mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Jangan hina Islam

Petikan Khutbah Jumaat 02.04.2021 l 19 Sya’ban 1442H JAIS

Jangan hina Islam

Musuh-musuh Islam sering menjadikan Agama yang suci ini sebagai sasaran dalam pelbagai bentuk.

Sindiran dan persepsi yang jauh terpesong daripada kebenaran adalah antara bentuk-bentuk penghinaan yang sering berlaku.

Fenomena ini disokong oleh perbuatan biadap umat Islam itu sendiri yang bersikap acuh tidak acuh terhadap ilmu agama, malah membiarkan diri dalam kejahilan dan ketirisan akhlak.

Ada yang sanggup melakukan senda gurau terhadap hukum-hukum Islam, mengolok-olokkan syariat dan peraturan, mempermain-mainkan hukum untuk menghina syariat beragama.jais.jpg

Allah berfirman dalam Surah al-Taubah ayat 65 seperti yang dinyatakan di permulaan khutbah tadi membawa maksud; “Dan jika engkau bertanya kepada mereka (tentang ejek-ejekan itu) tentulah mereka akan menjawab: Sesungguhnya kami hanyalah berbual dan bermain-main. Katakanlah: Patutkah nama Allah dan ayat-ayatNya serta RasulNya kamu memperolok-olok dan mengejeknya?”.

Hari ini, ada manusia yang suka mempermainkan kalimah Allah malah mengeluarkan kenyataan dan pandangan yang bercanggah dengan akhlak dan aqidah Islam.

Tidak sedarkah mereka dengan kebiadapan sebegini mengundang kemurkaan Allah? Alpakah mereka bahawa tindakan itu amat bertentangan dengan sunnah Rasulullah SAW?

Dalam hal ini Allah SWT menegaskan melalui firmanNya dalam surah al-An’am ayat 70: “Mereka itulah orang-orang yang dijerumuskan (ke dalam azab Neraka) dengan sebab apa yang telah mereka usahakan. Bagi mereka disediakan minuman dari air panas yang menggelegak dan azab seksa yang tidak terperi sakitnya, disebabkan mereka kufur ingkar (semasa hidupnya).”

Syeikh Dr. Abdul Karim Zaydan menyatakan bahawa semua perkataan dan perbuatan yang terkandung di dalamnya sebarang penghinaan terhadap Allah, para Rasul, ayat-ayat Al-Quran dan peraturan agama Islam adalah membawa kepada murtad.

Syeikh Dr. Wahbah AlZuhayli pula menegaskan bahawa seorang Muslim yang mencerca atau menghina Allah SWT, Nabi Muhammad SAW, mana-mana Malaikat atau para nabi yang telah diutuskan dianggap telah kufur.

Keimanan terpelihara dan terbukti dengan cara meletakkan keutamaan ketaatan kepada Allah dan RasulNya.

Ini termasuklah mempertahankan ajaran Islam, menghindari sebarang bentuk penghinaan terhadap Islam dan sentiasa memelihara diri daripada sebarang perlakuan yang bertentangan dengan Agama.

Benarlah sabda Nabi SAW sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik Radhiallahu‘anhu: “Tiga perkara di mana sesiapa mempunyainya, maka dia akan merasai kemanisan iman: seseorang yang menjadikan Allah dan RasulNya sebagai yang paling dicintainya, tidak mencintai seseorang melainkan keranaNya dan membenci untuk kembali kekufuran sepertimana dia tidak suka untuk dicampakkan ke dalam neraka.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim )

Bagaimana yang dikatakan sebagai menghina agama? Ia boleh berlaku dengan banyak cara. Antaranya ialah seperti;

1. Perbuatan atau perkataan yang mencerca Allah SWT, menghina Nabi Muhammad SAW dan mempersendakan Al-Quran.

2. Mempersenda dan meremehkan sebarang hukum Agama yang dinyatakan oleh al-Quran dan al-Hadith.

3. Menghina sunnah Rasulullah SAW dalam apa jua bentuk. Ini kerana segala apa yang diterima daripada Rasulullah SAW adalah merupakan wahyu Allah SWT kepada Rasulullah SAW yang mengandungi segala aspek ajaran Islam.

4. Enggan melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam alQuran dan al-Sunnah.

5. Menghina ajaran Islam yang bersifat qat’ie dengan cara perkataan, komen, ulasan atau tulisan, sama ada secara kesemuanya atau salah satu daripadanya.

6. Mempermain-mainkan syiar Islam dan tidak menjaga adab terhadap perlakuan sunat dalam Agama seperti memperlekehkan seruan azan.

Demi mempertahankan kemuliaan Islam ini, para pemimpin hendaklah sentiasa berperanan dan bersikap tegas berlandaskan nas Syariat serta peruntukan perundangan negara.

Sebanyak 25 kali perkataan ‘Islam’ dinyatakan jelas meliputi pelbagai aspek dalam keseluruhan 183 perkara dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ditambah pula dengan sekitar 30 kali perkataan ‘Agama’ dan perkataan ‘Syarak’ yang turut merujuk kepada Islam selaku Agama Persekutuan yang perlu difahami, dipatuhi dan dipelihara sepanjang masa.

Semoga Allah terus mengurniakan kekuatan kepada para pemimpin pelbagai peringkat untuk mempertahankan kesucian agama. Negeri Selangor Darul Ehsan amat mengambil berat berkenaan jenayah menghina dan mempermain-mainkan agama islam.

Ingatlah semua! Menghina agama Islam merupakan suatu kesalahan jenayah syariah di negeri Selangor Darul Ehsan dan semua negeri lain di Malaysia.

Peruntukan-peruntukan yang membabitkan kesalahan ini diletakkan dalam bahagian yang berkaitan dengan kesucian agama Islam dan institusinya. Menghina agama dalam apa jua cara adalah kesalahan jenayah menurut Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 pada Bahagian III. Kesalahan Yang Berhubungan Dengan Kesucian Agama Islam Dan Institusinya juga boleh dilihat dalam seksyen 9, 10 dan 11.

Peruntukan ini termasuklah kesalahan bagi mana-mana orang mempersenda, menghina, mencemuh atau menyebabkan dipandang hina ayat-ayat al-Quran atau al-Hadith yang apabila disabitkan, boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Mengakhiri khutbah Jumaat pada hari ini, mimbar mengemukakan penegasan pengajaran dan pelan tindakan yang boleh kita tekuni, amati dan amalkan;

1. Setiap orang Islam berkewajipan untuk menjaga kesucian Agama Islam.

2. Setiap muslim Jangan sekali-kali mempersenda dan mengambil mudah sebarang hukum agama seperti yang dijelaskan dalam al-Quran dan al-Hadith.

3. Kita hendaklah hormati dan taati sumber perundangan keputusan dan ijmak, qiyas dan fatwa mengenai hukum hakam serta hal ehwal kesejahteraan umat Islam yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Selangor, Jabatan Mufti dan Muzakarah Fatwa peringkat Kebangsaan.

4. Sentiasalah awasi diri dan ahli keluarga serta masyarakat sekeliling daripada menghina Islam atau mempersenda Allah dan rasulNya kerana termasuk dalam erti kata menyakiti Allah dan RasulNya.

“Sesungguhnya orang-orang yang melakukan perkara yang tidak diredai Allah dan RasulNya, Allah melaknatkan mereka di dunia dan di akhirat dan menyediakan untuk mereka azab seksa yang menghina.” (Surah al-Ahzab : 57)

Tags: hina, islam, khutbah
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments