mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat Muhasabah Ramadan Menuju Kejayaan

Petikan Khutbah Jumaat 25 Ramadan 1442H/ 7 Mei 2021M JAWI

Muhasabah Ramadan Menuju Kejayaan


Sedar atau tidak, hari ini merupakan hari Jumaat terakhir dalam bulan Ramadan pada tahun ini. Betapa hibanya hati seorang Mukmin apabila menyedari akhir Ramadan semakin mendekati.

jawi_logo.jpg

Hampir sebulan menikmati keindahan beramal soleh di bulan penuh barakah ini, namun tentunya kita akan berpisah dengan bulan yang penuh dengan keberkatan, kerahmatan, kemuliaan dan keampunan ini.


Bersyukurlah kerana biarpun kita masih dalam pandemik COVID-19, Allah SWT masih lagi memberikan peluang untuk kita menikmati ibadah di bulan mulia ini.


Mari kita sama-sama renungkan maksud firman Allah SWT di dalam surah al-‘Ankabut, ayat 69” “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya.”

Tentunya ketika di awal Ramadan, kita telah menanam azam dengan penuh iltizam untuk melakukan perubahan sempena hadirnya Ramadan dengan memperbanyakkan solat sunat, mengkhatamkan al-Quran, bersedekah pada setiap hari sepanjang Ramadan, menutup aurat sepenuhnya, memperbanyakkan zikir serta selawat dan sebagainya.


Malah kita juga berazam untuk membuang segala sifat mazmumah yang mengotori jiwa insan. Kini tibalah masanya untuk bermuhasabah sejauh manakah azam tersebut dapat kita tunaikannya dengan sebaik-baiknya.


Dengan bermuhasabah, kita dapat memperbaiki amalan bahkan kita juga dapat membina semangat untuk terus beristiqamah dengan pelbagai amal baik dan kebajikan.


Contohilah Rasulullah SAW yang sangat tekun melakukan amal ibadah di hari-hari terakhir Ramadan sedangkan baginda Nabi SAW telah dijanjikan oleh Allah SWT untuk memperolehi ganjaran syurga yang kekal abadi.


Renungkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, daripada Aisyah Radhiyallahu ‘anha, beliau berkata : Bermaksud : “Adalah Rasulullah SAW itu bersungguh-sungguh (dalam beribadah) pada sepuluh yang terakhir (dari bulan Ramadan) melebihi ibadah baginda pada hari-hari yang lain.”


Ramadan hampir menutupkan tirainya dan tidak lama lagi ia akan berlalu meninggalkan kita. Maka seharusnya kita memanjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana telah memberikan kesempatan kepada kita untuk beribadah sepanjang bulan Ramadan kali ini. Kita berdoa mudah-mudahan Allah SWT memanjangkan umur kita untuk bertemu dengan Ramadan yang seterusnya.

Tanda bersyukur kepada Allah SWT itu ialah dengan meneruskan amalan kebaikan meski pun berada di luar bulan Ramadan. Ia sebagai bukti bahawa seseorang itu benar-benar beriman dan bertakwa kepada Allah SWT.


Jika di bulan Ramadan kita banyak membaca dan mampu mengkhatamkan al-Quran, maka begitulah sepatutnya pada bulan-bulan yang lain. Jika kita banyak bersedekah dalam bulan Ramadan, maka demikian jugalah pada bulan-bulan seterusnya. Ini kerana tawaran ganjaran berganda pada bulan Ramadan bukanlah matlamat terakhir amalan kita.

Justeru, pada hari-hari akhir Ramadan yang berbaki ini, marilah kita bulatkan tekad dan keazaman untuk memanfaatkannya sebaik mungkin.


Pastikan kita dapat laksanakan solat Tarawih dan qiamullail pada hari terakhir ini meskipun dalam kesibukan membuat persiapan menjelang hari raya.


Sebelum berakhirnya Ramadan, marilah kita bersungguh-sungguh kembali kepada perintah Allah SWT serta bertaubat di atas segala dosa dan kesilapan kita pada masa lalu. Sesungguhnya Allah SWT suka memberikan keampunan-Nya terutamanya di dalam bulan ini.


Sebaliknya, orang yang tidak mendapat keampunan Allah SWT, merekalah golongan yang paling rugi.


Ibnu Hibban mencatatkan sebuah hadith daripada Abu Hurairah RA, bahawa ketika Nabi SAW menaiki mimbar lalu bersabda: Bermaksud : “Amin, Amin , Amin (sebanyak 3 kali)”. Baginda SAW ditanya: “Wahai Rasulullah, apabila kamu menaiki mimbar, kamu telah berkata amin, amin , amin”. Maka Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Jibril AS telah datang kepadaku, lalu dia (Jibril) berkata: Celakalah siapa yang bertemu dengan bulan Ramadan tetapi tidak diampunkan baginya maka dia akan dimasukkan ke dalam neraka serta dijauhkan (daripada rahmat) oleh Allah SWT. Katakanlah (wahai Muhammad): Amin. Maka aku katakan: Amin. Dan sesiapa sempat dengan kedua orang tuanya tetapi tidak berlaku baik kepada mereka. Kemudian dia meninggal maka dia akan dimasukkan ke dalam neraka serta dijauhkan (daripada rahmat) oleh Allah SWT. Katakanlah (wahai Muhammad): Amin. Maka aku katakan: Amin. Dan sesiapa yang disebutkan kamu kepadanya dan dia tidak berselawat kepadamu, maka dia akan dijauhkan (daripada rahmat) oleh Allah SWT. Katakanlah (wahai Muhammad): Amin. Maka aku katakan: Amin”.

Merenungi hadis ini, kita mengetahui betapa malangnya mereka yang tidak mendapat pengampunan di dalam bulan Ramadan kerana mereka turut diancam dengan neraka dan dijauhkan dari rahmat Allah SWT.


Justeru, marilah kita bersungguh-sungguh melaksanakan amal soleh agar kita mendapat rahmat serta diampuni segala dosa. Mudah-mudahan, muhasabah ini menjadikan kita seorang mukmin yang bertakwa dan berjaya mengharungi madrasah Ramadan sebagaimana yang dituntut Allah SWT.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, renungkan beberapa kesimpulan sebagai peringatan kita bersama :

Pertama : Lakukanlah amal yang terbaik di dalam bulan Ramadan ini. Contohilah Rasulullah SAW yang semakin tekun beribadah pada sepuluh akhir Ramadan.

Kedua : Bersyukurlah kepada Allah SWT yang memanjangkan usia kita sehingga di fasa terakhir Ramadan tahun ini dan berdoalah agar kita bertemu lagi dengan Ramadan yang akan datang.

Ketiga : Mohonlah keampunan daripada Allah SWT sebelum berakhirnya Ramadan dan bertaubatlah atas segala dosa yang pernah kita lakukan.

Renungkan firman Allah SWT di dalam Surah an-Nisa’, ayat 40 : Bermaksud : “Sesungguhnya Allah tidak sekali-kali menganiaya (seseorang) sekalipun seberat zarah (debu). Dan kalaulah (amal yang seberat zarah) itu amal kebajikan, nescaya akan menggandakannya dan akan memberi, dari sisiNya, pahala yang amat besar.”
Tags: khutbah, muhasabah, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “ramadhan” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments