktiviti maksiat ini dilihat seolah-olah sesuatu yang biasa di mata masyarakat terutama remaja.


Justeru, kerajaan telah mengambil tindakan yang sewajarnya dengan menghalang sebarang akses untuk menggunakan aplikasi ini.Sebagai muslim dan warga yang prihatin, marilah kita sama-sama berusaha memastikan diri kita dan ahli keluarga terutama anak-anak tidak terlibat dengan sebarang aktiviti yang meruntuhkan akhlak.


Inilah cabaran kita dalam membendung medium maksiat yang pelbagai ini dengan memperkasakan dakwah kepada masyarakat dan menguat kuasakan undang-undang yang berkesan bagi menyekat perkembangannya.


Sebagai ibu bapa, berilah sepenuh perhatian kepada pendidikan agama, akidah dan akhlak anak-anak supaya mereka terpelihara dan tidak terjebak dengan sebarang aktiviti yang membinasakan masa depan mereka.


Sekiranya para jemaah mempunyai sebarang maklumat berkaitan gejala tidak bermoral ini,laporkanlah kepada pihak berkuasa.


Sama-samalah kita berdoa dan berusaha agar anak-anak dan saudara seIslam kita tidak terjebak dan terjerumus dalam aktiviti yang tidak sihat ini.


Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita merenungi peringatan Allah SWT melalui Surah at-Tahrim, ayat 6: “Wahai orang-orang yang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya manusia dan batu (berhala), neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya), mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan."
Tags: dadah, khutbah, sugar daddy
Subscribe

Posts from This Journal “dadah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments