mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Al-Quran Mukjizat Teragung, Israk Mikraj Anugerah Teristimewa

Petikan Khutbah Jumaat 12 Mac 2021M/ 28 Rejab 1442H JAWI


Al-Quran Mukjizat Teragung, Israk Mikraj Anugerah Teristimewa


Al-Quran adalah wahyu Allah SWT yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW melalui perantaraan malaikat Jibril AS untuk disampaikan kepada seluruh umat manusia.
jawi_logo.jpg

Penurunannya daripada lauh mahfuz ke dunia secara berperingkat selama 23 tahun untuk menjadi petunjuk kepada manusia ke arah kebenaran.


Firman Allah SWT di dalam surah As-Syura ayat 52 yang bermaksud: “Dan demikianlah Kami wahyukan kepadamu (Muhammad) - al-Quran sebagai roh (yang menghidupkan hati dengan perintah Kami; engkau tidak pernah mengetahui (sebelum diwahyukan kepadamu): apakah Kitab (al- Quran) itu dan tidak juga mengetahui apakah iman itu; akan tetapi Kami jadikan al-Quran: cahaya yang menerangi, Kami beri petunjuk dengannya sesiapa yang Kami kehendaki di antara hamba-hamba Kami. Dan sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) adalah memberi petunjuk dengan al-Quran itu ke jalan yang lurus.”


Setelah melalui banyak tempoh masa dan zaman, isi kandungan al-Quran tetap utuh dan segar. Ia tidak sedikit pun terjejas oleh peredaran zaman yang begitu lama. Inilah sumber utama hukum-hakam Islam yang wajib kita pegang.


Malah, lebih daripada itu ia juga mempunyai peranan yang besar kepada manusia dalam pelbagai aspek kehidupan yang merangkumi sosial, ekonomi, pendidikan dan perundangan.


Justeru, kita mestilah meyakini bahawa al-Quran sangat istimewa dan mempunyai pelbagai kelebihan yang tiada tolok bandingnya di dunia ini. Lihatlah setiap ayatnya mudah dan jelas dengan pelbagai gaya bahasa supaya ianya dapat difahami dan dipelajari dengan baik.


Renungkan firman Allah SWT di dalam surah ad-Dukhan ayat 58: Maksudnya: “Maka sesungguhnya tujuan Kami memudahkan al-Quran dengan bahasamu (wahai Muhammad), ialah supaya mereka (yang memahaminya) beringat dan insaf (untuk beriman dan
mematuhinya).”


Sesungguhnya al-Quran sangat mulia di sisi Islam. Ia bukan sekadar kitab biasa sebaliknya mempunyai adab dan tertib yang mesti dijaga.


Imam an-Nawawi di dalam kitab at-Tibyan Fi Adab Hamlatil Quran telah menggariskan adab-adab membaca dan berinteraksi dengan al-Quran.

Antaranya ialah kita mestilah berada dalam keadaan suci, memilih tempat yang bersih, mengadap ke arah kiblat, menutup aurat, membaca dengan jelas dan tidak terburu-buru.

Sesungguhnya kita diajar untuk sentiasa memuliakan al-Quran pada setiap masa walaupun ketika hendak melupuskan cebisan kecil daripada ayat-ayat al-Quran.


Amat mendukacitakan apabila melihat ada dalam kalangan masyarakat kita yang mengabaikan tanggungjawab memelihara al-Quran dengan membuang mushaf mulia ini sewenang-wenangnya di merata tempat.

Mimbar mengingatkan sidang Jemaah sekalian, marilah kita sama-sama mengambil tanggungjawab untuk memelihara kesucian dan kemuliaan al-Quran.


Jika terdapat naskhah-naskhah al-Quran walaupun cebisan kecil yang sudah tidak dapat digunakan, rujuklah ke Pusat Pelupusan Al-Quran Darul Kalam yang diselia oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan bagi melupuskan mushaf-mushaf lama atau boleh juga merujuk pusat pelupusan al-Quran yang bertauliah.


Dalam pada itu, patuhilah dan fahami garis panduan pengurusan pelupusan bahan-bahan penerbitan dan perhiasan yang mengandungi ayat-ayat suci al-Quran yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.


Di zaman kecanggihan teknologi masa kini, tentunya kebanyakan dalam kalangan kita memiliki aplikasi al-Quran dalam telefon pintar dan gajet masing-masing.


Justeru, marilah kita menjaga adab ketika menggunakan aplikasi tersebut sebagaimana kita memelihara adab-adab ketika berinteraksi dengan mushaf al-Quran.

Sidang jemaah yang dirahmati Allah, Bersempena dengan peristiwa israk dan mikraj, marilah kita sama-sama mengambil iktibar daripada peristiwa agung ini. Israk dan mikraj adalah peristiwa agung yang dilalui oleh Rasulullah SAW.


Peristiwa yang besar ini telah membawa kepada pensyariatan ibadah solat fardu lima waktu kepada umat Islam.


Sesungguhnya kita wajib meyakini bahawa perjalanan yang dilalui oleh baginda SAW adalah dengan roh dan jasad hanya dalam satu malam.

Pelbagai hikmah dan pengajaran di dalam peristiwa ini yang dapat kita jadikan sebagai pedoman hidup terutamanya kewajipan solat fardu lima waktu yang wajib kita pelihara.


Kita dituntut untuk menunaikan kewajipan solat dengan sempurna, lebih-lebih lagi secara berjemaah.


Justeru, marilah kita merebut peluang untuk bersama-sama mengimarahkan rumah-rumah Allah melalui solat fardu berjemaah. Dalam pada itu, asuh dan didiklah anak-anak sejak dari kecil untuk mendirikan solat.


Semoga dengan kesungguhan kita memelihara solat, kita akan tergolong dalam kalangan mereka yang beroleh kejayaan di dunia dan akhirat.

Di samping itu, peristiwa israk dan mikraj juga mengajar kita tentang kewajipan menjauhi perbuatan keji seperti memakan riba, harta anak yatim, perzinaan dan lain-lain.


Rasulullah SAW telah diperlihatkan azab seksa terhadap mereka yang melakukan dosa-dosa tersebut.


Justeru, marilah kita memelihara diri dan keluarga daripada terjebak dengan sebarang perbuatan keji dan mungkar.


Ingatlah bahawa azab Allah SWT sangat pedih kepada mereka yang derhaka terhadap-Nya. Semoga kehidupan kita sentiasa terpandu ke jalan yang benar dan diredai Allah SWT.

Mengakhiri khutbah, mari kita renungi firman Allah SWT di dalam Surah Al Isra’ ayat 1: Bermaksud : “Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”
Tags: al-quran, israk, khutbah, mikraj
Subscribe

Posts from This Journal “israk” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments