mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Rahmat Ramadan

Petikan Khutbah Jumaat 16 April 2021M/ 4 Ramadan 1442H JAWI

Rahmat Ramadan

Bulan Ramadan telah dipilih Allah SWT sebagai bulan yang difardukan padanya ibadat puasa kepada umat Islam supaya dapat menjadikan mereka hamba-hamba-Nya yang bertakwa.
jawi_logo.jpg

Orang yang berasa gembira dengan kehadiran Ramadan membuktikan dirinya tahu kelebihan bulan Ramadan berbanding bulan-bulan lain.


Ayat 183 Surah al-Baqarah yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu,supaya kamu bertaqwa.”

Puasa merupakan ibadah yang dapat mendidik jiwa bagi meraih taqwa.


Puasa bukan sahaja ibadah yang diperintahkan kepada Nabi SAW dan umatnya, malah turut dilaksanakan oleh umat-umat Nabi terdahulu sebelum Baginda SAW.

Marilah sama-sama kita gunakan kesempatan pada bulan barakah ini untuk memburu rahmat Allah SWT melalui ibadah puasa yang sempurna semata-mata kerana Allah SWT demi mencapai darjat puasa yang tertinggi.

Ambillah peluang di bulan yang mulia ini untuk melaksanakan solat fardu secara berjemaah di masjid, surau dan di mana sahaja serta disusuli dengan solat sunat rawatib.


Berniat iktikaflah ketika berada di masjid kerana ia sangat dituntut untuk dilakukan di bulan Ramadan.


Namun janganlah diabaikan tanggungjawab untuk mematuhi setiap peraturan dan SOP yang  telah ditetapkan oleh pihak berkuasa untuk mengalakkan berlakunya penularan wabak pandemik COVID-19 di rumah ibadat.

Di samping ibadah di siang hari di bulan Ramadan, marilah kita beristiqamah melakukan qiyam Ramadan dengan ibadah yang disunatkan iaitu solat tarawih.


Imarahkanlah masjid dan surau dengan sama-sama menunaikan solat isyak dan solat sunat tarawih secara berjemaah.


Hadis yang diriwayatkan oleh Imam at-Tirmizi daripada Abu Zar RA, Rasulullah SAW bersabda : “Sesungguhnya sesiapa yang solat qiyam bersama imam sehingga selesai, maka Allah telah memberikannya ganjaran qiyam sepanjang malam.”

Kesempatan di bulan Ramadan ini juga, marilah kita melakukan ibadah-ibadah yang disukai oleh Rasulullah SAW antaranya ialah melazimi membaca al-Quran.


Rasulullah SAW mengulangi bacaan al-Quran bersama Jibril AS sekali pada setiap tahun dan ketika tahun kewafatannya,


Baginda SAW mengulanginya bersama Jibril sebanyak dua kali.


Lihatlah para alim ulama’ dan salafussoleh, apabila tibanya bulan Ramadan, mereka mengagungkan al-Quran dengan membaca serta mengkhatamkannya sepertimana Imam as-Syafi’e Rahimahullah yang mengkhatamkan al-Quran sebanyak enam puluh kali pada bulan Ramadan di luar bacaan solat.

Setiap masa yang terluang di bulan Ramadan seharusnya kita isi dengan membaca al-Quran malah lebih baik kita bertadarus bersama ahli keluarga mahupun sahabat handai yang baik bacaannya.


Tiada alasan untuk tidak membaca al-Quran kerana di zaman ini terdapat pelbagai aplikasi al-Quran dalam telefon pintar.


Ketahuilah bahawa biarpun kita tidak lancar untuk membacanya atau kurang mahir, namun Allah SWT akan memberikan ganjaran pahala kerana kesungguhan kita untuk membaca kitab suci ini.

Sesungguhnya Rasulullah SAW juga banyak melakukan amalan bersedekah dan memberi makan berbuka puasa di bulan Ramadan.


Ini menunjukkan bahawa bersedekah pada bulan ini mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Imam al-Bukhari meriwayatkan hadis, daripada Ibn ‘Abbas Radhiyallahu ‘anhuma, beliau berkata : “Adalah Nabi SAW seorang yang paling pemurah dan menjadi lebih pemurah pada bulan Ramadan ketika Jibril AS bertemu dengannya...”

Marilah kita merebut kelebihan bersedekah di bulan Ramadan dan memberi makan kepada orang yang berpuasa untuk berbuka.


Tentunya ada dalam kalangan keluarga mahupun jiran tetangga yang menghadapi kesulitan hidup. Justeru, inilah saat terbaik untuk kita meningkatkan amalan bersedekah sepenuh keikhlasan mengharapkan rahmat dan keredaan Tuhan.

Marilah kita mengambil keberkatan Ramadan untuk menguatkan rasa cinta dan kasih sayang sesama insan. Semaikan nilai kasih sayang di dalam keluarga, terutamanya kepada kedua ibu bapa.


Sentiasalah berhubung dengan mereka. Penuhi hajat dan keperluan mereka sebaik-baiknya lebih-lebih lagi pada bulan yang mulia ini.


Jika ada sengketa dan perbalahan dalam kalangan kita, segeralah bermaaf-maafan dan memohon keampunan daripada Allah SWT.

Di samping ibadah puasa dan amalan soleh yang kita lakukan, peliharalah diri dengan menjauhi segala perbuatan, pertuturan, penglihatan dan pendengaran yang merosakkan pahala amalan.


Alangkah ruginya jika keberkatan Ramadan dicemari dengan umpatan, celaan dan fitnah.


Jagalah adab sebagai seorang muslim terutama di media sosial seperti facebook, whatsapp, twitter, instagram dan sebagainya.


Bulan rahmat ini sewajarnya dipenuhi dengan segala amalan kebaikan dan kebajikan yang mengundang pahala yang berganda-ganda.


Sentiasalah mengingati Allah, bersabar dengan ujian dan dugaan, bersangka baik dan reda dengan takdir-Nya.

Sidang jemaah yang dirahmati Allah, Mimbar mengambil kesempatan untuk mengingatkan para jemaah sekalian mengenai keselamatan makanan sepanjang Ramadan ini.


Utamakan aspek kebersihan ketika menyediakan juadah berbuka puasa. Pastikan bahan mentah yang digunakan adalah segar, bersih dan berkualiti.


Bagi mereka yang berkunjung ke bazar Ramadan, patuhilah SOP yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa, pilihlah juadah secara bersederhana dan tidak membazir.


Carilah juadah yang halal lagi baik, bersih dan selamat. Belilah makanan daripada peniaga yang mengamalkan kebersihan.


Pastikan juadah yang dibeli ditutup dengan sempurna dan tidak terdedah kepada pencemaran serta utamakan pemilihan makanan yang dapat membina kesihatan diri supaya dapat melakukan ibadah dengan khusyuk dan sempurna.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, marilah kita menjayakan ihya’ Ramadan dan menjadikan bulan ini sebagai medan tarbiah membina kekuatan rohani dan jasmani.


Renungkan firman Allah SWT di dalam surah Ali ‘Imran, ayat 133: “Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa.”
Tags: khutbah, rahmat, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “rahmat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments