mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Siapkan Dirimu Untuk Ramadan

Petikan Khutbah Jumaat 09.04.2021 l 26 Sya’ban 1442H JAIS

Siapkan Dirimu Untuk Ramadan

Di antara nikmat terbesar yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada hamba-hambaNya ialah nikmat berada di bulan Ramadan.

Inilah bulan, di mana Allah akan membuka seluas-luasnya pintu rahmat, keampunan dan pembebasan dari azab neraka, istimewajais.jpg untuk hamba-hambaNya yang ingin melakukan perubahan dalam hidup, bertaubat serta memohon keampunan kepada Allah SWT.

Firman Allah SWT dalam surah AlBaqarah ayat 183 sebagaimana yang telah dibacakan di awal khutbah tadi yang bermaksud; “Wahai orang-orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, sampai kamu bertakwa”.

Menjadi suatu yang lumrah bagi umat Islam, saban tahun apabila tibanya Ramadan, kita diperingatkan secara berulang kali kalimah takwa.

Namun, apa yang menjadi persoalannya, sudahkah kita mencapai tahap takwa itu setiap kali datangnya Ramadan?

Di dalam bulan Ramadan juga, Allah menjanjikan pahala yang berlipat kali ganda kepada hambaNya yang tekun melaksanakan kebaikan.

Ini berdasarkan sebuah hadis daripada Abu Hurairah Radhiallahu’anhu bahawa beliau berkata, Nabi SAW bersabda:"Setiap amal anak Adam akan digandakan pahalanya sebanyak 10 kali ganda sehingga 700 kali ganda. Allah berkata: Kecuali puasa, sesungguhnya ia milik-Ku, dan Aku yang akan membalasnya. Orang yang berpuasa meninggalkan nafsu syahwat dan makannya kerana aku”. (Riwayat Muslim)

Bahkan Allah SWT juga menjanjikan pengampunan terhadap segala dosa yang pernah dilakukan oleh hambaNya, berdasarkan kepada sebuah hadis daripada Abu Hurairah Radhiallahu’anhu, Nabi SAW telah bersabda “Sesiapa yang mengerjakan puasa Ramadan dengan keadaan penuh keimanan dan mengharapkan rahmat Allah SWT, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu”. (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Sebagai hamba Allah yang beriman, wajib bagi setiap diri kita, menjadikan bulan Ramadan sebagai medan untuk kita menginsafi dan bermuhasabah supaya menjadi hamba Allah yang benar-benar beriman dan muslim yang cemerlang di dunia dan di akhirat.

Melalui ibadah puasa yang dilakukan dengan kesungguhan, dihiasi dengan amal-amal ibadah yang lain seperti menyantuni golongan fakir, miskin dan anak-anak yatim dengan amalan bersedekah, memperbanyakkan membaca al-Quran, berzikir, bertarawih, berqiamulail dan lain-lain lagi, sebenarnya ia merupakan ubat yang paling mujarab untuk membersihkan jiwa kita daripada kuman-kuman mazmumah disamping mendorong kita kepada kehidupan yang bahagia dan diredai Allah SWT.

Demi memastikan ibadah puasa Ramadan tahun ini benar-benar memberi perubahan yang besar dalam diri kita, persediaan dan persiapan yang cukup rapi mesti kita lakukan. Antaranya ialah :

1. Kita hendaklah mempunyai ilmu dan kefahaman yang mendalam terhadap ibadah puasa yang akan kita lakukan. Sekiranya seseorang itu berpuasa dalam keadaan mengetahui dan memahami batas-batasnya, maka ibadah puasanya akan lebih berkualiti dan memperolehi ganjaran pahala.

Terdapat dalam kalangan masyarakat kita, yang cukup menjaga diri daripada melakukan perkara yang boleh membatalkan puasa, dengan mengelakkan diri daripada makan dan minum, namun dalam masa yang sama mereka masih melakukan maksiat kepada Allah SWT, tidak menunaikan solat, berjudi, mendedahkan aurat, melihat perkara-perkara yang haram, boros dan membazir dalam berbelanja dan perkara-perkara mazmumah yang lain.

Akibatnya, ibadah puasanya menjadi sia-sia, hanya sekadar berlapar dan dahaga sahaja. Ingatlah amaran Nabi SAW melalui sebuah hadis daripada Abu Hurairah Radhiallahu’anhu bahawa Nabi SAW telah bersabda;  “Boleh jadi orang yang berpuasa, tiada baginya daripada puasa tersebut melainkan hanya lapar semata-mata”. (Riwayat Ibnu Majah)

2. Perbanyakkan amalan sunat seperti puasa Isnin Khamis. Ini dapat kita lihat apabila Nabi SAW melakukan ibadah puasa sunat Isnin dan Khamis secara tetap, bahkan baginda akan lebih kerap berpuasa sunat apabila datang sahaja bulan Sya’ban.

Menurut sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Saidatina Aisyah Radhiallahu’anha pernah menyatakan dengan maksudnya; ”Aku tidak melihat Rasulullah SAW berpuasa genap sebulan melainkan bulan Ramadan dan aku tidak melihatnya mengerjakan puasa pada bulan yang lain lebih banyak daripada yang dikerjakan dalam bulan Syaaban”. (Riwayat Muslim)

3. Menghidupkan rasa rindu, cinta dan seronok dengan kehadiran Ramadan yang semakin hampir dengan memperbanyakkan doa dan pengharapan terhadap Allah SWT. Nabi SAW apabila masuk sahaja bulan Rejab, maka para sahabat kerap mendengar Nabi berdoa dengan penuh pengharapan semoga dapat bertemu Ramadan.

Ini berdasarkan kepada hadis dari Anas bin Malik Radhiallahu’anhu berkata, apabila masuk bulan Rejab, Nabi SAW berdoa yang bermaksud : “Ya Allah, limpahilah berkat kepada kami pada bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikanlah kami (dengan selamat) ke bulan Ramadan”. (Riwayat Al-Tabrani)

Marilah kita memastikan Ramadan tahun ini adalah yang terbaik berbanding Ramadan yang lalu dengan kita melakukan perkara yang dinyatakan tadi.

Jadikanlah Ramadan sebagai bulan pesta ibadah, dengan kita melakukan persiapan yang terbaik untuk merebut ganjaran-ganjaran yang terlalu banyak yang Allah SWT janjikan sepanjang bulan mulia ini.

Jangan pula jadikan Ramadhan sebagai pesta juadah, hanya sibuk memilih menu dan juadah berbuka sepanjang sebulan berpuasa tetapi jauh daripada matlamat berpuasa itu sendiri.

Bagi mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita mengambil beberapa isi penting khutbah ini sebagai panduan kita bersama iaitu;

1. Umat Islam hendaklah meyakini bahawa ibadah puasa Ramadhan adalah difardukan ke atas setiap mukallaf dan akan dihisab di akhirat.

2. Umat Islam wajib mengamalkan segala yang diperintahkan oleh Allah dan Rasulnya demi kebahagiaan hakiki di dunia dan akhirat.

3. Umat Islam mestilah melaksanakan ibadah puasa yang diperintahkan sama ada puasa zahir dan batin bagi mendapatkan sebaik ganjaran daripada Allah SWT.

“ (Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang batil). Kerana itu, sesiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan sesiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur.” (Al-Baqarah ayat 185)

Tags: khutbah, puasa, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “ramadhan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments