mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Israk dan Mikraj : Perjalanan Agung Rasulullah SAW

Petikan Khutbah Jumaat 12.03.2021 l 28 Rajab 1442H  JAIS

Israk dan Mikraj : Perjalanan Agung Rasulullah SAW

Menjelang bulan Rajab, Peristiwa Israk dan Mikraj sering kita perkatakan pada setiap tahun. Ia adalah bukti kekuasaan dan kebesaran Allah SWT. Juga merupakan satu mukjizat kepada Nabi Muhammad SAW.

Menurut Ibnu Mas’ud Radhiallahu Anhu, perjalanan Israk Mikraj berlaku pada suatu malam setahun sebelum Baginda berhijrah ke Madinah.

Peristiwa ini dirakamkan dalam surah al-Israk ayjais.jpgat pertama, sebagaimana dibaca pada awal khutbah ini bermaksud : “Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.”

Dalam perjalanan Israk dan Mikraj, Allah SWT memperlihatkan kepada Rasulullah SAW, berbagai-bagai rahsia alam dunia dan alam akhirat. Firman Allah SWT dalam surah al-Najmu ayat 18, “Demi sesungguhnya, ia telah melihat sebahagian dari sebesar besar tanda-tanda (yang membuktikan luasnya pemerintahan dan kekuasaan) Tuhannya.”

Dalam peristiwa itu, Rasulullah SAW bertemu dengan Allah SWT, lantas menerima perintah kewajipan menunaikan Solat. Ini menunjukkan bahawa solat seolah-seolah agenda utama menjadi keperluan dalam hidup kita.

Malah Allah SWT secara berulang-ulang memerintahkan kita mengerjakan solat dengan cara-cara yang tertentu dan memuji-muji orang yang mengerjakan solat itu melalui susunan ayat-ayat-Nya dalam surah alMukminun.

Malah mengurniakan ganjaran yang istimewa kepada orang yang sentiasa menjaga solatnya iaitu Syurga Firdaus sebagaimana firmannya dalam surah al-Mukminun ayat 9-11 : “Dan mereka yang tetap memelihara solatnya, mereka itulah orangorang yang berhak mewarisi.Yang akan mewarisi Syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya.”

Menurut Syekh Abdul Halim Mahmud mantan Syekh Al-Azhar, terdapat beberapa kesan daripada Israk dan Mikraj Rasulullah SAW, antaranya:

1. Terpisahnya kaum yang lemah jiwa, yang diselubungi perasaan syak dan teragak-agak daripada kumpulan umat Islam yang sedang bangkit dan mantap iman mereka.

2. Orang-orang Islam Mekah telah melepaskan jiwa mereka daripada segala bentuk tarikan kebendaan, dan telah menyingkirkan diri daripada runtunan hawa nafsu, semata-mata kerana Allah SWT.

3. Orang-orang Islam Mekah semakin sabar dan tabah menghadapi insiden-insiden kekerasan, kezaliman dan siksaan daripada kaum Musyrikin Mekah dan menjadikan jiwa mereka lebih suci menerima takdir Allah SWT.

4. Kepercayaan mereka terhadap Rasulullah SAW, semakin kukuh, menerima apa sahaja yang disampaikan oleh Baginda, hingga sanggup meninggalkan kampung halaman untuk berhijrah ke Madinah, berjihad menegakkan Syiar Islam, sehingga Islam sampai kepada kita hari ini.

Nikmat yang paling istimewa diterima Rasulullah SAW pada malam yang penuh barakah itu ialah Ibadat solat.

Ibadat tersebut dapat menjalin perhubungan erat antara hamba dengan Penciptanya.

Solat merupakan detik-detik munajat, dan penumpuan diri sepenuhnya kepada Allah SWT. Abu Ali al-Daqqaq Radhiallahu Anhu berkata; solat itu kedudukannya seumpama Mikraj.

Ia merupakan perhubungan kita yang amat dekat dengan Allah SWT.

Lantaran itu maka sewajarnya solat itu bersifat sempurna, tersisih daripada alam kebendaan, tersisih daripada alam nafsu dan syahwat, tersisih daripada alam fitnah, agar kita yang melakuan solat itu, bertawajuh sepenuhnya kepada Allah SWT, sampai merasakan kelazatan dan kenikmatan yang dikecapi ketika mengadapnya.

Pentingnya solat itu hinggakan diangkat sebagai rukun Islam yang kedua, selepas mengucap dua kalimah syahadat.

Hadis daripada Umar bin Al-Khatab Radhiallahu Anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Islam itu engkau bersaksi bahawa sesungguhnya tiada tuhan selain Allah dan sesungguhnya Muhammad itu utusan Allah, engkau mendirikan solat, mengeluarkan zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan mengerjakan ibadah haji ke Baitullah jika engkau mampu melakukannya" (Riwayat Muslim)

Bahkan orang-orang yang enggan menunaikan solat dianggap tidak beragama.

Menurut Ibnu Umar Radhiallahu Anhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda; “ Dan tiada beragama bagi orang yang tidak menunaikan solat. (Riwayat Al-Tabrani) Solat juga adalah ibadat yang pertama sekali disoal pada hari akhirat.

Menurut Hadis daripada Abdullah bin Qart Radhiallahu Anhu katanya: Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Perkara pertama yang dihisab pada sesaorang hamba pada hari kiamat ialah solatnya. Jika sempurna solatnya, maka sempurnalah segala amalannya. Jika rosak, maka rosaklah seluruh amalannya”. (Riwayat al-Tabrani)

Bagi mengakhiri khutbah pada kali ini marilah kita menghayati saranan berikut agar dapat dijadikan pedoman dalam hidup kita.

1.Umat Islam wajib meyakini bahawa peristiwa Israk dan Mikraj berlaku kepada Nabi Muhammad SAW dengan roh dan jasad.

2.Umat Islam hendaklah istiqamah melaksanakan ibadat solat yang merupakan perintah Allah SWT melalui Israk dan Mikraj.

3.Umat Islam hendaklah mengetahui bahawa Israk dan Mikraj adalah perkara ghaib yang tidak boleh dipertikai melalui akal manusia.

“Dan mereka yang ingkar itu berkata: "Mengapa tidak diturunkan kepada (Muhammad) satu mukjizat dari Tuhannya? "Maka jawablah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya perkara yang ghaib itu tertentu bagi Allah; oleh itu tunggulah (hukuman Allah), sesungguhnya aku juga di antara orang-orang yang menunggu.” (Surah Yunus: 20)

Tags: israk, khutbah, mikraj, solat
Subscribe

Posts from This Journal “solat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments