mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Menggandakan Amalan Memburu Lailatul Qadar

Petikan Khutbah Jumaat 30 April 2021M/ 18 Ramadan 1442H JAWI

Menggandakan Amalan Memburu Lailatul Qadar

Sama ada sedar atau tidak, kita akan memasuki sepuluh terakhir Ramadan. Tentunya inilah fasa yang sangat istimewa kerana padanya terdapat satu malam yang dinamakan al-Qadar.
jawi_logo.jpg

Lailatul Qadar adalah anugerah Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya yang bermujahadah mengharapkan rahmat dan keampunan-Nya.

Betapa hebatnya malam tersebut sehinggakan Allah SWT menyebutkan tentangnya di dalam al-Quran sebagaimana firman-Nya di dalam surah al-Qadr, ayat 1 hingga 5 yang bermaksud : “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam al-Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar.”


Lailatul Qadar merupakan malam yang sangat agung kerana al-Quran telah diturunkan pada malam tersebut.


Pada malam tersebut juga Allah SWT menganugerahkan keberkatan, kerahmatan, keampunan dan kemuliaan kepada hamba-hamba-Nya yang beribadah dengan penuh khusyuk, ikhlas dan semata-mata mengharapkan keredaan Allah SWT.

Imam al-Bukhari meriwayatkan hadis, daripada Abu Hurairah Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda : Bermaksud : “Sesiapa yang menghidupkan dengan melakukan ibadah pada malam al-Qadar dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran berserta keampunan nescaya akan dihapuskan dosa-dosanya yang terdahulu.”

Berikutan kemuliaan dan keagungan yang terdapat pada malam tersebut, Rasulullah SAW sangat menggalakkan umatnya memburu Lailatul Qadar pada sepuluh malam terakhir Ramadan.


Hal ini sebagaimana yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari Rahimahullah daripada ‘Aisyah Radhiyallahu ‘anha, Nabi SAW bersabda: Bermaksud: “Carilah malam al-Qadar pada bilangan hari yang ganjil, pada sepuluh hari-hari terakhir di bulan Ramadan.”

Marilah kita bersama-sama berusaha merebut ganjaran yang telah disediakan oleh Allah SWT pada malam al-Qadar dan bermujahadah di sepuluh malam terakhir Ramadan ini dengan istiqamah menghidupkan malam-malam Ramadan dengan ibadah yang lebih berkualiti.


Rebut peluang mengimarahkan masjid dan surau dengan solat fardu berjemaah, solat sunat tarawih dan berniat iktikaf di masjid.


Perbanyakkan amalan-amalan soleh seperti membaca, bertadarus dan menghayati makna al-Quran, beristighfar dan berzikir kepada Allah.


Di samping itu, hulurkanlah sedekah seikhlas hati ke tabung-tabung masjid dan surau serta berikan sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

Di samping itu. jauhilah maksiat dan perkara yang sia-sia. Rebutlah Lailatul Qadar dengan amal keikhlasan. Inilah masa untuk memburu kemenangan melawan godaan nafsu.


Perbanyakkan doa kepada Allah SWT. Mohonlah keampunan kepada-Nya dan bertaubat atas segala dosa yang pernah kita lakukan.

Khatib ingin mengingatkan bahawa di samping ibadah puasa yang difardukan di bulan Ramadan, kita juga diwajibkan untuk mengeluarkan zakat fitrah.


Ia merupakan zakat badaniah yang telah disyariatkan pada tahun kedua Hijrah bagi setiap Muslim untuk melaksanakannya dalam tempoh bermula 1 Ramadan sehingga sebelum solat sunat Aidilfitri.


Jika ibadah puasa mengajar kita erti kesusahan dan kelaparan, maka zakat fitrah mendidik kita supaya mensyukuri nikmat rezeki dan menjauhi sifat bakhil, sombong dan takbur dengan harta yang dimiliki. Jika matlamat puasa adalah untuk mencapai tahap takwa yang tinggi kepada Allah SWT, maka zakat fitrah dapat menyucikan diri kita daripada perkara lalai dan keji.

Renungkan hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah, daripada Ibnu ‘Abbas Radhiyallahu ‘anhuma, Rasulullah SAW bersabda : Bermaksud : “Rasulullah SAW mewajibkan zakat fitrah untuk menyucikan orang yang berpuasa daripada perkara lalai dan perkataan keji, dan juga untuk memberi makan orang miskin.”

Justeru, mimbar mengingatkan kepada para Jemaah sekalian untuk bersegera mengeluarkan zakat fitrah mengikut kadar yang telah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan bagi tahun ini iaitu sebanyak RM5, RM7 dan RM14 mengikut tahap pendapatan dan kemampuan masing- masng. Janganlah bertangguh-tangguh sehingga ke akhir Ramadan supaya kewajipan ini tidak terabai akibat kelalaian diri kita sendiri.

Pelbagai saluran dan kaedah untuk membayar zakat fitrah telah disediakan terutamanya dalam tempoh pandemik ini antaranya melalui aplikasi mobil SnapNPay, e-Wallet Boost dan perkhidmatan JomPay menerusi perbankan internet semua institusi perbankan yang menawarkan kemudahan pembayaran cara ini.


Kita juga boleh membayar terus kepada amil-amil zakat yang bertauliah dengan cara mengakses QR Code SnapNPay bagi membolehkan transaksi tanpa tunai dibuat terus menerusi mereka.


Di samping itu, kaedah bayaran secara pandu lalu di masjid-masjid juga disediakan tertakluk kepada kebenaran pihak berkuasa dan SOP yang ditetapkan.


Mimbar juga mengingatkan para Jemaah sekalian supaya tunaikanlah kewajipan zakat yang lain seperti zakat harta, perniagaan, pendapatan, saham, KWSP, emas, perak, wang simpanan dan sebagainya. Ini juga merupakan satu kewajipan bagi mereka yang berkemampuan.


Pusat Pungutan Zakat-MAIWP turut menyediakan pelbagai saluran untuk memudahkan kita membayar zakat antaranya melalui potongan gaji, perbankan internet, kad kredit Islamik dan kaunter bergerak pungutan zakat.

Dengan zakat yang telah kita keluarkan, ramai asnaf yang telah mendapat manfaatnya melalui agihan yang dilaksanakan oleh MAIWP.


Bagi memudahkan dan mempercepatkan agihan zakat kepada asnaf yang memerlukan bantuan, MAIWP turut menyediakan kaedah wakalah yang diberikan kepada pembayar zakat untuk mengagihkan zakat.


Wakalah merupakan dasar pengembalian wang zakat oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan kepada entiti yang membayar zakat kepada Pusat Pungutan Zakat-MAIWP.


Bagi individu dan syarikat atau organisasi, pengembalian zakat boleh diberikan sehingga 50 peratus daripada jumlah bayaran zakat.


Bagi majikan pula, pengembalian zakat boleh diberikan sehingga 37.5 peratus daripada jumlah potongan gaji zakat kakitangan.


Manakala bagi pusat pengajian tinggi, pengembalian zakat boleh diberikan sehingga 50 peratus daripada jumlah potongan gaji zakat kakitangan.


Bagi individu dan entiti yang layak menerima wakalah, zakat perlu diagihkan sebagai mewakili MAIWP kepada asnaf yang layak.

Di Wilayah Persekutuan ini terdapat ramai dalam kalangan kita yang tergolong dalam kategori miskin bandar yang mesti dibantu.


Justeru, bagi semua yang berkerja dan mencari rezeki di Wilayah-Wilayah Persekutuan hendaklah membayar zakat kepada PPZ-MAIWP.


Dengan jumlah zakat yang kita keluarkan, kita juga memperolehi rebat cukai daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri. Semakin tinggi jumlah zakat, semakin tinggi rebat cukai yang akan diperolehi.


Harus diingat, janganlah membayar zakat kepada pihak-pihak lain tidak berautoriti. Sesiapa yang membayar zakat melalui amil atau pihak yang tidak dilantik oleh MAIWP, maka dia telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 16 (b) Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) dan boleh dikenakan hukuman jika sabit kesalahan.


Sebelum khatib mengakhiri khutbah, marilah kita mengambil pengajaran dan iktibar daripada bicara mimbar pada hari ini, antaranya:

Pertama : Lailatul Qadar adalah anugerah Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya yang bermujahadah mengharapkan rahmat dan keampunan-Nya.

Kedua : Beristiqamahlah melakukan amal ibadah di sepuluh terakhir Ramadan dan meninggalkan perkara-perkara yang sia-sia di samping berdoa sepenuh pengharapan memohon keampunan daripada Allah SWT.

Ketiga : Tunaikanlah kewajipan zakat sama ada zakat fitrah, zakat harta, zakat pendapatan dan sebagainya melalui saluran yang betul demi manfaat asnaf-asnaf di Wilayah Persekutuan. Semoga dengan zakat yang kita keluarkan, Allah SWT akan menyucikan jiwa dan harta yang kita miliki.

Mengakhiri khutbah, renungkan firman Allah SWT di dalam surah an-Nuur ayat 52 : Bermaksud : “Dan sesiapa yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya dan takut melanggar perintah Allah serta, menjaga dirinya jangan terdedah kepada azab Allah, maka merekalah orang-orang yang beroleh kemenangan.”
Tags: fitrah, khutbah, lailatul qadar, zakat
Subscribe

Posts from This Journal “lailatul qadar” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments