mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat : Selamatkan Bumi Al-Aqsa

Petikan Khutbah Jumaat 21.05.2021 l 09 Syawwal 1442H JAIS

Selamatkan Bumi Al-Aqsa

Pada masa ini wilayah Palestin semakin sempit hanya tinggal 'sekangkang kera' iaitu Genting Gaza dan Tebing Barat. Umat Islam Palestin semakin terhimpit dan terhapus di bumi Palestin.jais.jpg

Sehingga ke hari ini tidak terkira rakyat Palestin yang terkorban dan tercedera sejak tercetusnya pencerobohan yang dilakukan oleh Yahudi laknatullah.

Palestin telah melalui sejarah yang panjang dalam tamadun manusia sehinggalah ianya menjadi hak umat Islam.

Tanah yang suci ini mempunyai kedudukan yang istimewa dalam hati setiap muslim sejak zaman berzaman.

Keistimewaan Palestin juga disebutkan dalam al-Quran, al-Hadis dan kitab-kitab sejarah yang mencatatkan bahawa bumi bertuah itu adalah tanah kelahiran para Nabi ‘Alaihimussolatu Wassalam.

Masjid al-Aqsa yang terbina merupakan masjid kedua yang dibina di atas bumi Allah ini. Masjid ketiga paling suci selepas Masjid al-Haram dan Masjid alNabawi.

Sejarah juga mencatatkan bahawa masjid ini telah menjadi kiblat pertama bagi umat Islam bahkan menjadi saksi berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj Rasulullah SAW.

Firman Allah SWT dalam Surah Al-Israk, ayat 1: “Maha suci Allah Yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidil Haram (di Mekah) ke Masjidil Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk perlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah yang amat mendengar lagi amat mengetahui”.

Sesungguhnya bumi Palestin adalah watan yang perlu dipertahankan oleh umat Islam seluruh dunia. Ianya semakin terancam dengan apa yang telah dilakukan oleh bangsa Yahudi laknatullah.

Kezaliman demi kezaliman dilakukan oleh rejim Zionis yang bermula pada tahun 1948 setelah terbinanya negara haram Israel telah menyaksikan bukan sahaja isu-isu kemanusiaan semata-mata tetapi lebih daripada itu.

Ia melibatkan isu akidah umat Islam, tanah air, maruah dan peradaban. Serangan yang dilancarkan oleh rejim zionis pada 8 Mei lalu bukan sesuatu yang baharu.

Ia adalah rentetan daripada tuntutan dan dakwaan Zionis Israel yang mengatakan bahawa kawasan Masjid al-Aqsa itu adalah Temple Mount iaitu kuil suci bagi orang Yahudi.

Sejak berzaman lagi yahudi berusaha untuk meruntuhkan Masjid al-Aqsa bermula dengan siri pengebomannya terhadap masjid suci ini pada 1 Mei 1980 setelah mereka berusaha untuk memusnahkannya dengan membakarnya pada tahun 1969.

Kini Masjid al-Aqsa dalam keadaan lebih terancam. Usaha menguasai sepenuhnya daripada tangan umat Islam giat diusahakan oleh zionis yahudi.

Pencerobohan ke atas bumi al-Aqsa tidak akan terhenti selagimana matlamat untuk menguasai sepenuhnya setiap inci tanah suci umat Islam itu masih belum tercapai.

Islam menuntut umatnya bersatu menentang musuh-musuhnya tidak kira agama, bangsa yahudi atau sesiapa sahaja yang cuba menentang Agama Allah ini.

Adalah satu hakikat bahawa umat Islam tidak boleh bergantung kepada simpati dan bantuan golongan kuffar. Oleh kerana itulah Allah SWT memberikan kita peringatan bahawa golongan kuffar tidak sekali-kali akan melindungi Islam dan umatnya melainkan mereka dijadikan ikutan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 120: “Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah: "Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar)". Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.”

Islam mengajar kita bahawa umat Islam adalah bersaudara dan wajib dibela. Amatlah salah, kita membiarkan saudara kita di Palestin menderita, tanpa kita melakukan apa-apa.

Justeru itu, mimbar menyeru kepada seluruh umat Islam dan rakyat Malaysia, marilah kita membantu meringankan penderitaan saudara kita di Palestin dengan sama-sama mengambil tindakan berikut:

Pertama: Memperbanyakkan munajat dan berdoa kepada Allah SWT agar mengurniakan kepada seluruh penduduk Palestin kekuatan, semangat dan kecekalan hati serta kemenangan dalam menghadapi kezaliman Yahudi sehingga menyebabkan penceroboh Yahudi itu dihalau keluar daripada negara umat Islam Palestin.

Kedua: Menghulurkan bantuan kewangan kepada rakyat Palestin yang sedang menderita melalui badan-badan diiktiraf oleh kerajaan yang akan menyalurkannya melalui Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra;

Ketiga: Bersama-sama memboikot dan memulau perkhidmatan seperti perbankan, insuran dan barangan seperti produk makanan, syarikat minyak atau yang mempunyai kepentingan dengan Amerika dan Yahudi.

Keempat: Menginsafi akan bahaya perpecahan kepada ummah dan perlunya tindakan segera dalam menyatupadukan ummah dalam kalangan umat Islam negara ini dan negara-negara Islam seluruh dunia; dan

Kelima: Berjuang tanpa jemu, memastikan bahawa penjenayah Zionis Yahudi dibawa kemuka pengadilan dan terus memburu mereka walau di mana jua

Terdapat hadis yang menyebut bahawa tidak akan terjadi kiamat hingga kaum Muslimin memerangi kaum Yahudi, lalu membunuh mereka hingga orang Yahudi bersembunyi di sebalik batu dan pohon.

Sebagaimana dinyatakan dalam sebuah Hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah Radhiallahu’anhu bahawa Rasulullah SAW bersabda “ Tidak akan terjadi kiamat hingga kaum Muslimin memerangi kaum Yahudi, lalu membunuh mereka hingga orang Yahudi bersembunyi disebalik batu dan pohon. Bagaimanapun batu dan pohon berkata: “Wahai Muslim! Wahai hamba Allah! Ini Yahudi di belakangku, kemarilah padaku, bunuhlah dia!” Kecuali pohon ghorqod kerana ia pohon orang Yahudi.” (Riwayat Muslim)

Mungkin sekali imbas amat sukar untuk kita mengalahkan Yahudi dan sekutunya, kerana memiliki peralatan ketenteraan dan senjata yang hebat kecuali dengan kuasa Allah.

Oleh itu, khatib menyeru seluruh umat Islam agar buanglah sikap lalai dan leka, jangan banyak membuang masa dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah, menyibukkan diri dengan isu-isu yang remeh-temeh hingga memporak perandakan masyarakat, bersikap bakhil dan hanyut dengan kemewahan serta diasyikkan dengan budaya hiburan yang melampau dan mengkhayalkan yang akhirnya kita lupa dengan apa yang berlaku terhadap saudara-mara seakidah dengan kita

Mengakhiri khutbah pada hari ini. Marilah kita menghayati dan mengambil pengajaran supaya dapat dijadikan pedoman dalam hidup kita. Antaranya :

1) Pertama: Umat Islam hendaklah meyakini bahawa mempertahankan dan menyelamatkan Masjidil Aqsa adalah tuntutan aqidah.

2) Umat Islam wajib bersatu berganding bahu untuk membina kekuatan ummah bagi mempertahankan maruah umat Islam.

3) Umat Islam hendaklah menghulurkan derma, sebarang bantuan termasuk doa bagi membantu pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa.

4) Umat Islam hendaklah sedar bahawa tugas untuk mengembalikan kekuasaan al-Quds dan Masjid al-Aqsa adalah tanggungjawab semua umat Islam di dunia ini.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan hartabenda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah (daripada orang-orang yang hanya memberi minum orang-orang haji dan orang-orang yang memakmurkan masjid sahaja), dan mereka itulah orang-orang yang berjaya”. (Surah al-Taubah: 20).

Tags: al-aqsa, israel, khutbah, palestin, yahudi
Subscribe

Posts from This Journal “al-aqsa” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments