mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Istiqamah Selepas Ramadhan

Petikan Khutbah Jumaat 14.05.2021 l 02 Syawwal 1442H JAIS

Istiqamah Selepas Ramadhan

Ramadhan yang telah berlalu pastinya meninggalkan seribu satu kenangan terindah dalam diri kita semua. Masih terasa lagi keindahan kita berpuasa di siang hari dan bertarawikh di malamnya pula.

Ditambah lagi dengan amalan tadarus Al-Quran, qiamullail dan lain-lain lagi. Itulah keistimewaan Ramadhan berbanding bulan-bulan lain.    jais.jpg

Perasaan sedih meninggalkan Ramadhan dan harapan untuk bertemu lagi Ramadhan pada tahun hadapan merupakan fitrah jiwa orang yang cintakan amal soleh sepertimana dinyatakan oleh Mu’alla bin AlFadhl, salah seorang ulama tabi’ tabiin berkata : “Para salaf terdahulu, selama enam bulan sebelum datangnya Ramadhan, mereka berdoa agar Allah mempertemukan mereka dengan bulan Ramadhan. Kemudian, selama enam bulan sesudah ramadhan, mereka masih berdoa agar Allah menerima amalan mereka sepanjang bulan Ramadhan.”

Oleh itu, sebagai tanda syukur kita dengan nikmat Bulan Ramadhan yang telah berlalu, marilah! kita pertingkatkan lagi amal-amal soleh kita seperti hadir ke masjid dan surau untuk solat berjemaah, mencintai majlis ilmu, bersedekah, membaca Al-Quran dan puasa sunat seperti puasa sunat 6 hari di bulan Syawwal.

Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Ayyub al-Ansari Radhiallahu’anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian diiringinya dengan puasa enam hari di Bulan Syawwal, maka yang demikian itu seolah-olah berpuasa selama setahun.” (Riwayat Muslim)

Oleh itu, sewajarnya semangat dan kesungguhan kita dalam mentaati perintah Allah sepanjang Ramadhan yang lalu diteruskan disepanjang hidup kita. Itulah matlamat Ramadhan yang sebenarnya untuk membentuk seseorang itu menjadi insan yang bertakwa.


Pada hari ini khatib ingin berkongsi panduan untuk kita semua terus istiqamah dengan amal soleh sepertimana yang dicapai di bulan Ramadhan.

Antaranya adalah:

1. Sentiasalah ikhlas dalam setiap amalan yang kita lakukan. Persoalannya, mengapakah semangat kita beramal soleh pada bulan Ramadhan lebih hebat berbanding dengan keadaan kita di bulan yang lain? Adakah kita beramal hanya kerana disebabkan bulan Ramadhan? Sekiranya amal soleh yang kita lakukan ikhlas kerana Allah SWT, sepatutnya segala kebaikan tersebut kita istiqamah laksanakannya sepanjang masa dalam kehidupan. Apabila kita istiqamah menambah amalan maka, akan bertambahlah keimanan.

2. Perbanyakkanlah berdoa kepada Allah SWT agar kita dikurniakan kekuatan untuk melakukan amal soleh dan dijauhkan daripada godaan iblis dan syaitan yang sentiasa menghasut kita untuk melakukan maksiat. Rasulullah SAW sering berdoa sepertimana yang dinyatakan di dalam sebuah hadis apabila Syahr bin Hausyab Radhiallahu’anhu bertanya pada Ummu Salamah Radhiallahu’anha, isteri Rasulullah SAW tentang doa yang sering diucapkan oleh Rasulullah SAW ketika berada di rumahnya bersama Ummu Salamah Radhiallahu’anha. Lalu dijawabnya:"Baginda (Nabi SAW) sering berdoa : Wahai Tuhan yang membolakbalikkan hati-hati, teguhkanlah hati ku di atas AgamaMu. (Riwayat Al-Tirmizi)

3. Berusahalah mencari sahabat yang suka melakukan kebaikan kerana mereka akan sentiasa mengajak kita melakukan kebaikan bahkan menegur kesalahan dan dosa yang kita lakukan. Berkaitan memilih sahabat yang baik dalam hidup ini, Abu Musa Al-Asyaari Radhiallahu’anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Perumpamaan sahabat yang baik dan teman yang jahat itu seperti penjual kasturi dan tukang besi, maka si penjual kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun si tukang besi mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

4. Hayatilah sirah para nabi, rasul-rasul Alaihimussolatuwassalam dan kehidupan para sahabat Rasulullah Ridhwanullahi’alaihim. Mencontohi perjuangan mereka yang sentiasa istiqamah di jalan kebenaran. Mereka bukan sahaja diuji dengan kesusahan bahkan dihina, dicaci, dipulau dan lain-lain dugaan tetapi segala ujian tersebut tidak melunturkan keimanan mereka sebaliknya mereka tetap teguh mentaati perintah Allah SWT.

5. Mulakanlah amal soleh secara berperingkat tetapi berterusan. Bermula dengan jumlah yang sedikit kepada jumlah yang banyak. Dari Aisyah Radhiallahu’anha, beliau mengatakan bahawa Rasullulah SAW bersabda: “Bahawa sesungguhnya amalan yang paling disukai oleh Allah SWT ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit.” (Riwayat Al-Bukhari)

Sebagai contohnya, mulakanlah amalan membaca Al-Quran dengan jumlah yang sedikit dan ringan. Begitu juga amalan puasa sunat, mulakanlah dengan puasa sunat pada hari Isnin atau Khamis. Lakukanlah secara berterusan tanpa jemu sehingga akhirnya kita dapat melazimi segala ibadah tersebut. Menurut satu kaedah Fiqh dinyatakan bahawa :“Jika tidak mampu mengerjakan semua, maka janganlah meninggalkan semuanya.”


Mengakhiri khutbah pada kali ini, khatib menyeru dan mengajak seluruh umat Islam supaya menghayati beberapa pengajaran berikut untuk dijadikan pedoman hidup kita:


1. Umat Islam hendaklah berusaha untuk mengikhlaskan hati dalam beramal di sepanjang kehidupan.

2. Umat Islam hendaklah menguatkan hubungan dengan Allah SWT dengan memperbanyakkan doa agar diperkuatkan hati supaya istiqamah melaksanakan syariat Allah SWT.

3. Umat Islam hendaklah menghayati sirah perjuangan para Nabi dan sahabat Rasulullah Ridhwanullahi’alaihim yang bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah Allah SWT demi mempertahankan aqidah dan Agama Allah SWT.

4. Setiap muslim hendaklah bersegera melakukan amal soleh dan jangan bertangguh. Kerana sikap bertangguh membuka pintu kegagalan dan godaan syaitan.

“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa;” (Surah Ali Imran: 133)

Tags: istiqamah, khutbah, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “istiqamah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments