mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Al-Quran: Petunjuk Sepanjang Zaman

Petikan Khutbah Jumaat: 2 April 2021M/ 19 Syaaban 1442H JAWI

Al-Quran: Petunjuk Sepanjang Zaman

Bulan Ramadan adalah bulan yang sinonim dengan al-Quran. Pada bulan ini al-Quran diturunkan oleh Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW sebagai panduan utama dalam memenuhi dan melengkapi kehidupan manusia.
jawi_logo.jpg
Kedudukan al-Quran sebagai mukjizat teragung bukan hanya untuk memandu manusia ke jalan yang benar semata-mata, bahkan menjauhkan manusia daripada terjerumus ke lembah kesesatan.

Renungkan firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah, ayat 185:Bermaksud: “(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.”


Beberapa hari sahaja lagi kita akan menyambut kedatangan Ramadan al-Mubarak. Bulan yang amat dirindui dan dinanti-nanti oleh orang-orang yang bertaqwa.


Bagaimana agaknya persediaan al-Quran kita dalam menyambut bulan Ramadan ini? Apakah kita telah membudayakan pembacaan al-Quran dalam jadual seharian atau masih tidak endah akan kepentingan membaca dan memahami al-Quran?


Ayuh, kita persiapkan minda, jiwa dan roh untuk menjadikan al-Quran sebagai tetamu utama sepanjang bulan Ramadan.


Lihatlah, bagaimana kesungguhan Nabi SAW dengan al-Quran setiap kali tibanya bulan Ramadan. Baginda akan mengulangkaji bacaan al-Quran dengan malaikat Jibrail AS.


Justeru, persiapkanlah diri kita sebelum memasuki gerbang Ramadan dengan sebaik-baiknya supaya kita dapat mendekatkan diri dengan al-Quran secara optimum.

Al-Quran berperanan besar dan pelengkap dalam memenuhi aspek-aspek kehidupan manusia. Ia bukan sahaja membina akidah yang sahih dan mantap, bahkan mensejahterakan minda, membezakan di antara perkara yang hak dan yang batil, membentuk dan mencorak kehidupan berlandaskan ilmu serta memandu manusia dalam mengatur dan membina sebuah sistem sosial yang sempurna.


Dalam pada itu, al-Quran juga turut berperanan dalam pembentukan institusi kekeluargaan, memelihara dan memulihara alam sekitar, sistem kejiranan, kemajuan sains dan teknologi, sumber kuasa elektrik dan air, sistem pendidikan, keharmonian dan kesejahteraan rakyat dan apa sahaja yang perlu dan mendesak dalam kehidupan manusia di atas dunia.Inilah kehebatan al-Quran yang diturunkan di bulan Ramadan yang mulia ini yang merupakan jantung kehidupan umat Islam sepanjang masa.

Peranan al-Quran ini tentunya memberi impak yang besar dalam sistem pengurusan dan tadbir urus kehidupan manusia.


Panduan daripada al-Quran sememangnya adalah yang terbaik. Justeru, jadikanlah al-Quran sebagai rujukan utama dan bukan hanya memberi tumpuan dalam pembacaan al-Quran semata-mata tanpa mengambil manfaat daripada intipati al-Quran itu sendiri.

Sesungguhnya, memuliakan al-Quran adalah satu keutamaan. Namun,masih terdapat dalam kalangan masyarakat yang tidak peka dan bermain-main dalam isu memuliakan al-Quran.


Antaranya, pertama: kurang membaca al-Quran.


Dalam mendepani kesibukan dunia janganlah berlalu satu hari dalam kehidupan kita tanpa memberi masa kepada al-Quran.


Amat malang dan rugilah mereka yang diberikan kesihatan dan akal yang sihat oleh Allah SWT, tetapi tidak mampu mengatur masa dan ruang untuk al-Quran.


Hari demi hari, bulan demi bulan semuanya berlalu tanpa lidah digerakkan dan dibasahi dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.


Kedua: Tidak gemar melihat dan memerhati al-Quran sama ada dalam bentuk mushaf, aplikasi al-Quran dalam telefon pintar, gajet dan seumpamanya.


Ketiga: Tidak suka mendengar ayat-ayat al-Quran yang diperdengarkan.


Keempat: Tidak mahu menghafal atau menambah hafalan.


Kelima: Tidak percaya atau rasa keberatan menggunakan ayat-ayat al-Quran sebagai rawatan alternatif dalam penyembuhan penyakit di samping perubatan moden.Keenam: Tidak mahu berfikir untuk melihat isu-isu kehidupan melalui minda al-Quran. Al-Quran hanya dijadikan sebagai rawatan jiwa dan bukan cara fikir serta tadabbur.

Ketujuh: Tidak mahu menjadikan al-Quran sebagai panduan dalam kehidupan berkeluarga, sistem kewangan, penjagaan alam sekitar, pengurusan tadbir urus, pengendalian jenayah dan setiap lapangan kehidupan.Renungi hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmizi daripada Ibnu Abbas Radhiyallahu ‘anhuma bahawa Rasulullah SAW bersabda:Bermaksud: “Orang yang tidak ada di dalam dadanya sepotong pun ayat al-Quran adalah seperti rumah yang ditinggalkan kosong”.

Sempena menyambut kedatangan bulan Ramadan yang mulia, marilah kita mempersiapkan minda dan jiwa kita untuk memberi perhatian yang lebih kepada al-Quran.


Tingkatkan mutu dan kualiti pembacaan, tambahkan koleksi hafalan ayat-ayat al-Quran dan berusahalah memahami al-Quran melalui bacaan terjemahan, tafsir dan tadabbur makna.


Carilah guru-guru al-Quran yang mursyid dalam membantu kita memahami makna sebenar ayat-ayat al-Quran.


Dalam pada itu, marilah kita berusaha menggunakan ruang dan peluang sebaik-baiknya pada bulan Ramadan nanti untuk bermuhasabah kembali hubungan kita dengan al-Quran.


Latihlah diri dengan ketahanan dan keterujaan untuk hidup dalam gelombang al-Quran dengan membuat persediaan menyusun aktiviti al-Quran.


Dalam tempoh pandemik COVID-19  yang masih belum berakhir ini, kita seharusnya menjadikan pembacaan al-Quran sebagai rutin harian bersama keluarga secara fizikal atau maya.

Semoga al-Quran akan sentiasa tersemat dalam hati dan sanubari kita sekeluarga bukan sahaja pada bulan Ramadan, bahkan di sepanjang kehidupan.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, renungkan firman Allah SWT di dalam surah al-Isra’ ayat 9:  Maksudnya: “Sesungguhnya al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul(agama Islam), dan memberikan berita yang menggembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.”
Tags: al-quran, khutbah, petunjuk
Subscribe

Posts from This Journal “al-quran” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments