mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Al-Quran, Mukjizat Agung Sepanjang Zaman

Petikan Khutbah Jumaat 30.04.2021 l 18 Ramadan 1442H JAIS

Al-Quran, Mukjizat Agung Sepanjang Zaman

Al-Quran merupakan mukjizat yang terbesar dikurniakan kepada Nabi Muhammad SAW yang mencabar kekuatan dan pemikiran manusia.

Manusia tidak mampu menandingi Al-Quran sama ada dari segi bahasa, makna dan cerita-cerita yang terkandung di dalamnya.jais.jpg

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 23-24 sebagaimana yang telah dibacakan di awal khutbah tadi yang bermaksud; “Dan kalau kamu ada menaruh syak tentang apa yang Kami turunkan (al-Quran) kepada hamba kami (Muhammad), maka cubalah buat dan datangkanlah satu surah yang sebanding dengan al-Quran itu dan panggillah orang-orang yang kamu percaya boleh menolong kamu selain dari Allah, jika betul kamu orang-orang yang benar. Maka kalau kamu tidak dapat membuatnya dan sudah tentu kamu tidak dapat membuatnya, maka peliharalah diri kamu dari api Neraka yang bahanbahan bakarannya: Manusia dan batu-batu (berhala), (iaitu neraka) yang disediakan untuk orang-orang kafir.”

Tidak seperti kitab-kitab terdahulu yang lain, al-Quran adalah kitab yang Allah turunkan dan Allah yang akan peliharanya.

Al-Quran tidak terbatas hanya pada zaman Nabi SAW sahaja, bahkan mukjizat al-Quran adalah berterusan sepanjang zaman.

Mukjizat-mukjizat hissi yang dapat dilihat dan dirasa seperti tongkat menjadi ular bagi Nabi Musa Alaihis Salam, keluar unta daripada celah batu bagi Nabi Soleh Alaihis Salam berakhir dengan kewafatan nabi-nabi tersebut.

Tetapi bagi Nabi Muhammad SAW disamping memiliki mukjizat hissi, baginda memiliki mukjizat ilmiah iaitu al-Quran yang kekal walaupun baginda telah wafat meninggalkan kita.

Al-Quran adalah ucapan-ucapan dan kalimah yang terdiri daripada Alif Ba Ta biasa tetapi ia mampu masuk ke lubuk hati jiwa manusia membuatkan akal terpaksa mengagungkannya.

Orang-orang kafir cuba memesongkan orang lain daripada al-Quran.

Semakin mereka berusaha melakukan demikian, semakin nampak kesesatan mereka dan terserlah pula kebenaran al-Quran.

Sesungguhnya mukjizat para Nabi diturunkan sesuai dengan cabaran ketika itu. Contohnya umat Nabi Musa Alaihis Salam terkenal dengan sihir maka mukjizat Nabi Musa Alaihis Salam berupa tongkat menjadi ular menelan segala ular tukang sihir Firaun.

Maka al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW sebagai mukjizat yang melemahkan masyarakat jahiliah yang mengagungkan sastera dan puisi.

Al-Quran menandingi kepakaran sasterawan dan menandingi puisi yang digantung di dinding Kaabah.

Sesungguhnya al-Quran juga mampu menyelesaikan fitnah yang dihadapi manusia.

Hadis daripada Al-Haris katanya bahawa Ali bin Abi Talib Radhiallahu’anhu mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Akan berlaku fitnah. Aku bertanya: Apa penyelesaiannya wahai Rasulullah? Baginda bersabda : Kitab Allah, di dalamnya berita sebelum kamu, cerita selepas kamu dan hukum di antara kamu”. (Riwayat Al-Tirmidzi)

Al-Quran mendatangkan berita-berita terdahulu, perkhabaran sesudah kita dan menjadi penghukum di antara kita. Ia adalah kata putus bukannya gurauan, sesiapa yang meninggalkannya kerana sombong, Allah akan menghancurkannya.

Sesiapa yang mencari petunjuk selain Allah, Allah akan sesatkannya. Ia adalah tali Allah yang kukuh.

Al-Quran juga adalah peringatan yang bijaksana, jelas dan jalan yang lurus. Ia tidak dapat diseleweng oleh hawa nafsu, ia tidak boleh disamarkan oleh lidah, para Ulama tidak kenyang-kenyang dengannya.

Tidak jemu dengan banyak diulang dan tidak berkurang keajaibannya.

Hadis daripada Abdullah bin Mas’ud Radhiallahu’anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda : “ Al-Quran ini adakah hidangan Allah. Oleh itu hadaplah hidangan Allah ini sepuas hati kamu. Al-Quran ini adalah tali Allah (cahaya yang menjadi petunjuk), cahaya yang terang dan ubat yang mujarab, pengawal bagi orang yang berpegang dengannya, penyelamat bagi orang yang mengikutnya, sesiapa yang tersesat akan dipandunya, sesiapa yang menyimpang akan dibetulkan, keajaibannya tiada henti, keagungan dan kemanisan bacaannya tidak akan terjejas walau sekerap mana sekalipun diulang. Bacalah kerana Allah, kerana ia akan memberikan kamu ganjaran jika kamu membacanya setiap satu huruf sepuluh ganjaran. Saya tidak katakan Aliif Laam Miim sebagai satu huruf tetapi alif (1 huruf) dan Laam (1 huruf) dan Miim (1 huruf).” (Riwayat Al-Hakim)

Di dalam al-Quran terdapat berita-berita terdahulu yang sahih dan tepat seperti kejadian langit dan bumi, penciptaan Adam dan Hawa, sejarah kaum Nuh, Hud, Soleh, Ashabul kahfi, Habib Al-Najjar dan lainlain.

Begitu juga khabar-khabar terkemudian seperti kisah-kisah Yakjuj dan Makjuj, Hari Kiamat, Mahsyar, Syurga, Neraka dan lain-lain. Malah para ahli sejarah juga merujuk berita-berita ini kepada al-Quran.

Walaupun orang-orang barat cuba menimbulkan keraguan ke atas alQuran dengan menafikan kesahihan pengumpulan al-Quran yang dimulai oleh Saidina Abu Bakar namun ia dapat dipatahkan dengan konsep dan ilmu sanad dalam Islam.

Abdullah bin Al-Mubarak berkata “kalau tiada sanad orang akan berkata apa yang dia hendak katakan”

Antara mukjizat-mukjizat ilmiah al-Quran adalah:-

1. Pembentukkan awan. Allah menghantar angin sebelum datang rahmatnya (hujan) hingga angin membawa awan mendung, Allah halakan kepada negara yang mati iaitu kering kontang, lalu Allah turunkan hujan.

2.Peringkat kejadian manusia. Allah ciptakan manusia daripada pati yang berasal dari tanah kemudian Allah jadikannya pada penetapan yang kukuh. Kemudian Allah ciptakan benih itu menjadi sebuku darah beku, kemudian seketul daging kemudian menjadi beberapa tulang, kemudian Allah balut tulang itu dengan daging.

3.Fungsi tangan dan jari. Allah maha berkuasa menyusun jari jemari. Sangat mudah manusia menyakini bahawa tangan manusia dicipta oleh pencipta dengan tugas-tugas yang luar biasa. Dan banyak lagi mukjizat ilmiah al-Quran dalam bentuk sains.

Manakala golongan Plural yang menganggap manusia dapat sampai kepada tuhan yang sama melalui agama yang berlainan adalah ditentang oleh al-Quran.

Firman Allah dalam surah al-An’am ayat 153 : “ Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain) itu mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa.”

Golongan Liberal pula mengajak umat Islam agar tidak menerima apa sahaja daripada teks-teks al-Quran dan hadis nabi SAW, apatah lagi pendapat para ulama.

Menurut mereka, banyak kandungan al-Quran yang sudah tidak relevan dengan kemajuan zaman. Begitu juga banyak lagi aliran-aliran dan fahaman yang menentang al-Quran.

Namun Allah telah berfirman dalam surah al-Taubah ayat 32: “Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).”

Mengakhiri khutbah kali ini, berikut adalah beberapa perkara yang boleh dijadikan pedoman:

1. Umat islam hendaklah meyakini bahawa al-Quran adalah mukjizat ilmiah yang terbesar kepada Nabi Muhammad SAW yang akan kekal hingga hari kiamat.

2. Umat islam perlu sedar al-Quran adalah kitab yang menyelesaikan masalah manusia.

3. Umat islam hendaklah meyakini bahawa mukjizat al-Quran membuktikan kebenaran islam yang tidak mampu ditentang oleh sesiapa sahaja.

“ Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan yang sebanding dengannya, walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri.” (Surah al-Isra’ : 88)

Tags: khutbah, liberal, mukjizat, pluralisme, quran
Subscribe

Posts from This Journal “quran” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments