mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat: Istiqamah Amalan Selepas Ramadan

Petikan Khutbah Jumaat 14 Mei 2021M/ 2 Syawal 1442H JAWI


Istiqamah Amalan Selepas Ramadan


Alhamdulillah, bulan Ramadan yang dipenuhi dengan rahmat, kemuliaan, keberkatan dan keampunan telah sama-sama kita lalui dengan jayanya.


Selama sebulan kita mengisinya dengan pelbagai ibadah sebagai bukti ketaatan kepada Allah SWT untuk mengukuhkan ketakwaan kepada-Nya.
jawi_logo.jpg

Segalanya dilakukan semata-mata mengharapkan ganjaran dan keredaan Allah SWT. Mudah-mudahan segala amal ibadah yang telah kita laksanakan diterima oleh Allah SWT.


Berakhirnya bulan Ramadan tidak sepatutnya menamatkan segala amal kebaikan dan kebajikan.


Namun lazimnya, berakhirnya bulan ini mengembalikan kita kepada tabiat, rutin dan sikap lama seperti meninggalkan solat berjemaah, tidak melazimi membaca al-Quran dan kurang melakukan ibadah-ibadah sunat. Ingatlah bahawa, sesiapa yang beribadah kerana Ramadan, maka sia-sialah amalannya.


Namun, sesiapa yang beribadah semata-mata kerana Allah SWT, sudah pasti keampunan dan kerahmatan yang ditagih dapat diraih.


Segala amal ibadah, kebaikan dan kebajikan yang dilakukan dengan sepenuh keikhlasan walaupun sedikit dapat menjadikan kita terus istiqamah dan konsisten untuk melakukannya.


Imam Muslim meriwayatkan hadis daripada Sufyan bin Abdullah alThaqafi Radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW telah ditanya: Bermaksud: “Wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku satu perkataan tentang Islam perkataan yang aku tidak perlu bertanya kepada orang lain selepasmu atau selainmu. Rasulullah SAW bersabda: Katakanlah aku beriman dengan Allah kemudian beristiqamahlah.”


Istiqamah bermaksud ketaatan menjalankan sesuatu suruhan termasuk urusan agama secara terus-menerus.


Dengan lebih khusus, istiqamah ialah ketaatan berterusan dalam mengikut perintah dan menjauhi larangan Allah SWT sebagaimana yang diberikan penekanannya di dalam al-Quran dan as-Sunah.


Sesungguhnya istiqamah itu amat berat kerana itu Allah SWT menjanjikan balasan yang amat besar kepada mereka yang istiqamah.


Firman Allah SWT di dalam surah Fussilat ayat 30 yang dibacakan di awal khutbah tadi yang bermaksud : “Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya (istiqamah) dengan berkata: "Tuhan kami ialah Allah", kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham): "Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan terimalah berita gembira bahawa kamu akan beroleh syurga yang telah dijanjikan kepada kamu.”


Justeru, marilah kita berusaha untuk istiqamah dalam melakukan amalan ketaatan kepada Allah SWT melalui beberapa saranan, antaranya ialah dengan memelihara hati, percakapan dan perbuatan agar konsisten dalam ketaatan. Ikhlaskan diri dalam beramal. Sesungguhnya keikhlasan merupakan ruh terhadap segala amal ibadah.


Di samping itu, sentiasa meningkatkan diri dengan ilmu pengetahuan agama. Sesungguhnya manusia mudah mengikuti atau mempengaruhi orang lain.


Justeru, bersahabatlah dengan orang-orang soleh supaya kita dapat menguatkan lagi semangat untuk terus berada di dalam ketaatan kepada Allah SWT.


Kita juga mestilah bersederhana dalam melakukan amal ibadah dan kebajikan mengikut keupayaan supaya kita dapat menghindari daripada merasa penat sehingga menimbulkan rasa jemu yang akhirnya membawa kepada meninggalkan amalan.


Rentetan momentum daripada bulan Ramadan, maka pada Syawal bulan kegembiraan ini marilah sama-sama kita meneruskan amalan-amalan sunat dan kebajikan.


Ambillah peluang di bulan ini untuk melakukan puasa sunat enam hari di bulan Syawal. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim daripada Abu Ayyub al-Ansari RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda: Maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadan, kemudian diikuti dengan enam hari di bulan Syawal, ianya bersamaan dengan berpuasa sepanjang tahun.”


Hakikat daripada puasa enam hari di bulan Syawal merupakan sebahagian tanda kesyukuran hamba ke atas segala nikmat yang dikurniakan Tuhannya.


Oleh itu, marilah kita merebut peluang ini untuk melakukan ibadah sunat ini dan mengajak ahli keluarga untuk sama-sama melakukannya.


Semoga Allah SWT menerima amal ibadah kita dan memasukkan kita bersama golongan mereka yang memperoleh kejayaan di dunia dan di akhirat


Mengakhiri khutbah pada hari ini. Marilah kita menghayati beberapa kesimpulan:


Pertama: Segala amal ibadah, kebaikan dan kebajikan yang dilakukan dengan sepenuh keikhlasan walaupun sedikit dapat menjadikan kita terus istiqamah untuk melakukannya.


Kedua: Ramadan merupakan bulan tarbiah untuk melahirkan insan yang istiqamah dalam ketakwaan dalam melaksanakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala tegahan-Nya.


Ketiga: Laksanakan ibadah puasa enam hari di bulan Syawal sebagai tanda kesyukuran kita ke atas segala nikmat kurniaan Allah SWT. Semoga kita memperolah ganjaran puasa sepanjang tahun yang telah dijanjikan.Firman Allah SWT di dalam surah Ali Imran ayat 8:Bermaksud: “(Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisi-Mu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan yang melimpah-limpah pemberianNya."
Tags: istiqamah, khutbah, ramadhan
Subscribe

Posts from This Journal “istiqamah” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments